Σωτήρης Ρούσσος: Οι ΗΠΑ θέλουν να δείξουν ότι είναι η μοναδική υπερδύναμη (ηχητικό)

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν την επεμβατική αντίληψη των Δημοκρατικών και προσπαθούν να πείσουν την υφήλιο ότι η μονοκρατορία που δημιουργήθηκε μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου υφίσταται, υπάρχει και δεν έχει διαλυθεί. Θέλουν να το καταλάβουμε όλοι, να το καταλάβει η Ρωσία που είναι μία περιφερειακή δύναμη και έτσι να το καταλάβει και η Κίνα που είναι μία παγκόσμια δύναμη», είπε στον ρ/σ “Στο Κόκκινο 105,5” και στον Νίκο Ξυδάκη, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Σωτήρης Ρούσσος.
 
«Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να επανακτήσουν το κύρος τους που αμφισβητήθηκε κυρίως από το 2003, από τον Πόλεμο του Κόλπου και μετά. Προφανώς προσπαθούν να εξυπηρετούν τα συμφέροντα τους αλλά θέλουν να εξυπηρετούν και την επεμβατική αντίληψη των δημοκρατικών, σε αντίθεση με εκείνη των ρεμπουμπλικανών.      
 
Οι Κινέζοι παρακολουθούν τις αντιδράσεις των Αμερικανών. Πολλοί Αμερικανοί θεωρούν ότι αν δεν είναι σκληροί στο θέμα της Ουκρανίας, θα έρθει τότε το θέμα της Ταϊβάν και εκεί υπάρχει προβληματισμός σε ότι αφορά την αποκλιμάκωση.  
 
Το ζήτημα όμως είναι η στάση της Ευρώπης η οποία δεν έχει άποψη για τον τρόπο επίλυσης του Ουκρανικού και περιορίζεται στο ρόλο του γραμματοκομιστή. Το περίεργο είναι ότι η Ευρώπη και η ευρωπαϊκή οικονομία θα τραυματιστεί πολύ άσχημα από μια στρατιωτική κρίση στην Ουκρανία και παρόλα αυτά, ουσιαστικά ακολουθεί την αμερικανική πολιτική.
 
Θα υπάρξουν αλυσιδωτές αντιδράσεις από την κρίση στα σιτηρά, από την οποία μπορεί να καταρρεύσουν χώρες στη Μέση Ανατολή, η Ιορδανία, η Αίγυπτος, και άλλες χώρες που στηρίζονται στο ουκρανικό και ρωσικό στάρι. 
 
Σε αυτή την κατάσταση η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να ζητήσει όχι να σταθεί στο πλευρό των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά στην δημιουργία μία αυτόνομης αντίληψης της Ευρώπης για το ουκρανικό, αλλά και το ρωσικό».
 
Απαντώντας στο ερώτημα εάν υπάρχει ελπίδα αποφυγής αυτής της κρίσης, ο κ Ρούσσος ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει αναβολή. «Δεν βλέπω κάποιον άλλο τρόπο αποφυγής αυτής της κρίσης από την αναβολή, κάτι που ξέρει να κάνει καλά τόσο η Ε.Ε. όσο και η Ρωσία. Θα πρέπει να ξανασυζητηθεί μετά από πέντε χρόνια υπό άλλες συνθήκες. Αυτό μπορεί να το κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση έτσι ώστε να αποτραπούν οι καταστροφικές συνέπειες μιας στρατιωτικής κρίσης».

Πηγή: Ρ/Σ “Στο Κόκκινο 105,5”

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Τσίπρας: «Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι σωστή πλευρά της ιστορίας»

Απολύτως ξεκάθαρος ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσον...

ΕΣΥ: Σε τραγική κατάσταση τμήματα νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας

*Της Ευγενίας Χατζηγεωργίου - Σε τραγική κατάσταση έχουν περιέλθει...

Νικήτας Κακλαμάνης κατά Κυριαζίδη και αιχμές σε κυβέρνηση για τα δικαιώματα αλά καρτ (ΒΙΝΤΕΟ)

Διπλό χτύπημα με πυρά κατά του βουλευτή της ΝΔ, Δημήτρη Κυριαζίδη, ο οποίος έκανε ομοφοβικό...

Λογαριασμοί ρεύματος / Φωτιά οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις στις χαμηλότερες καταναλώσεις

*Της Αντιγόνης Ζούντα - Τις μικρότερες καταναλώσεις φαίνεται ότι...
Διαφήμιση