Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: ”Συμφωνία ΗΠΑ – Ρωσίας για τη Συρία”

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα χθες ένα ψήφισμα με το οποίο παρατείνεται για έξι μήνες, με πιθανότητα ανανέωσης για άλλους τόσους, ο μηχανισμός παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Δαμασκού. Η συμφωνία αυτή θεωρείται από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία ως ένα νέο ξεκίνημα στις μεταξύ τους σχέσεις.

Ο μηχανισμός αυτός του ΟΗΕ επρόκειτο να λήξει αύριο Σάββατο. Είναι η πρώτη φορά από το 2016 που καταγράφεται ομοφωνία στο Συμβούλιο Ασφαλείας σε θέμα που αφορά τη Συρία. Όμως πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις επέκριναν αυτόν τον αμερικανορωσικό συμβιβασμό που δεν προβλέπει παρά μόνο ένα μεθοριακό πέρασμα, αυτό της Μπαμπ αλ Χάουα, από τα σύνορα με την Τουρκία, για την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας και για μόνο έξι μήνες.

Η διάρκεια της παράτασης ερμηνεύεται διαφορετικά από τις ΗΠΑ, που εκτιμούν ότι ισχύει για έναν χρόνο. Η Ρωσία από την άλλη θεωρεί ότι ο μηχανισμός παρατείνεται για έξι μήνες, με την πιθανότητα ανανέωσης για άλλους έξι, εν αναμονή της έκθεσης που θα υποβάλει για το θέμα αυτό ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ στα τέλη του έτους. Ορισμένοι διπλωμάτες διαβεβαίωσαν ότι δεν είναι υποχρεωτικό να ψηφίσουν και πάλι τα μέλη του ΣΑ σε έξι μήνες, άλλοι όμως πιστεύουν ότι είναι αναπόφευκτη η ψηφοφορία.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια υπογράμμισε ότι μετά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής των προέδρων Βλαντίμιρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν, στη Γενεύη, η συμφωνία για την παράταση ισχύος του μηχανισμού είναι «ιστορική». «Για πρώτη φορά, η Ρωσία και οι ΗΠΑ όχι μόνο κατάφεραν να συμφωνήσουν αλλά παρουσίασαν και ένα κοινό κείμενο, που στηρίχθηκε από όλους τους συναδέλφους στο Συμβούλιο», σχολίασε.

Νωρίτερα, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, οι πρόεδροι Μπάιντεν και Πούτιν εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συμφωνία των διπλωματικών ομάδων τους, όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ χαιρέτισε επίσης τη συνεργασία της Ουάσινγκτον με τη Μόσχα, ένα σπάνιο γεγονός. «Είναι σημαντικό που οι ΗΠΑ και η Ρωσία κατάφεραν να συμφωνήσουν για μια ανθρωπιστική πρωτοβουλία που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του συριακού λαού», τόνισε.

Η Τουρκία καλωσόρισε επίσης την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ και κάλεσε όλες τις πλευρές να διατηρήσουν αυτήν την εποικοδομητική στάση ώστε να επιτευχθεί μια βιώσιμη πολιτική λύση στη συριακή κρίση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ & Reuters

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεση στο νοσοκομείο αλ Σίφα – 200 νεκροί σε 10 μέρες

Τους 200 έχουν φτάσει πλέον οι νεκροί στο νοσοκομείο αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας, κατά την...

Έκθεση-βόμβα από το Λογιστήριο του Κράτους για «γαλάζιες ακρίδες» στο νοσοκομείο Μεταξά

*Του Κώστα Παναγιώτου - Το Documento αποκαλύπτει έκθεση-κόλαφο του...

Τέμπη: Οι ανακρίβειες Βορίδη και τα ψέματα της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος

Είναι απορίας άξιο πώς γίνεται να θεωρείται “δυνατό χαρτί”...
Διαφήμιση