ΣΥΡΙΖΑ: Βαθιά θλίψη για τον θάνατο του «πατέρα του ελληνικού ντοκιμαντέρ»

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Tη βαθιά θλίψη για το θάνατο του Ροβήρου Μανθούλη, ο οποίος απεβίωσε σήμερα στα 93 χρόνια του, εκφράζει το τμήμα και ο τομέας Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Παράλληλα στην κοινή ανακοίνωση σημειώνεται ότι «η απώλειά του σφραγίζει τον χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών, κυρίως του ελληνικού κινηματογράφου τον οποίο με τόση αφοσίωση υπηρέτησε»

Ο τομέας Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας τον Ροβήρο Μανθούλης «πατέρα του ελληνικού ντοκιμαντέρ» σημειώνει ότι η πρώτη του ταινία, ένα ντοκιμαντέρ για τη Λευκάδα που γυρίστηκε το 1958, υπήρξε το πρώτο ελληνικό ντοκιμαντέρ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:


«Το Τμήμα και ο Τομέας Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία εκφράζουν βαθιά θλίψη για το θάνατο του Ροβήρου Μανθούλη, ο οποίος απεβίωσε σήμερα στα 93 χρόνια του σε νοσοκομείο του Παρισιού από κορονοϊό.


Ο θάνατος του σπουδαίου και ιδιαίτερα σεμνού σκηνοθέτη, συγγραφέα και ποιητή από την Κομοτηνή, συμπίπτει με την 55η επέτειο της χούντας των συνταγματαρχών από την οποία διώχθηκε και στην οποία αντιστάθηκε με την πολιτική του δράση και το έργο του. Παρότι φεύγει πλήρης ημερών, η απώλειά του σφραγίζει τον χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών, κυρίως του ελληνικού κινηματογράφου τον οποίο με τόση αφοσίωση υπηρέτησε.

Ενεργά πολιτικοποιημένος από νεαρή ηλικία, συμμετείχε στους κύκλους της «Διάπλασης των Παίδων», στις γραμμές του ΕΑΜ των Νέων και στη συνέχεια της ΕΠΟΝ, ως διαφωτιστής. Από τα τέλη του 1943 και μέχρι την Απελευθέρωση, μετέδιδε από τις ταράτσες τα αντιστασιακά μηνύματα στην περιοχή των Εξαρχείων.

Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο και Κινηματογράφο και Θέατρο στο Πανεπιστήμιο Σύρακιουζ της Νέας Υόρκης.

Ο Ροβήρος Μανθούλης υπήρξε ο πατέρας του ελληνικού ντοκιμαντέρ και το συγκεκριμένο κινηματογραφικό είδος είχε πάντα την πρωτοκαθεδρία στην πολύπλευρη και σπουδαία καλλιτεχνική του διαδρομή. Η πρώτη του ταινία, ένα ντοκιμαντέρ για τη Λευκάδα που γυρίστηκε το 1958, υπήρξε το πρώτο ελληνικό ντοκιμαντέρ, ενώ δυο χρόνια αργότερα, ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του η «Ομάδα των 5», με τους Ηρακλή Παπαδάκη, Φώτη Μεσθεναίο, Γιάννη Μπακογιαννόπουλο και Ρούσσο Κούνδουρο, ένα κίνημα για τη διάδοση του ντοκιμαντέρ στον ελληνικό χώρο.

Σημεία-σταθμοί στο έργο του, η πολιτική ταινία «Πρόσωπο με Πρόσωπο», η γαλλική σειρά ντοκιμαντέρ με τίτλο: «Στην αφίσα του κόσμου», οι «Ακυβέρνητες πολιτείες» (1983-1986) του Τσίρκα, μια τηλεοπτική σειρά με ελληνογαλλικής παραγωγής, και το εμβληματικό ντοκιμαντέρ «Ελλάδα, οι ναυαγοί της Ιστορίας».

Το κινηματογραφικό, θεατρικό και λογοτεχνικό έργο του είχε διεθνή απήχηση και επιτυχία, ενώ η σύντομη θητεία του στην καλλιτεχνική διεύθυνση της ΕΡΤ μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας (1975) άφησε σημαντική παρακαταθήκη για την ελληνική τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

Υπήρξε πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας στο Παρίσι (1991 -2001), ενώ έχει τιμηθεί για το σύνολο του έργου του στη Γαλλία με το Μετάλλιο της Πόλεως των Παρισίων.

Το Τμήμα και ο Τομέας Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στον γιό του».

Πηγή: Γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτιική Συμμαχία

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Έκθεση-βόμβα από το Λογιστήριο του Κράτους για «γαλάζιες ακρίδες» στο νοσοκομείο Μεταξά

*Του Κώστα Παναγιώτου - Το Documento αποκαλύπτει έκθεση-κόλαφο του...

Τέμπη: Οι ανακρίβειες Βορίδη και τα ψέματα της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος

Είναι απορίας άξιο πώς γίνεται να θεωρείται “δυνατό χαρτί”...

ΣΥΡΙΖΑ: Οι μάσκες έπεσαν – Μητσοτάκης και Καραμανλής είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καθώς ο...

Η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν θα καλύψει τις απώλειες της διετίας

*Του Ανδρέα Πετρόπουλου - Η αύξηση του κατώτατου μισθού...
Διαφήμιση