Συνάντηση Πούτιν-Μακρόν: Η Μόσχα επέμεινε στη σκληρή γραμμή απέναντι στο ΝΑΤΟ

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Μετά από πέντε ώρες συνομιλιών με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο «άντρο της αρκούδας», ο αιφνιδιασμός του Εμανουέλ Μακρόν ήταν ξεκάθαρος.

Ως απεσταλμένος της Δύσης επιχείρησε να εμφανιστεί ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, απέναντι στον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι δυο τους κάθισαν στο επτάμετρο τραπέζι για συνομιλίες, στο πλαίσιο των διπλωματικών ζυμώσεων ώστε να βρεθεί μία λύση για την αποκλιμάκωση της γεωπολιτικής κρίσης στο κατώφλι της Ουκρανίας.

Είχαν προηγηθεί τις προηγούμενες ημέρες τρεις τηλεφωνικές συνομιλίες του Μακρόν σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης στην περιοχή. Επόμενη στάση του αύριο θα είναι το Κίεβο.

Με περισσότερα από 100.000 ρωσικά στρατεύματα και βαρέα όπλα συγκεντρωμένα στα ουκρανικά σύνορα, ο Γάλλος πρόεδρος και οι σύμβουλοί του επέμεναν ότι ο Μακρόν μπορεί να πείσει τον Πούτιν να ακολουθήσει έναν δρόμο αποκλιμάκωσης.

Αντίθετα όμως ο Πούτιν επέμεινε στη σκληρή γραμμή απέναντι στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι η Κριμαία είναι Ρωσία και ότι εάν η Ουκρανία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, οι ευρωπαϊκές χώρες θα ήταν «αυτόματα» σε πόλεμο με τη Ρωσία.

Τόνισε επίσης ότι «η Ρωσία είναι μια στρατιωτική υπερδύναμη και μια πυρηνική υπερδύναμη» και προειδοποίησε: «Δεν θα υπάρξουν νικητές και θα παρασυρθείτε σε αυτή τη σύγκρουση παρά τη θέλησή σας».

Επανέλαβε δε τον ισχυρισμό του ότι η επανάσταση του Μαϊντάν στην Ουκρανία το 2014 ήταν «πραξικόπημα» και κατηγόρησε την ουκρανική κυβέρνηση ότι προσπαθεί να διευθετήσει τον αυτονομιστικό πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία με «στρατιωτικά μέσα».

Ο Πούτιν παρέθεσε μέχρι και τους στίχους από ένα τραγούδι με άσεμνες νύξεις: «Είτε σου αρέσει, είτε δεν σου αρέσει, πρέπει να αντέξεις ομορφιά μου».

Σε όλα αυτά, ο Μακρόν δεν έδωσε ουσιαστικά καμία απάντηση εκτός από το να επιμείνει ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουν οι συνομιλίες.

«Είναι ευθύνη της Γαλλίας να έχει την ισχυρότερη δυνατή σχέση με τη Ρωσία», είπε ο Μακρόν, αμέσως μετά αφού ο Πούτιν είχε δηλώσει ότι η Κριμαία είναι αμετάκλητα μέρος της Ρωσίας.

«Για μένα είναι προφανές: η Ρωσία είναι ευρωπαϊκή. Αν κάποιος πιστεύει στην Ευρώπη, πρέπει να μπορεί να συνεργαστεί με τη Ρωσία και να βρει τρόπους και μέσα για να οικοδομήσει το μέλλον στην Ευρώπη και με τους Ευρωπαίους» είπε επίσης ο Μακρόν.

*Πηγή: ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Άνεμοι ακροδεξιού λαϊκισμού στα πανιά της ΝΔ με την υποψηφιότητα Μπελέρη

*Γράφει ο Στράτος Βαλτινός - Αν ο Ερντογάν έχριζε...

Τέμπη – μπάζωμα: Πειθαρχική έρευνα για την εισαγγελέα που αρχειοθέτησε την μήνυση κατά Τριαντόπουλου

Ηεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, ζητά πειθαρχική εξέταση...

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανώτας – Το παρασκήνιο και η κόντρα με τη Μπεκατώρου

Ενοχλημένος εμφανίστηκε ο Δημήτρης Παπανώτας στην πρώτη του δήλωση...
Διαφήμιση