Στο Συμβούλιο των Ευρωσοσιαλιστών την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Μία ακόμη παρουσία σε κορυφαία διαδικασία των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών θα καταγράψει αύριο Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνεται στους διακεκριμένους προσκεκλημένους του Συμβουλίου του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες. Μάλιστα κάποιες από τις συναντήσεις του αναμένεται να έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη διαδικασία των ευρωπαίων σοσιαλιστών δεν αποτελεί μία από τις συνήθεις προπαρασκευαστικές συνόδους αλλά πρόκειται για μία εκδήλωση με αντικείμενο την οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρώπη. Έτσι η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, αποκτά ιδιαίτερη σημασία μια και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει εκφράσει πολλές φορές την πεποίθηση του ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Αριστερά και η Σοσιαλδημοκρατία οφείλουν να συζητούν με μια ατζέντα όπου η οικονομία βρίσκεται στην πρώτη θέση.

Συζητήσεις για την οικονομία με παρόντα τον Όλαφ Σόλτς

Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει τις θέσεις του σε ειδικό πάνελ που θα διοργανωθεί με αντικείμενο τις «δίκαιες ευκαιρίες» στην Ε.Ε. Πρόκειται για μία ζωντανή διαδικασία όπου θα υπάρξει προφανώς η παρέμβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ όμως θα ακολουθήσει ζωντανός διαδραστικός διάλογος.

Επίσης ξεχωριστή σημασία έχει το ότι στο συγκεκριμένο συμβούλιο θα παραστεί για πρώτη φορά ο Όλαφ Σόλτς με την ιδιότητα του καγκελάριου της Γερμανίας, θέση στην οποία βρίσκεται από τις 8 Δεκεμβρίου, αφού μέχρι σήμερα μετείχε ως εκπρόσωπος του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.

Η συζήτηση με τον Αντόνιο Κόστα

Στο πρόγραμμα των συναντήσεων του Αλέξη Τσίπρα βρίσκονται τα ραντεβού με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για ζητήματα Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, τον επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα και την επικεφαλής της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ι.Γκαρσία Πέρεζ.

Όμως αυτή που ξεχωρίζει είναι η συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα. Η συζήτηση θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού θα εστιαστεί στο περίφημο «πορτογαλικό θαύμα» μια και τα υψηλότατα επίπεδα εμβολιασμού κατά του Covid 19 που έχει επιτύχει η χώρα της ιβηρικής χερσονήσου έχουν προκαλέσει διεθνώς την προσοχή και προβάλλεται ως ένα εμβολιαστικό μοντέλο προς μίμηση. Θυμίζουμε ότι πολλάκις ο Αλέξης Τσίπρας έχει επικαλεστεί την Πορτογαλία στις εγχώριες συζητήσεις τονίζοντας τις διαφορές προσέγγισης που είχε η κυβέρνηση Κόστα σε σχέση με αυτές της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Συνάντηση με τον Νίκο Ανδρουλάκη;

Εγχώριο ενδιαφέρον προξενεί το γεγονός ότι με την παρουσία του στην Σύνοδο του PES ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στον ίδιο χώρο με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Εφόσον επιβεβαιωθεί ότι θα είναι παρόν ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. Αν και δεν υπάρχει καμία προ-συνεννόηση ανάμεσα στους δύο πολιτικούς αρχηγούς δεν είναι απίθανο στο περιθώριο των εργασιών του PES να υπάρξει μεταξύ τους επαφή.

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου «σε περίπτωση που βρεθούν στις Βρυξέλλες προφανώς θα μιλήσουν» ενώ επισημαίνεται πώς στην τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Νίκο Ανδρουλάκη μετά την εκλογή του το κλίμα ήταν θερμό. Στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως δεν θεωρούν ότι …έγιναν σοφότεροι μετά την χθεσινή ομιλία του προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ στην κοινοβουλευτική του ομάδα για το πώς σκοπεύει να κινηθεί στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό και συνεχίζουν να τηρούν «αναγνωριστική» στάση.

* Ρεπορτάζ του Γεράσιμου Λιβιτσάνου στο news247.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Απορρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού για τα Τέμπη – Θα απολογηθεί για το μπάζωμα

Το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας απέρριψε την προσφυγή του τέως...

Έρευνα Eteron: Εργασιακή εξουθένωση και χαμηλοί μισθοί για τους νέους εργαζόμενους

Στοιχεία που θα πρέπει να χτυπήσουν ηχηρό «καμπανάκι» στις αρμόδιες αρχές,...

Έγκλημα στα Τέμπη: Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο οικόπεδο που μεταφέρθηκαν τα μπάζα

Νέες εξελίξεις φέρνει στην υπόθεση του εγκλήματος στα Τέμπη η επιμονή των συγγενών των...

Δημ. Κωνσταντακόπουλος: Πώς η Ελλάδα μπορεί να εμπλακεί επικίνδυνα στην κρίση της Μέσης Ανατολής (ΒΙΝΤΕΟ)

*Συνέντευξη του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου στον Πάρι Καρβουνόπουλο - Ζούμε...
Διαφήμιση