Συλλαλητήριο: Παρά τη βροχή οι καλλιτέχνες απαίτησαν μέτρα στήριξης (βίντεο)

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Το μεσημέρι της Δευτέρας οι καλλιτέχνες πραγματοποίησαν συλλαλητήρια διαμαρτυρίας στην Αθήνα (στα Προπύλαια), την Θεσσαλονίκη (στην Καμάρα) και σε άλλες πόλεις, απαιτώντας η κυβέρνηση Μητσοτάκη να σταματήσει να αντιμετωπίζει τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του ως αόρατους, εντάσσοντάς τους στους κλάδους που έχουν άμεση ανάγκη στήριξης μετά από δύο χρόνια πανδημίας και επιβολής περιοριστικών μέτρων και lockdown.

Στην κινητοποίηση της Αθήνας παρόντες είναι μεταξύ άλλων η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σία Αναγνωστοπούλου, ο Κρ. Αρσένης από το ΜέΡΑ25 , ο Χρ. Κατσώτης από το ΚΚΕ.

Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και την καταρρακτώδη βροχή που προηγήθηκε, το συλλαλητήριο μετατράπηκε σε πορεία προς την πλατεία Συντάγματος.

Στην οδό Σταδίου οι διαδηλωτές επέδωσαν τα αιτήματά τους στο υπουργείο Εργασίας.

Αναλυτικά οι θέσεις και τα αιτήματα των καλλιτεχνών:

Σ’ αυτό το ζοφερό τοπίο και με το κύμα ακρίβειας να μεγαλώνει καθημερινά δεν πρόκειται να σωπάσουμε. Συνεχίζουμε, αντιστεκόμαστε, υπερασπιζόμαστε την υγεία και την αξιοπρέπειά μας και απαιτούμε:
Μέτρα στήριξης:

– Δυνατότητα σε όλους τους χώρους να μπαίνουν – για όσο διάστημα απαιτείται – σε καθεστώς αναστολής ως “πληττόμενες επιχειρήσεις”, σε περίπτωση κρούσματος ή συρροής κρουσμάτων (ανάλογα με τις καλλιτεχνικές ανάγκες κάθε παραγωγής), ώστε να καλύπτονται οι συνάδελφοι που νοσούν, αλλά και αυτοί που δεν νοσούν και τίθενται αναγκαστικά σε αργία μέχρι να ολοκληρωθεί η καραντίνα των υπολοίπων συναδέλφων.
– Αποζημιώσεις μέσω του Μητρώου Καλλιτεχνών από τον Αύγουστο του 2021 και έπειτα, καθώς ποτέ ως τώρα ο Πολιτισμός δεν λειτούργησε ως μη πληττόμενος (διαχωρισμοί κοινού, αποκλεισμός μη εμβολιασμένων θεατών, ποσοστώσεις πληρότητας, γενικευμένος φόβος κοινού, αυξημένα κόστη υγειονομικής φροντίδας για τις παραγωγές, απαγόρευση παραστάσεων για σχολεία, τοπικά lockdown, πρόσφατες ματαιώσεις δημόσιων εκδηλώσεων).
– Επιδότηση ενοικίου μαζί με τις μονομερείς δηλώσεις μέσω του Μητρώου. Προστατευτικό πλαίσιο αντιμετώπισης του κύματος ακρίβειας και επιδότηση για τις ενεργειακές ανάγκες των νοικοκυριών. Αποκατάσταση του παράλογου αποκλεισμού όσων εγγράφηκαν στο μητρώο καλλιτεχνών μετά τις 10/1/2020.
– Άμεσα μέτρα στήριξης των δημιουργών και ερμηνευτών του ελληνικού τραγουδιού. Από το Μάρτιο του 2020 ως τώρα, οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης αντιμετωπίστηκαν σχεδόν με εχθρότητα από το κράτος.
– Να υπολογιστούν τα ένσημα από την επιδότηση του 2021 μέσω του ΕΡΓΑΝΗ για να μπορέσει να υπάρξει η δυνατότητα υπαγωγής στο ταμείο ανεργίας καθώς και καταβολή των Δώρων και των ενσήμων του 2021 σε όλους τους δικαιούχους.
– Να αποζημιωθούν όλοι οι συνάδελφοι εργαζόμενοι σε περίπτωση ακύρωσης ή αναβολής παράστασης.
– Αποζημίωση στις καθηγήτριες και καθηγητές καλλιτεχνικών σχολών (ανώτερες επαγγελματικές σχολές χορού, δραματικές, ερασιτεχνικές σχολές χορού και θεάτρου, ωδεία, πολιτιστικοί φορείς και σύλλογοι δημοτικών χορών) για όσο διάστημα χρειάζεται να βρίσκονται σε καραντίνα λόγω ασθένειας ή κλείσει η σχολή ή ο φορέας λόγω κρουσμάτων.
– Αποζημίωση από τον ΟΑΕΔ σε περίπτωση νόσησης, για όλο το διάστημα της καραντίνας χωρίς να ζητείται από τον εργαζόμενο η αναπλήρωση των ημερών ασθένειας και καραντίνας.
– Επίλυση όλων των ζητημάτων και λαθών σε ΚΑΔ των ενσήμων για το Εποχικό Επίδομα του ΟΑΕΔ.
– Να ανοίξουν και να μας κοινοποιηθούν άμεσα, όλα τα στοιχεία του Εργάνη σε βάθος 4ετίας, που αφορούν τους κλάδους μας, ούτως ώστε να έχουμε συγκριτικά μεγέθη σε σχέση με τις εισροές και εκροές όλων των συμβάσεων εργασίας, ορισμένου και αορίστου χρόνου. Αυτό θα καταδείξει την κατακόρυφη πτώση στην αγορά εργασίας, ιδιαίτερα στον κλάδο των μουσικών και τεχνικών, αλλά και σε όλο το θέαμα ακρόαμα.

Απαιτούμε:
– Να αλλάξουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις ζωντανές παραστάσεις και τις πρόβες για να διασφαλιστεί η υγεία μας. Μαζικά, επαλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλους με ευθύνη του κράτους. Επιπλέον Rapid test πριν από κάθε παράσταση.
– Ενίσχυση του ΕΣΥ και των πρωτοβάθμιων δομών υγείας με επιτάξεις ιδιωτικών δομών και μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού.
– Μέτρα αποσυμφόρησης για τα ΜΜΜ και μείωση του αριθμού των εκπαιδευόμενων στις αίθουσες διδασκαλίας.

Στη Βουλή το θέμα από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για τις πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης αναφορικά με την απαγόρευση της μουσικής, προχώρησαν  οι βουλευτές Κρήτης ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας αναφορά, προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, το ψήφισμα διαμαρτυρίας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου – Παράρτημα Κρήτης, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.

Στο σχετικό ψήφισμα, οι μουσικοί εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους, καθώς για μια ακόμη φορά ο κλάδος τους θυσιάζεται στο όνομα του περιορισμού της πανδημίας, χωρίς ωστόσο να υπάρξει μέριμνα για την αντίστοιχη στήριξη. Γι’ αυτό και αιτούνται:
 
– Δωρεάν rapid test σε όλους τους εργασιακούς – συναυλιακούς χώρους, με ευθύνη της κυβέρνησης. Δωρεάν χορήγηση, σε όλους, των αναγκαίων μέσων ατομικής προστασίας. Να μην βαρύνει το κόστος της επιδημιολογικής επιτήρησης τους εργαζομένους. Ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, άμεση επίταξη των Ιδιωτικών Νοσοκομείων. 
– Να δοθεί επιτέλους η αποζημίωση ειδικού σκοπού για όλους τους μήνες, από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα και για όσο συνεχίζεται ο περιορισμός της εργασίας τους. 
– Να σταματήσει ο απαράδεκτος αποκλεισμός όσων μουσικών εγγράφηκαν στο μητρώο καλλιτεχνών εκπρόθεσμα.
– Να δοθούν άμεσα τα δώρα Χριστουγέννων του 2020 και του 2021, καθώς και το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας, που δικαιούνται από τα ένσημα των επιδοτήσεων.  
– Να υπολογιστούν τα ένσημα από την επιδότηση του 2021 μέσω του ΕΡΓΑΝΗ, για να μπορούν να πάρουν επιδότηση ανεργίας μετά τις απολύσεις του Ιανουαρίου και να διορθωθούν τα λάθη σε ΚΑΔ και ένσημα, σε σχέση με το εποχικό βοήθημα. 
– Να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης και οι μουσικοί που δουλεύουν με μπλοκάκι και οι μικροί επαγγελματίες, με εισοδηματικά κριτήρια. 
– Να αποζημιωθούν όλοι οι μουσικοί σε περίπτωση ακύρωσης ή αναβολής παράστασης.
– Να αποζημιωθούν οι μουσικοί που δεν μπορούν να εργαστούν λόγω νόσησης από Covid – 19.
 
Δεδομένων των παραπάνω, οι βουλευτές Κρήτης ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ζητούν από τους αρμόδιους Υπουργούς να εξετάσουν τα αιτήματα των μουσικών και να τους ενημερώσουν για τις ενέργειες στις οποίες πρόκειται να προβούν.

*Από avgi.gr, left.gr

* Φωτογραφίες και Βίντεο του Κώστα Παπαντωνίου

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Απορρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού για τα Τέμπη – Θα απολογηθεί για το μπάζωμα

Το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας απέρριψε την προσφυγή του τέως...

Έρευνα Eteron: Εργασιακή εξουθένωση και χαμηλοί μισθοί για τους νέους εργαζόμενους

Στοιχεία που θα πρέπει να χτυπήσουν ηχηρό «καμπανάκι» στις αρμόδιες αρχές,...

Έγκλημα στα Τέμπη: Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο οικόπεδο που μεταφέρθηκαν τα μπάζα

Νέες εξελίξεις φέρνει στην υπόθεση του εγκλήματος στα Τέμπη η επιμονή των συγγενών των...

Δημ. Κωνσταντακόπουλος: Πώς η Ελλάδα μπορεί να εμπλακεί επικίνδυνα στην κρίση της Μέσης Ανατολής (ΒΙΝΤΕΟ)

*Συνέντευξη του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου στον Πάρι Καρβουνόπουλο - Ζούμε...
Διαφήμιση