Σωτήρης Σιδέρης: Άν δεν τηρηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών θα υπάρξουν συνέπειες (ηχητικό)

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

«Αν καταρρεύσει η συμφωνία των Πρεσπών, δεν θα υπάρχει επιστροφή της ονομασίας FYROM»

«Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτώρια Νούλαντ, στην τηλεφωνική συνομιλία της με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών κ Δένδια, του διεμήνυσε σε πολύ υψηλούς τόνους ότι δεν παίζουμε με τη συμφωνία των Πρεσπών», είπε στον ρ/σ “Στο Κόκκινο 105,5” και στον Νίκο Ξυδάκη, ο Σωτήρης Σιδέρης, διπλωματικός συντάκτης και συνεκδότης του διαδικτυακού ιστότοπου omegapress.gr. 

«Οι απογοητευτικές εξελίξεις στην Βόρεια Μακεδονία, η αποσύνθεση της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και το αλβανικό στοιχείο που εκτείνεται στην Αλβανία, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία και τη νότια Σερβία, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα στα Βαλκάνια. 

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, από τις πρώτες ενέργειες που έκανε η κυβέρνηση Μπάιντεν ήταν το διάταγμα με το οποίο στηρίζονται οι συμφωνίες Ντέιτον και Πρεσπών και ότι όποιες δυνάμεις τις υπονομεύουν θα έχουν κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες.  Οι δυο αυτές συμφωνίες αποτελούν τους δύο πυλώνες ασφάλειας αυτή τη στιγμή στη βαλκανική, ιδιαίτερα στα δυτικά Βαλκάνια. Πρόκειται για την συμφωνία Ντέιτον που υπογράφηκε το 1995 στον απόηχο του βομβαρδισμού της Σερβίας, μετά από έναν πολύ αιματηρό πόλεμο που κατέληξε στη δημιουργία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Ο δεύτερος πυλώνας ασφάλειας για την περιοχή είναι η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία προετοιμάστηκε από την Βικτώρια Νούλαντ, την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ. 

Η Βικτώρια Νούλαντ έχει πολύ καλή γνώση της κατάστασης στα Βαλκάνια και της επιρροής που θέλουν να έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Θεωρώ απολύτως σίγουρο ότι κατά την συνομιλία της με τον κ Δένδια πρέπει να μίλησε σε πολύ υψηλούς τόνους στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών διαμηνύοντας του ότι δεν παίζουμε με τη συμφωνία των Πρεσπών και την Εξωτερική πολιτική. Θεωρώ ότι η κ Νούλαντ κάλεσε τον κ Δένδια να αναλάβει τις ευθύνες του, λέγοντάς του ή εφαρμόζουμε τη συμφωνία των Πρεσπών ή την ακυρώνουμε. Ο ενδιάμεσος δρόμος που εφάρμοσε με τραγικά αποτελέσματα επί δυόμιση χρόνια δεν υπάρχει». 

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

ΠΑΣΟΚ: Όλοι οι υποψήφιοι για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου

Ανακοινώθηκαν σήμερα Παρασκευή (19/4) και οι τελευταίοι οκτώ υποψήφιοι...

Συντάξεις: Ανοιχτό από την κυβέρνηση το ζήτημα για αύξηση στα όρια ηλικίας από το 2027

«Ανοιχτό» και «υπό εξέταση» άφησε το ζήτημα για την...

Χάρης Δούκας για τη “Διπλή Ανάπλαση”: “Το έργο αποκτά σφυγμό – Ξεκινούν οι εργασίες”

Συνέντευξη τύπου για το θέμα της Διπλής Ανάπλασης παραχώρησαν χθές, Παρασκευή...

Η Νέα Αριστερά στοχεύει στις παράπλευρες απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ

*Του Φοίβου Κλαυδιανού - Στις παράπλευρες απώλειες παραδοσιακών αριστερών...
Διαφήμιση