Σ. Βιδάλη:Το να απαντάμε στην αγριότητα με αγριότητα, δεν ταιριάζει σε μια ευνομούμενη κοινωνία (ηχητικό)

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

«Τα τελευταία χρόνια έχουμε μία μεταβολή της διαπροσωπικής βίας η οποία οφείλεται σε πολύ συγκεκριμένες κοινωνικές συνθήκες. Οι γυναικοκτονιες και τα παιδιά που σκοτώνονται από τους γονείς τους, δείχνουν μία κοινωνία που δεν μπορεί να διαχειριστεί τις συγκρούσεις της. Αυτό πάντα αντανακλά στον πυρήνα της κοινωνικής οργάνωσης που είναι η οικογένεια», είπε στον ρ/σ “Στο Κόκκινο 105,5” και στον Νίκο Ξυδάκη, η καθηγήτρια  Εγκληματολογίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Σοφία Βιδάλη. 

«Είναι απαράδεκτο να διαρρέουν στοιχεία της δικογραφίας. Αυτό θα πρέπει ως κοινωνία να μας προβληματίσει, όπως και το εάν η οικογένεια της φερόμενης ως δράστιδας ή ακόμα και το παιδί που φέρεται ότι δολοφονήθηκε, είχαν κάπου να απευθυνθούν προκειμένου να αποφευχθεί το έγκλημα. Αν δηλαδή πέρα από το σχολείο, υπάρχει ένα πλαίσιο δομών που μπορούν να απευθυνθούν και να μιλήσουν τα θύματα ή όσοι έχουν αντιληφθεί ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά.  Οι συγκεκριμένες δομές θα πρέπει να υπάρχουν για συγκεκριμένες περιπτώσεις ανθρώπων διότι η φυλακή ή το ψυχιατρείο δεν βοηθάνε. Είναι πολύ βαθύτερα τα προβλήματα και εκτιμώ ότι οφείλονται ως ένα βαθμό στο γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε τι να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτό που μας συμαίνει. Και αυτό που μας συμβαίνει κατά τη γνώμη μου είναι απανθρωποίηση των κοινωνικών σχέσεων. Είμαστε αυτό που έχουμε κι όχι αυτό που είμαστε. Άρα πρέπει να αλλάξουμε πολλά πράγματα στο πως βλέπουμε τις μεταξύ μας σχέσεις.  

Δεν έχει νόημα να καταδικάζουμε αλλά να προσπαθήσουμε να προλάβουμε ώστε να μην ξανασυμβεί. Για να μην ξανασυμβεί, πρέπει να καταλάβουμε γιατί συμβαίνει. Αυτές οι υποθέσεις θα πρέπει να μας θέσουν σε συναγερμό τόσο ώστε να μπορέσουμε να αντιδράσουμε ως κοινωνία όσο και να διατηρήσουμε όλα αυτές τις κατακτήσεις που έχουμε ως πολίτες σε ότι αφορά την απονομή δικαιοσύνης. Στην συγκεκριμένη περίπτωση βλέπουμε ανθρώπους που έχουν καταλήξει ότι η συγκεκριμένη κυρία είναι η δράστης, χωρίς να έχει καταλήξει η οι απο το νόμο υπεύθυνοι που χειρίζονται την υπόθεση προκειμένου να καταδείξουν τον δράστη του ειδεχθούς εγκλήματος. Σήμερα διάβασα ότι η αδερφή της φερόμενης δραστιδος απολήθηκε από τη δουλειά της. Αυτά είναι ντροπή για την κοινωνία μας. Το λιντσάρισμα και η αυστηροποίηση των ποινών που προβάλλονται ως αντίδραση, είναι ότι πιο άγριο υπάρχει. Το να απαντάμε στην αγριότητα με αγριότητα, δεν χαρακτηρίζει μια ευνομούμενη κοινωνία». 

Πηγή: avgi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρνει εξαήμερη εργασία από την 1η Ιουλίου

*Του Ανδρέα Πετρόπουλου - Την ώρα που σε αρκετά...

Τα μυστικά των δημοσκοπήσεων – Τι πρέπει να γνωρίζετε

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Πού θα κυμανθεί το...

Ο Μητσοτάκης αγοράζει ακριβότερα τα F-35 που είναι και αχρείαστα – Περίεργη η σιωπή του ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μας αγοράζει τα ακριβότερα κι...

Κασσελάκης: “Αυτός είναι ο δικός σας ΣΥΡΙΖΑ” – Οι 42 υποψήφιοι του ευρωψηφοδελτίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσίασε χθές τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ για τις...
Διαφήμιση