Τι κρύβει η σιωπή της Νέας Δημοκρατίας για τις αποκαλύψεις Βαξεβάνη για το σκάνδαλο Novartis 

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Δέκα ημέρες κοντεύουν να περάσουν από την ημέρα που ο Κώστας Βαξεβάνης κατέθεσε στην ανακρίτρια του ειδικού δικαστηρίου, Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου στοιχεία για την εκβίαση του Νίκου Μανιαδάκη από τον Γιάννη Στουρνάρα, με τις αναφορές του πρώην προστατευόμενου μάρτυρα να βάζουν ευθέως στο κάδρο τον Αντώνη Σαμαρά και τον Βαγγέλη Βενιζέλο για συνομωσία με σκοπό την πλήρη συγκάλυψη του σκανδάλου Novartis, αλλά και την τιμωρία όσων τόλμησαν να το αποκαλύψουν και να το διερευνήσουν.

Δέκα ημέρες κατά τις οποίες η σιωπή της Νέας Δημοκρατίας, της κυβέρνησης, του κεντρικού τραπεζίτη αλλά και των φιλικών τους μέσων ενημέρωσης είναι εξόφθαλμη και παροιμιώδης, με την πρώτη αντίδραση να θυμίζει εκείνη της καταδίκης του στενού συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, Νίκου Γεωργιάδη, όταν ο τελευταίος καταδικάστηκε για ασέλγεια σε βάρος ανηλίκων, και επί ημέρες Νέα Δημοκρατία και συστημικά μέσα ενημέρωσης σιωπούσαν.

Την ίδια συνταγή επιχειρούν η κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία να εφαρμόσουν και απέναντι στις αποκαλύψεις, παρότι ακόμα και τότε αναγκάστηκαν να αναθεωρήσουν. Μέχρι στιγμής, ο Γιάννης Στουρνάρας που προκύπτει κεντρικά στις αποκαλύψεις σιωπά επιδεικτικά, αποφεύγοντας να κάνει και το παραμικρό σχόλιο, ενώ στο παρελθόν προχωρούσε ακόμα και σε προσωπικές ανακοινώσεις μέσα από τα δίκτυα της Τράπεζας της Ελλάδας, ακόμα και για θέματα ήσσονος σημασίας που τον αφορούσαν. Στην ίδια γραμμή κινείται συντεταγμένα και η κυβέρνηση, με τις αναφορές του κυβερνητικού εκπροσώπου που εκ της θέσεώς του είναι αναγκασμένος να έρχεται αντιμέτωπος με όλα τα ερωτήματα, να είναι ενδεικτικές.Υπενθυμίζεται πως ο Κώστας Βαξεβάνης κατέθεσε επακριβώς το περιεχόμενο όσων ειπώθηκαν στο συγκεκριμένη συνομιλία, παραθέτοντας το σημαντικό απόσπασμα όπου ο Νίκος Μανιαδάκης αναφέρει πως ο Γιάννης Στουρνάρας του είπε ότι «θα γαμήσουμε και τους μάρτυρες και τη Δικαιοσύνη». Όλα αυτά, ο Γιάννης Στουρνάρας τα έλεγε απειλώντας τον Νίκο Μανιαδάκη ότι θα υλοποιηθούν μόλις η ΝΔ αναλάβει την εξουσία. Ο Μανιαδάκης έλεγε στη συνομιλία πως ο Στουρνάρας του έλεγε ότι δε δρα μόνος του αλλά σε συνεννόηση με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.Τα στοιχεία που κατατέθηκαν στον Άρειο Πάγο αποδομούν επί της ουσίας τις αιτιάσεις περί «σκευωρίας», ενώ εκθέτουν σειρά επιφανών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα η εκκωφαντική σιωπή να προκαλεί πλήθος ερωτηματικών.«Ο κύριος Βαξεβάνης είναι κατηγορούμενος για κάποια πολύ βαριά αδικήματα. Βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα από τη Δικαιοσύνη και η απολογία του στην ανακρίτρια. Προφανώς κάνει ότι θεωρεί σωστό για να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Πολλά από αυτά τα πράγματα έχουν απαντηθεί από τη Δικαιοσύνη» ήταν η πρώτη αντίδραση του Γιάννη Οικονόμου την περασμένη εβδομάδα σε ερώτημα του documentonews.gr.

«Έχω απαντήσει ξανά ότι ο κύριος Βαξεβάνης βρίσκεται σε διαδικασία δικαστικής διερεύνησης για πολύ σοβαρά ποινικά αδικήματα. Η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο» ήταν η δεύτερη απάντηση του Γ. Οικονόμου την περασμένη Δευτέρα σε επόμενο ερώτημά μας , συμπληρώνοντας ωστόσο μία εξόχως παρεμβατική προτροπή προς της Δικαιοσύνη που προκάλεσε ήδη αντιδράσεις, πως «περιμένουμε να δούμε πως η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της, έτσι όπως πρέπει να την κάνει».

Άκρα του τάφου σιωπή

Ωστόσο, παρά τα παραπάνω, η σιωπή της κυβέρνησης και στελεχών του κόμματος παραμένει πρωτοφανής, και υποδηλώνει την «γραμμή» της αποσιώπησης, τουλάχιστον ως πρώτη αντίδραση. Μία σιωπή πρωτοφανής, τόσο επειδή το θέμα της «σκευωρίας» έχει αποτελέσει για χρόνια αιχμή του δόρατος για αρκετά μεγάλα και μικρά γαλάζια στελέχη, αλλά και επειδή στη σημερινή ασφυκτική συγκυρία της επέλασης της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης, θα περίμενε κανείς βουλευτές να σηκώνουν εύκολα το γάντι, ώστε να χτυπήσουν με αυτό τους πολιτικούς τους αντιπάλους.

Όπως προκύπτει εύλογα, η «γραμμή» του Μεγάρου Μαξίμου προς βουλευτές και στελέχη είναι ξεκάθαρη και απόλυτη, και επιβάλλει την πλήρη αποσιώπηση των καταιγιστικών εξελίξεων. Μία γραμμή που στο διάβα της ισοπεδώνει ακόμα και τον Άδωνι Γεωργιάδη, που είδε τις προηγούμενες ημέρες δημοσιεύματα φιλικών στον ίδιο -μέχρι πρότινος- μέσων ενημέρωσης, να τον πετούν ακόμα και έξω από την κυβέρνηση, με αιτιολογία τις «προσωπικές αναφορές» που κάνει σε σειρά εμφανίσεών του.

Αυτοκαταστροφικές αντιδράσεις

Αξιοσημείωτο και ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στις αποκαλύψεις, είναι το γεγονός πως στη δύο μόλις ανακοινώσεις με τις οποίες έχει «αντιδράσει» σε αντίστοιχες του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάθεση Βαξεβάνη στον Άρειο Πάγο, το γραφείο Τύπου του κόμματος έχει καταφέρει να καταγράψει σειρά γαλάζιων «φάουλ», φέρνοντας σε δύσκολη θέση αρκετούς ενδιαφερόμενους, αλλά ακόμα και απλά στελέχη του κόμματος.

Αφενός, στην ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας, η Νέα Δημοκρατία κατηγόρησε τον Κώστα Βαξεβάνη πως «πανηγύριζε ότι έσπασε το δημοσιογραφικό του απόρρητο», αναφορικά με την αποκάλυψη του δημοσιογράφου πως ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας της υπόθεσης του σκανδάλου, Νίκος Μανιαδάκης, ήταν πηγή του Documento. Η «μομφή» κατά του δημοσιογράφου και εκδότη από το γραφείο Τύπου του κόμματος αδειάζει ταυτόχρονα τον Αντώνη Σαμαρά, τον Άδωνι Γεωργιάδη, τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον Γιάννη Στουρνάρα και όλα τα πρώην ελεγχόμενα πρόσωπα που κινήθηκαν κατά των προστατευόμενων μαρτύρων.

Αφετέρου, στην ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας της περασμένης Κυριακής, στην προσπάθεια να απαντηθεί το δημοσίευμα του Documento με τους διαλόγους μεταξύ Βαξεβάνη και Μανιαδάκη, γίνεται ουσιαστικά αποδεκτό το γεγονός πως ο Κ. Βαξεβάνης κατέθεσε στον Άρειο Πάγο «νέα στοιχεία» για την υπόθεση, ερμηνεύοντας ωστόσο πως αυτά αφορούν «την εμπλοκή του στη σκευωρία εναντίον δέκα πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ». Ταυτόχρονα, δίνεται κάλυψη και στον δέκατο Ανδρέα Λοβέρδο, που σήμερα διώκεται για το κακούργημα της παθητικής δωροδοκίας, προκαλώντας επιπλέον ερωτήματα. Ερωτήματα που όξυνε η άρνηση του κυβερνητικού εκπροσώπου να απαντήσει, αφήνοντας την γαλάζια «γραμμή» στη θεωρία της σκευωρίας και για το στέλεχος του ΚΙΝΑΛ, παρότι η δίωξη έγινε τον Αύγουστο του 2019, επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη.Κερασάκι στην τούρτα, η «έμπνευση» να σηκωθεί από τη Νέα Δημοκρατία ζήτημα για έναν ρώσο ολιγάρχη ο οποίος είχε επιχειρήσει, κατά το Μοσχάτο, «να στήσει τηλεοπτικό δίκτυο ρωσικής επιρροής στην Ελλάδα». Η ΝΔ, επιχειρεί να εμπλέξει στην υπόθεση τον Βαξεβάνη, ενώ γνωρίζει καλά δύο πράγματα: πρώτον, ότι ο εκδότης του Documento είχε εργασιακή σχέση με το δίκτυο της HellasNet στο οποίο αναφέρονται τα στελέχη της ΝΔ και δεύτερον ότι εργαζόμενοι στον ίδιο σταθμό, ήταν και πρόσωπα με γαλάζιες αναφορές με πρώτη απ’ όλους τη νυν εκπρόσωπος Τύπου της Έλενα Σώκου.

*Του Μηνά Κωνσταντίνου στο documentonews.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Κασσελάκης: “Αυτός είναι ο δικός σας ΣΥΡΙΖΑ” – Οι 42 υποψήφιοι του ευρωψηφοδελτίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσίασε χθές τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ για τις...

ΠΑΣΟΚ: Όλοι οι υποψήφιοι για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου

Ανακοινώθηκαν σήμερα Παρασκευή (19/4) και οι τελευταίοι οκτώ υποψήφιοι...

Συντάξεις: Ανοιχτό από την κυβέρνηση το ζήτημα για αύξηση στα όρια ηλικίας από το 2027

«Ανοιχτό» και «υπό εξέταση» άφησε το ζήτημα για την...

Χάρης Δούκας για τη “Διπλή Ανάπλαση”: “Το έργο αποκτά σφυγμό – Ξεκινούν οι εργασίες”

Συνέντευξη τύπου για το θέμα της Διπλής Ανάπλασης παραχώρησαν χθές, Παρασκευή...
Διαφήμιση