Στο χάος βυθίζεται το Καζακστάν – Οδομαχίες και βίαιες συγκρούσεις (βίντεο)

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Έκρυθμη παραμένει για δεύτερη μέρα η κατάσταση στο Καζακστάν, με το Αλμάτι να γίνεται πεδίο συγκρούσεων ανάμεσα σε στρατιώτες και διαδηλωτές. Νωρίτερα δόθηκε εντολή στο στρατό να επέμβει για να τερματιστούν οι ταραχές που προκλήθηκαν από την αύξηση στις τιμές των καυσίμων!

Οι εικόνες που κάνουν το γύρο του κόσμου από το Καζακστάν δεν οδηγούν στο συμπέρασμα πως μπορεί η κατάσταση στη χώρα να αποκλιμακωθεί άμεσα. Διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους και στο Αλμάτι οι συγκρούσεις συνοδεύονται και από πυροβολισμούς. Υπάρχουν πληροφορίες για ελεύθερους σκοπευτές που εκτελούν διαδηλωτές και εικόνες με σακούλες πτωμάτων στοιβαγμένες.

Θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και δεκάδες στρατιώτες που κινούνται πεζή μπήκαν, το πρωί της Πέμπτης (06.01.2022) στην κύρια πλατεία της Αλμάτι, της μεγαλύτερης πόλης και οικονομικής πρωτεύουσας του Καζακστάν, όπου έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες άνθρωποι για να διαμαρτυρηθούν κατά της κυβέρνησης για τρίτη ημέρα, σύμφωνα με ανταποκριτές του Reuters που βρίσκονται εκεί.

Όλες οι πτήσεις από και προς το Αλμάτι έχουν ανασταλεί προσωρινά, καθώς η χώρα βρίσκεται σε αναταραχή, με αφορμή την αύξηση στην τιμή των καυσίμων από τις αρχές του έτους. Η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Jazeera Airways του Κουβέιτ ήταν η πρώτη που ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις πτήσεις από και προς το Αλμάτι, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή.

Σχεδόν ταυτόχρονα, ο πετρελαϊκός όμιλος Chevron Corp ανακοίνωσε ότι «εργάζεται για να τερματίσει» τις κινητοποιήσεις στις οποίες προχώρησαν οι εργαζόμενοί του στην κοινοπραξία Tengizchevroil (TCO) με αφορμή τις κυβερνητικές πολιτικές. Η αμερικανική εταιρεία είναι ο μεγαλύτερος ξένος παραγωγός πετρελαίου στο Καζακστάν, αφού κατέχει το 50% των μετοχών της κοινοπραξίας Tengizchevroil. Ένας εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι δεν έχει επηρεαστεί η παραγωγή πετρελαίου λόγω των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας.

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ Ζομάρτ Τοκάγεφ νωρίτερα προειδοποίησε ότι θα απαντήσει «με τη μέγιστη σκληρότητα» στις διαδηλώσεις, κάνοντας λόγο για «μαζικές επιθέσεις» εναντίον των δυνάμεων της τάξης και για «νεκρούς και τραυματίες» μεταξύ των αστυνομικών.

Το Ίντερνετ και τα κινητά τηλέφωνα δε λειτουργούν σήμερα στη χώρα. Στο Αλμάτι, την οικονομική πρωτεύουσα του Καζακστάν, το πλήθος κατέλαβε κυβερνητικά κτίρια. Μετά τις συγκρούσεις με τους διαδηλωτές οι αστυνομικοί φαίνεται να αποχώρησαν από ορισμένους δρόμους της πόλης. Ένας κάτοικος, που μίλησε στο πρακτορείο Reuters αφού αναμίχθηκε με τους διαδηλωτές, είπε ότι οι περισσότεροι από αυτούς φαίνεται ότι προέρχονται από τα φτωχά προάστια ή από γειτονικά χωριά και κωμοπόλεις.

Παράλληλα αναμένεται να αναπτυχθεί άμεσα ειρηνευτική δύναμη από μία συμμαχία πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, με επικεφαλής τη Ρωσία. Στόχος να αποκατασταθεί η σταθερότητα στη χώρα, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν.

Η κρίση του υγραερίου

Το κίνημα διαμαρτυρίας ξεκίνησε την Κυριακή, μετά την αύξηση της τιμής του υγραερίου, στην πόλη Ζαναοζέν, στο δυτικό Καζακστάν. Κατόπιν επεκτάθηκε στο Ακτάου, στις όχθες της Κασπίας και στο Αλμάτι.

Η κυβέρνηση προσπάθησε αρχικά να κατευνάσει τα πνεύματα, χωρίς επιτυχία, ανακοινώνοντας τη μείωση της τιμής του υγραερίου στα 50 τένγκε (0,1 ευρώ) το λίτρο, αντί για 120.

Η αύξηση της τιμής θεωρείται άδικη καθώς  το Καζακστάν διαθέτει τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Σήμερα η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι συνελήφθη ο διευθυντής μιας μονάδας υγραερίου και ένας άλλος αξιωματούχος στην περιφέρει Μανγκιστάου, όπου βρίσκεται η Ζαναοζέν. Κατηγορούνται ότι «αύξησαν την τιμή του αερίου χωρίς λόγο» γεγονός που «υποκίνησε μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα».

Το Καζακστάν, η μεγαλύτερη οικονομία της κεντρικής Ασίας, που στο παρελθόν έβλεπε διψήφια ποσοστά ανάπτυξης, είδε το τένγκε να υποτιμάται και τον πληθωρισμό να εκτινάσσεται, λόγω της μείωσης της τιμής του πετρελαίου και της οικονομικής κρίσης στη Ρωσία.

Η περιοχή Μανγκιστάου εξαρτάται από το υγραέριο, το οποίο είναι βασικό καύσιμο για τα αυτοκίνητα και κάθε αύξηση της τιμής του συμπαρασύρει και τις τιμές των τροφίμων που ήδη έχουν αυξηθεί από την αρχή της πανδημίας της Covid-19.

Πηγές: avgi.gr, kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Κινητοποιήσεις στα αμερικανικά πανεπιστήμια κατά της σφαγής στη Γάζα – Συλλήψεις και πειθαρχικές διώξεις

Τις καλύτερες παραδόσεις του αμερικανικού αντιπολεμικού κινήματος πραγματώνουν οι διαμαρτυρίες κατά...

Δολοφονία στου Ρέντη: Βαρύ το κατηγορητήριο κατά των 67 συλληφθέντων – 12 κακουργήματα

Στην άσκηση ποινικών διώξεων κατά των συλληφθέντων για τη...

Αμφισβητούν την αξιοπιστία της έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που περιγράφει τα χάλια τους

Υποκλοπές, επαναπροωθήσεις, καταγγελίες, αναρίθμητα ρεπορτάζ και στοιχεία. Κι όμως...

ΣΥΡΙΖΑ: «Αέρα στα πανιά του Στέφανου Κασσελάκη» βλέπουν στην Κουμουνδούρου

*Του Γιάννη Τσακίρη - Το ακριτικό Καστελλόριζο και η Ρόδος είναι...
Διαφήμιση