ΣΥΡΙΖΑ: «Τριπλή αποτυχία» Μητσοτάκη πίσω από την πρωτιά Ανδρουλάκη στο ΚΙΝΑΛ

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Τα πρώτα πολιτικά συμπεράσματα για την ενδεχόμενη αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού με την διαφαινόμενη επικράτηση Ανδρουλάκη στο Κίνημα Αλλαγής χαρτογραφεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με την Κουμουνδούρου να εκτιμά πως το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης επί της αρχής δημιουργεί σημαντικούς πονοκεφάλους στο Μέγαρο Μαξίμου και το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη.

Το πρώτο και αυταπόδεικτο εκ του αποτελέσματος συμπέρασμα, το οποίο διατυπώθηκε σε σύσκεψη που είχε με συνεργάτες του ο κ. Τσίπρας το πρωί της Δευτέρας στον απόηχο των αποτελεσμάτων της Κυριακής, είναι ότι για μία ακόμη φορά οι δημοσκοπήσεις απέτυχαν παταγωδώς να αποτυπώσουν τους πολιτικούς συσχετισμούς. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τις 17 δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας όλο το προηγούμενο διάστημα, οι 14 έδιναν την πρωτιά στον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος εν τέλει απέτυχε να περάσει έστω στο δεύτερο γύρο. Το σκωπτικό σχόλιο που εξέδωσε η Κουμουνδούρου, η οποία επιμένει στη γραμμή της πλήρους απεμπλοκής από τα του ΚΙΝΑΛ μέχρι να ολοκληρωθούν την ερχόμενη Κυριακή οι εσωκομματικές διαδικασίες, είναι ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί: «Για πολλοστή φορά επιβεβαιώνεται ότι ο πρώτος στις δημοσκοπήσεις στη χώρα μας, δεν είναι και πρώτος στις κάλπες» τόνιζαν, με στελέχη να διερωτώνται αιχμηρά εάν τελικά ορισμένες μετρήσεις αποτυπώνουν τους πολιτικούς συσχετισμούς ή επιχειρούν – έστω και ανεπιτυχώς – να τους διαμορφώσουν.

Το δεύτερο βασικό συμπέρασμα που συνάγεται από το επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι ο «εκλεκτός» του Μεγάρου Μαξίμου και ο οποίος είχε μία ξεκάθαρη αντιΣΥΡΙΖΑ πολιτική γραμμή ηττήθηκε πανηγυρικά. Και αυτό, παρά την καταγγελθείσα από τους συνυποψηφίους του στο ΚΙΝΑΛ στήριξη στις κάλπες από το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς στο πρόσωπό του το επιτελείο Μητσοτάκη ήλπιζε σε οριστικούς τίτλους τέλους για το ενδεχόμενο προοδευτικής διακυβέρνησης την επομένη της απλής αναλογικής, κάτι που ο ίδιος ο κ. Λοβέρδος εξάλλου δεν είναι κρύψει μέσα από τις μονομέτωπες επιθέσεις του στην Κουμουνδούρου. Η μη εκλογή του αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα στον κατάλληλο πολιτικό χρόνο, μετά δηλαδή τις εθνικές κάλπες. Η αποτυχία του κ. Λοβέρδου συνιστά αποτυχία Μητσοτάκη, σημειώνουν συνεργάτες του κ. Τσίπρα, παραπέμποντας και στην δημοσκοπική άνθιση που είχε γνωρίσει η υποψηφιότητά του από Μέσα φίλα προσκείμενα προς το Μέγαρο Μαξίμου.

Στα δύο αυτά, υπάρχουν και ορισμένα στελέχη που προσθέτουν ένα ακόμη συμπέρασμα όσον αφορά τους συσχετισμούς που διαμορφώνονται πλέον με τους δύο εναπομείναντες υποψηφίους. Σύμφωνα με την ανάγνωση αυτή ο κ. Μητσοτάκης οδηγείται πλέον σε μία επιλογή lose lose. Διότι εφόσον δεν καταφέρει να ανατρέψει τη σε βάρος του διαφορά ο κ. Παπανδρέου, καίγεται το σενάριο το οποίο προωθούνταν πως ενδεχόμενη εκλογή του θα επαναπατρίσει στελέχη από τον ΣΥΡΙΖΑ στο ΚΙΝΑΛ. Από την άλλη, ζυγίζοντας τα νέα δεδομένα και την διαφαινόμενη ανοιχτή στήριξη Λοβέρδου στο δεύτερο γύρο στον Νίκο Ανδρουλάκη, πίσω από την κίνηση αυτή, ορισμένοι βλέπουν ένα «plan B» που μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ στο Μέγαρο Μαξίμου. Και τούτο, διότι ενδεχόμενη επικοινωνιακή ενίσχυση της νέας ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ με στόχο το «κλάδεμα» του ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένη την εντεινόμενη και μετρήσιμη πλέον φθορά της κυβέρνησης, κινδυνεύει αντί να «κόψει» ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ όπως θα ήθελε το Μαξίμου, να στρέψει προς το Κίνημα Αλλαγής ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που είχαν πάει στη ΝΔ στις κάλπες του 2019.

Σε κάθε περίπτωση, η Κουμουνδούρου παρακολουθεί προσεκτικά όλες τις εξελίξεις μέχρι το κλείσιμο της διαδικασίας την ερχόμενη Κυριακή, με τον Αλέξη Τσίπρα να θέλει να κρατήσει τη μπάλα στο γήπεδο της πολιτικής. Θεωρείται δεδομένο, ότι μπροστά στα αδιέξοδα που συσσωρεύονται από την πανδημία, την ακρίβεια και τον αυταρχισμό της κυβέρνηση το αίτημα ανατροπή της πολιτικής Μητσοτάκη θα ενταθεί το προσεχές διάστημα και ο αυτοπροσδιορισμός «προοδευτικός» από την όποια νέα ηγεσία του ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να αποδειχθεί επί του πρακτέου, στη βάση πολιτικών πρωτοβουλιών και δεδομένων που απορρέουν από τις ασκούμενες πολιτικές, καθώς και στο κατά πόσο θα διατηρείται «ανοιχτή» η πόρτα συνεργασίας με τη Δεξιά. «Προοδευτική πολιτική μπορεί να υπάρξει μόνο σε σύγκρουση με την κυβέρνηση Μητσοτάκη» σημείωνε χαρακτηριστικά αξιωματούχος της Κουμουνδούρου. Πρόθεση ως εκ τούτου της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να εντείνει το πρέσινγκ στον Κ. Μητσοτάκη και να φωτίσει τα διλήμματα και την ανάγκη καθαρής πολιτικής τοποθέτησης από όλα τα κόμματα, στα θέματα που απασχολούν την κοινωνία.

Παράλληλα, το επόμενο διάστημα θα ενταθούν οι πολιτικές εξορμήσεις του Αλέξη Τσίπρα, με σειρά να έχουν αυτή την εβδομάδα τα Γιάννενα και η Ηγουμενίτσα, ενώ την ίδια ώρα συνεχίζει και τον κύκλο επαφών που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα με φορείς για την εξέλιξη της πανδημίας και τα αναγκαία μέτρα που πιέζει τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη να πάρει. Ο κύκλος επαφών εξάλλου θα ολοκληρωθεί με αντίστοιχες επαφές και με τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, όπου επιζητείται μία μίνιμουμ συνεννόηση πέρα από τις κομματικές διαφορές για μία δέσμη μέτρων ανάσχεσης της πανδημίας, προκειμένου στη βάση αυτή να πιεστεί έτι περαιτέρω ο κ. Μητσοτάκης.

Πηγή: iEidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεση στο νοσοκομείο αλ Σίφα – 200 νεκροί σε 10 μέρες

Τους 200 έχουν φτάσει πλέον οι νεκροί στο νοσοκομείο αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας, κατά την...

Έκθεση-βόμβα από το Λογιστήριο του Κράτους για «γαλάζιες ακρίδες» στο νοσοκομείο Μεταξά

*Του Κώστα Παναγιώτου - Το Documento αποκαλύπτει έκθεση-κόλαφο του...

Τέμπη: Οι ανακρίβειες Βορίδη και τα ψέματα της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος

Είναι απορίας άξιο πώς γίνεται να θεωρείται “δυνατό χαρτί”...
Διαφήμιση