Τελικά θα γίνει η συνάντηση Μητσοτάκη – Ελπιδοφόρου μετά τη συγγνώμη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Μετά από, σχεδόν, τρία 24ωρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε τελικά τι στάση θα κρατήσει μετά το μείζον θέμα που δημιουργήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, ο οποίος παραβρέθηκε στα εγκαίνια κτιρίου που θα στεγάσει την τουρκική, αλλά και τουρκοκυπριακή διπλωματία και τις υπηρεσίες τους, μαζί με τον Ερντογάν και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Τατάρ.

Και η τελική θέση είναι όπως ανακοίνωσε το πρωί μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Ελπιδοφόρο μετά τη διευκρινιστική δήλωση που εξέδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στον ΟΗΕ, στη μία το μεσημέρι ώρα Νέας Υόρκης (8 το βράδυ, ώρα Ελλάδος).

Το τι προηγήθηκε, όμως, τα τρία 24ωρα με τις αντικρουόμενες δηλώσεις είναι ενδεικτικό και μόνο των πιέσεων στο παρασκήνιο αλλά και του αλαλούμ που επικρατεί στο Μαξίμου.

Μέχρι και πριν από λίγες ώρες οι σχέσεις ήταν τεταμένες καθώς οι πιέσεις που ασκήθηκαν από τα στελέχη της ομογένειας ήταν αυτές που οδήγησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε σκληρή γραμμή απέναντι στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, ζητώντας του ακόμα και να μην τον προσφωνήσει στη δεξίωση των ομογενών προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού.

Μάλιστα ο Ελπιδοφόρος επέλεξε να μην παραβρεθεί στη δεξίωση που έγινε στο «University Club» στο Μανχάταν, με χορηγία του «The Hellenic Initiative».

Η απόφασή του να απουσιάσει, σχετίζεται με τις πληροφορίες που μετέδωσε ο Εθνικός Κήρυκας, σύμφωνα με τις οποίες «η δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης για την κίνηση του Ελπιδοφόρου ήταν σε τέτοιο βαθμό που ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να μην τον προσφωνήσει σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος στο δείπνο».

Χρειάστηκε τρία 24ωρα για να αποφασίσει

Η αλήθεια είναι ότι  ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε σχεδόν τρία 24ωρα να αποφασίσει τι θέση θα κρατήσει απέναντι στην εμφάνιση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, ο οποίος να σημειωθεί ότι είναι Τούρκος υπήκοος, στα εγκαίνια δίπλα σε Ερντογάν και Τατάρ.

Και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Μαξίμου δεν ήταν αρχικά διατεθειμένο να συγκρουστεί ανοικτά με τον Ελπιδοφόρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τετάρτη διαρροές από το Μαξίμου ανέφεραν ότι παρότι ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ακύρωσε αμέσως τη συνάντηση με τον Ελπιδοφόρο,  ο  Κυριάκος Μητσοτάκης θα ξεναγηθεί στο Ground Zero και το ανακατασκευασμένο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής.

Χθες Πέμπτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απέφυγε να ενημερώσει σαφώς τους πολιτικούς συντάκτες για το συγκεκριμένο θέμα, εκφράζοντας, όμως, την πρώτη επίσημη δυσαρέσκεια για τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής.

Ώρες μετά από τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, έγινε γνωστό ότι τελικά το Μαξίμου ακύρωσε την προγραμματισμένη ξενάγηση στο Ground Zero και τον ναό του Αγίου Νικολάου του πρωθυπουργού από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο.

Και τελικά την Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «Είναι απολύτως λήξαν το θέμα για την κυβέρνηση μετά τις εξηγήσεις που δόθηκαν και νομίζω ότι θα υπάρξει συνάντηση με τον Μητσοτάκη».

Ελπιδοφόρος: «Λυπάμαι ειλικρινά για την οδύνη που προκάλεσα»

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής με δήλωσή του εξέφρασε  την ειλικρινή του λύπη για την οδύνη που άθελα του όπως αναφέρει προκάλεσε στη κυπριακή κοινότητα και στο ποίμνιο της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

Στη δήλωσή του ξεκαθαρίζει ότι η παρουσία του στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας» στη Νέα Υόρκη δεν συνιστά σε καμία περίπτωση αποδοχή των δεινών που έχει επιφέρει η κατοχή στο νησί της Κύπρου αλλά είχε πάντα τον ίδιο σταθερό προσανατολισμό: τον έντιμο και θαρραλέο διάλογο, για ένα μέλλον με ειρήνη και προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας.

Πληροφορίες από την εφημερίδα ”Η ΑΥΓΗ”

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Έγκλημα στα Τέμπη: Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο οικόπεδο που μεταφέρθηκαν τα μπάζα

Νέες εξελίξεις φέρνει στην υπόθεση του εγκλήματος στα Τέμπη η επιμονή των συγγενών των...

Δημ. Κωνσταντακόπουλος: Είναι επικίνδυνο η Ελλάδα να εμπλακεί στην κρίση της Μέσης Ανατολής (ΒΙΝΤΕΟ)

*Συνέντευξη του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου στον Πάρι Καρβουνόπουλο - Ζούμε...

Θεσσαλονίκη – Fly Over: Τώρα (και) οσμή σκανδάλου για ένα αχρείαστο έργο

*Του Γιάννη Μυλόπουλου - Αυτά που γνωρίζαμε μέχρι πρότινος...

Κασσελάκης: Από Μαξίμου η εντολή στα site που ελέγχει για τα περί «έντονης κριτικής στον Κασσελάκη»

Σκληρή απάντηση στα δημοσιεύματα περί έντονης κριτικής στο πρόσωπό του κατά...
Διαφήμιση