Σχέδιο «άλωσης» της ΕΥΠ και ο απόλυτος έλεγχος από τον Μητσοτάκη

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Σε εξέλιξη βρίσκεται εδώ και καιρό το κυβερνητικό σχέδιο «άλωσης» της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και της απομάκρυνσης από την Υπηρεσία των μη αρεστών στελεχών στο πρωθυπουργικό περιβάλλον. Πρόκειται για ένα σχέδιο που είχε «υφανθεί» από τους πρώτους μήνες ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας από την οικογένεια Μητσοτάκη, στο οποίο εκτός από την διορισμένη ηγεσία της ΕΥΠ, συμμετέχουν σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr, και μία σειρά από διευθυντές νευραλγικών τμημάτων της υπηρεσίας. Ήδη τις τελευταίες μέρες εξελίσσεται το τελευταίος μέρος του σχεδίου με τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας να καθίστανται πλέον πλήρως ελεγχόμενες από το πρωθυπουργικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr, όλα ξεκίνησαν λίγο μετά αφότου ανέλαβε την εξουσία της χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός ήθελε τον απόλυτο έλεγχο των μυστικών υπηρεσιών της χώρας και για το λόγο αυτό φρόντισε να τοποθετήσει στην ηγεσία της ΕΥΠ πρόσωπα του απόλυτου ελέγχου του, ακόμη και αν με το «καλημέρα» χρειάστηκε να εκτεθεί πολιτικά. Όπως για παράδειγμα με την τοποθέτηση του Παναγιώτη Κοντολέοντος, ο οποίος δεν διέθετε καν αναγνωρισμένο πτυχίο από πανεπιστήμιο του εξωτερικού, όπως όριζε η νομοθεσία,  με αποτέλεσμα η κυβέρνηση Μητσοτάκη να αναγκαστεί να νομοθετήσει ειδικά για την περίπτωση του και η όλη διαδικασία να μετατραπεί σε τραγέλαφο.

Το σχέδιο των «εκκαθαρίσεων» των μη αρεστών στο σύστημα Μητσοτλακη στελεχών, ξεκίνησε λίγο μετά. Ξαφνικά, η Διεύθυνση Ηλεκτρονικών Πληροφοριών της ΕΥΠ, μεταφέρεται στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ). Στη θέση της δημιουργήθηκε μια Υποδιεύθυνση με παρόμοιο περίπου αντικείμενο, η οποία όμως δεν είχε καμία σχέση με την Διεύθυνση που λειτουργούσε πριν. Εκεί τοποθέτησαν περί τα 150 στελέχη της ΕΥΠ και η υποδιεύθυνση μεταφέρθηκε στην αρμοδιότητα της ΕΛ.ΑΣ. Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr, στα χέρια των στελεχών της ΕΥΠ φτάνουν τα φύλλα πορείας για τη νέα Υποδιεύθυνση. Αυτό πρακτικά σημαίνει την απομάκρυνσή τους από την ΕΥΠ, με γενικότερες επιπτώσεις στο έργο της Υπηρεσίας.

Μη αρεστοί συνδικαλιστές και υπάλληλοι με έργο και προσόντα

Μεταξύ των 150 στελεχών και υπαλλήλων που απομακρύνονται είναι διάφορα πρόσωπα. Μεταξύ αυτών συνδικαλιστές του λεγόμενου προοδευτικού χώρου της ΕΥΠ, αλλά και υπάλληλοι με πτυχία, μεταπτυχιακά και διδακτορικά με χρόνια προσφοράς στην Υπηρεσία και μεγάλες επιτυχίες, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του documentonews.gr. Επιτυχίες σε επιχειρήσεις στο εξωτερικό που συνδέονται με την εθνική ασφάλεια της χώρας που για ευνόητους λόγους δεν δύναται να αποκαλυφθούν.

Επίσης σε αυτούς που απομακρύνουν είναι και ορισμένοι συνταξιούχοι, ενώ ακούγεται έντονα ότι κάποιοι από αυτούς θα προχωρήσουν σε μετατάξεις όντας απογοητευμένοι από «τη συμπεριφορά όπως λένε της Υπηρεσίας μετά από χρόνια προσφοράς». Όλοι τους πάνω είναι πρόσωπα που δεν ανήκουν στον κομματικό χώρο της ΝΔ.

Η απομάκρυνσή τους φαίνεται σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι είχε να κάνει ξεκάθαρα με τον απόλυτο έλεγχο της ΕΥΠ από τους αρεστούς στο σύστημα Μητσοτάκη και τον απόλυτο έλεγχο της υπηρεσίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον στην ΕΥΠ, όλοι οι υπολογιστές των υπαλλήλων διαθέτουν ένα ειδικό λογισμικό που θα μπορεί να σπάει όλες τις εφαρμογές σε κινητά τηλέφωνα. Αυτό μέχρι πρότινος δεν ίσχυε. Οι συνακροάσεις γινόταν μόνο από όσους υπηρετούσαν στο αρμόδιο τμήμα στο 15ο όροφο της Υπηρεσίας. Πλέον όμως αυτό έχει αλλάξει κάτι που στους διαδρόμους της ΕΥΠ, ορισμένοι το συνδέουν με την απομάκρυνση των μη αρεστών υπαλλήλων και τον απόλυτο έλεγχο από το σύστημα Μητσοτάκη.

Οι «πρόθυμοι» Διευθυντές της Υπηρεσίας

Σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr το σχέδιο των «εκκαθαρίσεων» χρεώνεται εκτός από τον Κοντολέοντα και τους δύο υποδιοικητές, Βασίλειο Γκρίζη και Διονύση Μελιτσιώτη σε μια σειρά από Διευθυντές της ΕΥΠ που πρωτοστάτησαν στις απομακρύνσεις.

Μία από αυτές είναι η Διευθύντρια στην Ανάλυση, Ελένη Κ. Πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες, για ένα πρόσωπο αρεστό στη διοίκηση στο οποίο χρεώνουν μία «σκοτεινή» ιστορία από το παρελθόν: Την παρακολούθηση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά, κάτι που είχε προκαλέσει σάλο όταν είχε δημοσιοποιηθεί.

Ένα άλλο πρόσωπο που έχει πρωτοστατήσει στις απομακρύνσεις είναι ο Ανδρέας Λ., διευθυντής πληροφορικής της ΕΥΠ. Ο συγκεκριμένος διευθυντής φέρεται επίσης να είχε συνδεθεί με παρακολουθήσεις επί κυβέρνηση Σαμαρά, πολιτικών αντιπάλων αλλά και μη αρεστών δημοσιογράφων.

Η Διευθύντρια Διοικητικού Αθηνά Β. είναι ακόμη ένα πρόσωπο το οποίο θεωρείται εκλεκτή της τωρινής διοίκησης της ΕΥΠ και το χαρακτηρίζουν μάλιστα ως το «καρφί της διοίκησης» στους διαδρόμους της υπηρεσίας, ενώ στην ίδια ομάδα των εκλεκτών της διοίκησης ανήκουν επίσης η Διευθύντρια των υποκλοπών, Εύη Μ. και ο Διευθυντής στο τμήμα Ασφαλείας, Τάσος Π. Ο τελευταίος φέρεται επίσης να είναι και εμπνευστής της προμήθεια του «Μεγάλου Αδελφού». Του συστήματος παρακολουθήσεων που έχει εγκατασταθεί πλέον σε όλους τους υπολογιστές των υπαλλήλων της υπηρεσίας.

Εκτός από αυτούς όμως, ρόλο στις απομακρύνσεις φέρονται να έχουν παίξει και μία σειρά από περιφερειακούς διευθυντές της ΕΥΠ. Όπως για παράδειγμα στα Ιωάννινα ο Μ.Ν, στην Πάτρα  Γιάννης Π. και στη Ρόδο ο Γιώργος Α.

Όλες αυτές οι απομακρύνσεις εκτός από οργή έχουν προκαλέσει και μεγάλη ανησυχία. Πολλοί μάλιστα είναι εκείνοι που εκφράζουν έντονα ανησυχίες για την εικόνα που θα έχει η Υπηρεσία σε επίπεδο αποτελεσματικότητας μετά το τέλος της πρωθυπουργίας Μητσοτάκη και αυτό που θα παραλάβει η επόμενη κυβέρνηση.

* Του Βαγγέλη Τριάντη στο documentonews.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Απορρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού για τα Τέμπη – Θα απολογηθεί για το μπάζωμα

Το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας απέρριψε την προσφυγή του τέως...

Έρευνα Eteron: Εργασιακή εξουθένωση και χαμηλοί μισθοί για τους νέους εργαζόμενους

Στοιχεία που θα πρέπει να χτυπήσουν ηχηρό «καμπανάκι» στις αρμόδιες αρχές,...

Έγκλημα στα Τέμπη: Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο οικόπεδο που μεταφέρθηκαν τα μπάζα

Νέες εξελίξεις φέρνει στην υπόθεση του εγκλήματος στα Τέμπη η επιμονή των συγγενών των...

Δημ. Κωνσταντακόπουλος: Πώς η Ελλάδα μπορεί να εμπλακεί επικίνδυνα στην κρίση της Μέσης Ανατολής (ΒΙΝΤΕΟ)

*Συνέντευξη του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου στον Πάρι Καρβουνόπουλο - Ζούμε...
Διαφήμιση