ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: “Ο χρόνος πλέον γυρνά αντίστροφα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη”

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

ΝΕΑ ΑΡΧΗ

Βρισκόμαστε σε ένα τέλμα. Όλα δείχνουν ότι η ανάπτυξη που θα έρθει, μετά τη βαθιά ύφεση, θα αφορά μόνο λίγους και για τους πολλούς θα είναι μια ανάπτυξη στα χαρτιά. Ευημερία των αριθμών και των φίλων του κ. Μητσοτάκη, όχι της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. 

Ας δούμε πρώτα τις τελευταίες εξελίξεις. 

Ήδη μία εταιρία έσπευσε να κάνει πράξη τις προβλέψεις του νόμου Μητσοτάκη – Χατζηδάκη, μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε «αυτοαπασχολούμενα παιδιά» χωρίς μισθούς, ωράρια, ασφάλιση και δικαιώματα. Η άτακτη υποχώρηση της εταιρίας μετά από τη σφοδρή αντίδραση εργαζομένων και της αλληλεγγύης για εργασία με αξιοπρέπεια, είναι μία μεγάλη νίκη. Η οποία όμως επιβεβαιώνει ποια πρέπει να είναι η κατάληξη του νόμου διάλυσης της εργασίας. Στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας.

Την ώρα που παράγοντες της ενεργειακής αγοράς προβλέπουν ότι έρχεται, λόγω τιμών, χειμώνας καρμανιόλα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ με στόχο την πλήρη παράδοση του ελέγχου της επιχείρησης από το δημόσιο στους ιδιώτες. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι καταναλωτές θα μείνουν εντελώς στον αέρα κι αυτό φυσικά θα πλήξει περισσότερο τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Παράλληλα, για την κυβέρνηση Μητσοτάκη οι μικρομεσαίοι είναι ήδη χαμένη υπόθεση. Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, επιβεβαίωσε με τον πλέον κυνικό τρόπο την προ έτους αναφορά του Υφυπουργού Ζαββού, που είχε χαρακτηρίσει τις μικρές επιχειρήσεις «ζόμπι». Άρα πρέπει να βάλουν λουκέτο, είπε ο Γεωργιάδης. Ή να συγχωνευτούν. Ή να εξαγοραστούν – κάτι που δεν τόλμησε να πει. Και μιλάμε για το 95% των επιχειρήσεων της ελληνικής οικονομίας.

Αλλά δεν είναι μόνο το γεγονός ότι εγκαταλείπουν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Συμβαίνει κάτι χειρότερο. Είναι αυτοί που σπρώχνουν τους μικρομεσαίους στα βράχια.

Αρνούνται να ρυθμίσουν το ιδιωτικό χρέος που δημιουργήθηκε στην πανδημία, κατά τα πρότυπα του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 για τα χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία.

Αρνούνται να μετατρέψουν την επιστρεπτέα ενίσχυση σε μη επιστρεπτέα.

Αρνούνται να εντάξουν στο Ταμείο Ανάκαμψης τους μικρομεσαίους, καθώς τα κοινοτικά δάνεια θα δίνονται μόνο μέσω των συστημικών τραπεζών σε όσους μόνο μπορούν να αποδείξουν ότι δεν χρειάζονται δάνειο. Ως προς αυτό, η Κομισιόν έχει σημειώσει ότι η ελληνική πρόταση αποκλείει το 85% των επιχειρήσεων, καθώς τόσοι είναι εκείνοι που δεν μπορούν να δανειστούν από τις τράπεζες.

Αρνούνται να λάβουν ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς εκτόξευσης των τιμολογίων στο ηλεκτρικό ρεύμα, και όχι μόνο.

Αρνούνται να διατηρήσουν το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας που οδηγεί σε ανυπολόγιστες πτωχεύσεις επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων.

Γι’ αυτό εδώ χρειάζεται μια Νέα Αρχή.

Με κατάργηση του εκτρωματικού νόμου Χατζηδάκη, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και επαναφορά του πλαισίου συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Με ρύθμιση ιδιωτικού χρέους, με πρόβλεψη διαγραφής μέρους της βασικής οφειλής (κλιμακωτά).

Με μετατροπή της επιστρεπτέας σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση.

Με εμπλοκή της Αναπτυξιακής Τράπεζας στην διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να έχουν πρόσβαση το σύνολο των ΜμΕ, τις οποίες καλεί τώρα η κυβέρνηση να «συγχωνευθούν ή να βάλουν λουκέτο».

Με μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας (ριζική μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, πετρέλαιο κίνησης, καθώς και στη βενζίνη, στα κατώτατα όρια που προβλέπει η Ε.Ε. Δηλαδή μείωση 20% για το πετρέλαιο κίνησης. Μείωση 50% για βενζίνη. Μείωση 93% – αυτά είναι τα κατώτατα όρια που προβλέπει η Ε.Ε.- μείωση 93% -σχεδόν αναστολή – για το πετρέλαιο θέρμανσης. Παρέμβαση στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ ώστε να συμπαρασύρει τα τιμολόγια ιδιωτών παρόχων).

Με κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος (και εισφοράς αλληλεγγύης ως εισόδημα 40.000 ευρώ και από εκεί και πάνω κλιμακωτά).

Ο χρόνος πλέον γυρνά αντίστροφα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όσο αδειάζει η κλεψύδρα, τόσο πιο επικίνδυνη γίνεται. Και όσο πιο επικίνδυνη γίνεται, τόσο πιο πολύ ανυπολόγιστες ζημιές προκαλεί. 

* Από το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Τζαμπάλια και το Χαλέπι της Συρίας

Το Ισραήλ επεκτείνει τη «νεκρή ζώνη» στη Γάζα, παράλληλα με...

Βαθιά τραυματισμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τίποτα δεν είναι ίδιο πλέον όπως πριν

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Ερώτημα είναι πλέον ακόμα...

Η αποτίμηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που συνεργάστηκαν για την πρόταση μομφής

*Του Φοίβου κλαυδιανού - Νέα δεδομένα φαίνεται να δημιουργεί...
Διαφήμιση