ΣΥΡΙΖΑ: Με νέο κοινωνικό συμβόλαιο απαντά στον διχασμό Μητσοτάκη

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Ο πρωθυπουργός έβγαλε από το συρτάρι τη… δοκιμασμένη συνταγή της πόλωσης, της συκοφαντίας και της λογικής των δύο άκρων.

Την ώρα που οι αποτυχίες διαδέχονται η μία την άλλη σε όλα τα πεδία, ο Κ. Μητσοτάκης ξαναστήνει τη λογική του εσωτερικού εχθρού, του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου, εξισώνοντας το κόμμα που ψηφίστηκε από το 35% του ελληνικού λαού το 2015 με τους φασίστες και επαναφέροντας το αφήγημα πως ο ΣΥΡΙΖΑ επεδίωκε την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

“Θρασύδειλο και αμετανόητο” χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας στη δυναμική παρέμβαση που πραγματοποίησε την Παρασκευή στη Βουλή.  Όπως είπε, ο Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε μπροστά στους Ευρωπαίους αξιωματούχους ως κομματάρχης της Δεξιάς, με λόγο διχαστικό, ανιστόρητο και εμπρηστικό.

Ο Μητσοτάκης επιστρέφει στο παρελθόν, ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει προοπτική για την επόμενη μέρα

Την ώρα που ο πρωθυπουργός επιλέγει την πόλωση και την επιστροφή στο παρελθόν, η αξιωματική αντιπολίτευση σχεδιάζει την επόμενη μέρα με το βλέμμα στο σήμερα, στις κοινωνικές αντιστάσεις και στην υπεράσπιση κοινωνικών κεκτημένων. “Δουλειά δεν είναι απλά να αναδεικνύουμε τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά να δίνουμε εναλλακτική και συγκεκριμένη πρόταση εξόδου από την κρίση, που σκιαγραφεί και το αίτημα πολιτικής αλλαγής” ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στην ΑΥΓΗ της Κυριακής.

Πώς απαντά η αξιωματική αντιπολίτευση στη στρατηγική έντασης του Κ. Μητσοτάκη; “Με σκληρή προγραμματική και πολιτική δουλειά και αδιαμεσολάβητη επαφή με την κοινωνία, ώστε να γίνει ορατός ένας νέος δρόμος” απαντά ο ίδιος παράγοντας.

Ολομέτωπη επίθεση στη νέα γενιά

Όπως εκτιμούν στην Κουμουνδούρου, η επίθεση Μητσοτάκη στη νέα γενιά έχει φέρει τους νέους και τις νέες απέναντι στην κυβέρνησή του, κάτι που πιστοποιείται από τα ποιοτικά στοιχεία σχεδόν όλων των δημοσκοπήσεων. Ιδιαίτερα όμως των κυλιόμενων μετρήσεων, που διεξάγονται χωρίς να δημοσιεύονται για λογαριασμό του Μαξίμου. Η πολιτική εις βάρος της νεολαίας είναι πολυμέτωπη: από τους μαθητές που δίνουν Πανελλαδικές εξετάσεις, τους φοιτητές, τους εργαζόμενους, τους νέους επιστήμονες στους οποίος ο Κ. Χατζηδάκης ανοίγει την πόρτα σε ένα δεύτερο κύμα brain drain.

Η άρνηση του πρωθυπουργού να παραστεί στη Βουλή ώστε να απαντήσει στον Αλ. Τσίπρα είναι ενδεικτική. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζητάει εδώ και τρεις εβδομάδες να μην εφαρμοστεί, τουλάχιστον για φέτος, η ελάχιστη βάση εισαγωγής, που θα αφήσει εκτός δημόσιων ΑΕΙ 25.000 υποψηφίους που προέρχονται κυρίως από τα αδύναμα στρώματα μετατρέποντάς τους σε πελατεία των ιδιωτικών κολεγίων.

Έσπασε το κυβερνητικό αήττητο

Στο μέτωπο της νεολαίας ωστόσο πιστώνεται και μια πρώτη νίκη απέναντι στα αυταρχικά σχέδια Μητσοτάκη – Χρυσοχοΐδη, το “πάγωμα” της πανεπιστημιακής αστυνομίας και το ενδοκυβερνητικό αλαλούμ που προκλήθηκε από το σχετικό πρωτοσέλιδο των Νέων του Β. Μαρινάκη.

“Το μαχητικό κίνημα της νεολαίας και των φοιτητών, με τη συμπαράσταση πλήθους πανεπιστημιακών δασκάλων, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, αποτέλεσε σημείο καμπής στις πολιτικές εξελίξεις και έσπασε τον αυταρχισμό και το κυβερνητικό αήττητο” σχολίασε ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης προειδοποιώντας την κυβέρνηση να μην προκαλέσει ξανά τη νεολαία με τον αυταρχισμό, τη βία και την καταστολή.

Μεγάλη αποδοχή των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ

Στον αντίποδα της στρατηγικής του διχασμού και της πόλωσης ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει συγκεκριμένη και συγκροτημένη προγραμματική πρόταση.  Ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την επόμενη μέρα, το οποίο λαμβάνει υπόψη τη συζήτηση που διεξάγεται διεθνώς για τη μετά Covid εποχή. Προτάσεις που τυγχάνουν ευρείας αποδοχής, αφού δεν προέκυψαν σε κλειστά κομματικά γραφεία, αλλά διαμορφώθηκαν έπειτα από την επαφή με τους ανθρώπους της οικονομίας, της αγοράς, της εργασίας, της εκπαίδευσης, της νεολαίας.

Η στήριξη που αποτυπώνεται στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως έχει δημιουργήσει αμηχανία και προβληματισμό στα επιτελεία της Ν.Δ. Υπ’ αυτό το πρίσμα μπορούν να ερμηνευθούν το άγχος και οι συμβουλές των κυβερνητικών και δημοσιογραφικών κέντρων για τη “λαϊκιστική και αναποτελεσματική” του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόγραμμα για έναν νέο δρόμο και υπέρβαση της κρίσης

Ήδη η αξιωματική αντιπολίτευση και ο Αλέξης Τσίπρας έχουν καταθέσει δημόσια την πρόταση για την αξιοποίηση των πόρων του ταμείου ανάκαμψης προς όφελος της οικονομίας, της κοινωνικής πλειοψηφίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Με βασικούς άξονες τη δίκαιη πράσινη μετάβαση, τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου, την προστασία της εργασίας. Την πρόταση για το νέο ΕΣΥ, καθώς η Ν.Δ., χωρίς να έχει διδαχθεί το παραμικρό από την ανάγκη του ισχυρού δημοσίου συστήματος Υγείας, εμμένει στη λογική της αποδυνάμωσής του και της εν μέρει ιδιωτικοποίησής του. Αλλά και το σχέδιο για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία, αίτημα χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρηματιών.

Σχέδιο για να μην χαθεί άλλη μια γενιά νέων επιστημόνων

Μεγάλο είναι το βάρος που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στους νέους επιστήμονες υπογραμμίζοντας την ανάγκη να μην χαθεί άλλη μια γενιά. Με επένδυση στην έρευνα και τη γνώση, με την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου ώστε να δημιουργηθούν θέσεις που να ανταποκρίνονται στην υψηλή ειδίκευση του επιστημονικού προσωπικού. Αιχμή των προτάσεων της Κουμουνδούρου αποτελούν η δημιουργία 50.000 θέσεων για νέους ερευνητές και η αύξηση των δαπανών για την έρευνα.

Κοινωνική δουλειά και ο υπέρ πάντων αγώνας για την εργασία

Εκτός από την προγραμματική πρόταση, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βάζει σε προτεραιότητα την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της θεσμικής λειτουργίας της Βουλής, καθώς και το αίτημα για δικαιοσύνη σε όλους τους τομείς. Κεντρικοί άξονες η εργασία, η ασφάλεια, η καθημερινότητα των πολιτών.

Ταυτόχρονα με την πολιτική και προγραμματική δουλειά ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλ. Τσίπρα στην πρώτη γραμμή, ξαναπιάνει το νήμα με την κοινωνία. Με περιοδείες σε όλη την Ελλάδα, που θα πυκνώσουν -αύριο επισκέπτεται τη Χαλκίδα-, καθώς και με επαφές με εργαζόμενους, σωματεία, θεσμικούς φορείς σε Ελλάδα και Ευρώπη για τον συντονισμό της μεγάλης μάχης των εργασιακών.  Ένα μέτωπο που ο ΣΥΡΙΖΑ “σήκωσε” από την πρώτη στιγμή και δικαιώνεται, όπως τονίζουν στην Κουμουνδούρου, αφού έχει προκαλέσει τριγμούς στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ενώ αναδεικνύεται το σκληρό ταξικό και αντικοινωνικό πρόσωπο του Κ. Μητσοτάκη.

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Έγκλημα στα Τέμπη: Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο οικόπεδο που μεταφέρθηκαν τα μπάζα

Νέες εξελίξεις φέρνει στην υπόθεση του εγκλήματος στα Τέμπη η επιμονή των συγγενών των...

Δημ. Κωνσταντακόπουλος: Είναι επικίνδυνο η Ελλάδα να εμπλακεί στην κρίση της Μέσης Ανατολής (ΒΙΝΤΕΟ)

*Συνέντευξη του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου στον Πάρι Καρβουνόπουλο - Ζούμε...

Θεσσαλονίκη – Fly Over: Τώρα (και) οσμή σκανδάλου για ένα αχρείαστο έργο

*Του Γιάννη Μυλόπουλου - Αυτά που γνωρίζαμε μέχρι πρότινος...

Κασσελάκης: Από Μαξίμου η εντολή στα site που ελέγχει για τα περί «έντονης κριτικής στον Κασσελάκη»

Σκληρή απάντηση στα δημοσιεύματα περί έντονης κριτικής στο πρόσωπό του κατά...
Διαφήμιση