Τα σενάρια για εκλογές και η προσπάθεια μεγάλων συμφερόντων για λύση “τύπου Παπαδήμου”

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Η κλεψύδρα άρχισε ήδη να αδειάζει.

Το ζητούμενο είναι αν θα αδειάσει εντελώς ως τον Ιούνιο οπότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές ή το ερχόμενο Φθινόπωρο ή τελικά το τέλος θα γραφεί στο τέλος της θητείας.Προς στιγμήν ουδείς γνωρίζει τι απόφαση θα λάβει ο πρωθυπουργός. Ομως, η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει εκλογές του περιορίζει τις κινήσεις, γιατί, όπως λένε άνθρωποι του περιβάλλοντος του Μαξίμου, σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να φανεί ότι σέρνεται σε εκλογές από τον Αλέξη Τσίπρα και το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ετσι και οι ελιγμοί έχουν περιοριστεί δραστικά. Κατ΄ αρχάς εκείνο που δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι πως οποιαδήποτε ελπίδα (ή ψευδαίσθηση) υπήρχε για αυτοδυναμία στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση (η πρώτη το αποκλείει λόγω της απλής αναλογικής) έχει πλέον χαθεί. Και μάλλον η απώλεια είναι οριστική.

Η νέα κατάσταση, υποστηρίζουν πολιτικοί αναλυτές, υποχρεώνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να χαράξει καινούργια στρατηγική, στηριζόμενος πλέον στον άξονα της κυβέρνησης συνεργασίας. Ομως, εδώ είναι το μεγάλο δίλημμα. Θα επιδιώξει και θα μπορέσει να συνεργαστεί με δυνάμεις που βρίσκονται πολιτικά και ιδεολογικά στα δεξιά του ή με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λένε οι γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα στο παρασκήνιο, θα προτιμούσε να συνεργαστεί με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι αυτή είναι και η επιθυμία του νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, παρότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του κόμματός του βλέπουν με συμπάθεια τη Νέα Δημοκρατία παρά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τον οποίο επίσης θα κληθεί να συνεργαστεί μετά τις εκλογές. Εξάλλου, στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι διάχυτη η εκτίμηση πως αν επαναληφθεί συνεργασία του τύπου Σαμαρά-Βενιζέλου, τότε το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου θα εξαϋλωθεί.

Πάντως, παρά την επίθεση του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος επαναλαμβάνει διαρκώς το αίτημα για πρόωρες εκλογές, κύκλοι επεξεργάζονται και άλλα σενάρια για την περίπτωση που η ραγδαία φθορά του Κυριάκου Μητσοτάκη τον υποχρεώσει να παραιτηθεί (μάλλον πολύ αδύναμο φαίνεται προς το παρόν αυτό το ενδεχόμενο), εξαιτίας κυρίως της πανδημίας και της ακρίβειας που υποχρεώνει εκατομμύρια πολίτες να περάσουν έναν “μαύρο” χειμώνα, αλλά και άλλων λόγων όπως η αύξηση κοροϊδία 0,43 λεπτά την ημέρα του κατώτατου μισθού, η φορολόγηση των αναδρομικών των συνταξιούχων που προκαλεί την αγανάκτησή τους (μην ξεχνάμε πως είναι η ηλικιακή ομάδα με το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων υπέρ της ΝΔ στις εκλογές του 2019) και άλλα ζητήματα που πλήττουν εργαζόμενους, συνταξιούχους και κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που κινδυνεύουν με λουκέτο.

Ισχυρή ένδειξη αυτού του ενδεχομένου είναι το άρθρο του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη.

Σε αυτό ανέφερε ότι σε περίπτωση παραίτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη υπάρχουν και άλλες λύσεις πολιτικές από την παρούσα Βουλή, δηλαδή βλέπει κυβέρνηση χωρίς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μάλιστα η αναφορά στην κυβέρνηση Παπαδήμου οδήγησε τις σκέψεις προς την κατεύθυνση ότι κύκλοι προκρίνουν αυτή τη λύση, αντί της προσφυγής στην κάλπη. Το κείμενο, μπορεί να λένε, ότι ήταν θεωρητικό και ακαδημαϊκού χαρακτήρα, όμως ένας στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού δεν επιτρέπεται πολιτικά και επικοινωνιακά να κάνει λόγο για ενδεχόμενο παραίτησης και αντικατάστασής. Θα πρόκειται για ολίσθημα ολκής για να μην το χαρακτηρίσουμε ως αβελτηρία τεραστίων διαστάσεων, που σε κανονικές συνθήκες θα προκαλούσε την αποπομπή του από την κυβέρνηση.

Για το ενδεχόμενο αυτό μίλησε ο Νίκος Παππάς του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και είπε ότι «διάφορα κέντρα θα προσπαθήσουν να μας ρυμουλκήσουν προγραμματικά προς κεντρώες άνευρες λύσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι αναθερμαίνονται, εξυφαίνονται σενάρια άλλης κυβερνητικής λύσης από αυτήν τη Βουλή ως απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσε το αίτημα εκλογές για να συνεχιστείτο βασικό οικονομικό πρότζεκτ που έχει ξεδιπλώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.»

Εκλογές μυρίζει και η απόφαση για αλλαγές σε γενικούς και ειδικούς γραμματείς της κυβέρνησης. Με βάση αυτό το κριτήριο οι εκλογές θα μπορούσαν να γίνουν μετά τον Ιούνιο, αφού τα εν λόγω στελέχη θα πρέπει να βρίσκονται εκτός κυβέρνησης τουλάχιστον 6 μήνες για να μπορέσουν να θέσουν υποψηφιότητα.

Οσον αφορά στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα συνεχίζεται και εντείνεται η πίεση για πρόωρες εκλογές.

Ετσι, πιστεύουν ασκείται πίεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, συσπειρώνονται οι ψηφοφόροι του κόμματος, εμφανίζει εικόνα σκληρής αντιπολίτευσης αίτημα που υπήρχε και υπάρχει από μία σημαντική μερίδα του κόσμου, ενώ με την πρόταση για προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας ασκείται πίεση στον Νίκο Ανδρουλάκη και δυσκολεύει την προσέγγιση με τη Νέα Δημοκρατία. Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας θα προτάσσει συνεχώς την ανάγκη να βγει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έστω και με μία ψήφο.

Για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ οι πρόωρες εκλογές δεν είναι καλοδεχούμενες.

Η νέα ηγεσία πιστεύει ότι χρειάζεται χρόνο για δώσει το στίγμα της, κινούμενη στη λογική ενός διμέτωπου αγώνα και στόχο να αποσπάσει ψηφοφόρους που πήγαν στη Νέα Δημοκρατία και στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Προς το παρόν οι δημοσκοπήσεις φουσκώνουν τον αέρα στα πανιά. Ωστόσο στο τρίτο κόμμα της Βουλής είναι προσεκτικοί και επιφυλακτικοί. Γνωρίζουν ότι κατά την εκλογή της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά στη θέση της προέδρου, οι δημοσκοπήσεις είχαν δώσει ποσοστά πάνω από 14% για να προσγειωθεί στις εκλογές στο 8,1%.

* Του Θανάση Λυρτσογιάννη από το eretikos.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

ΛΑΡΚΟ: Οι εργαζόμενοι νίκησαν – Πέτυχαν την παράταση των συμβάσεων τους (ΒΙΝΤΕΟ)

Τη δέσμευση ότι οι συμβάσεις των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ θα...

Το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεση στο νοσοκομείο αλ Σίφα – 200 νεκροί σε 10 μέρες

Τους 200 έχουν φτάσει πλέον οι νεκροί στο νοσοκομείο αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας, κατά την...
Διαφήμιση