Στο έλεος της ακρίβειας η Ελλάδα το 2022 – Η κυβέρνηση παραμένει θεατής

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Δυσοίωνες είναι όλες οι προβλέψεις για το κύμα ακρίβειας που θα πλήξει την Ελλάδα και το 2022 οδηγώντας σε de facto μείωση των εισοδημάτων των πολιτών, με την κυβέρνηση να παραμένει θεατής, δίχως να λαμβάνει μέτρα ενίσχυσης, ιδίως για τις κοινωνικές ομάδες που το έχουν ανάγκη.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι θα υπάρξει και έλλειψη προϊόντων στο «ράφι», ενώ έκθεση της ΤτΕ προκαλεί σοκ, καθότι εκτιμά ότι ο πληθωρισμός ενδέχεται να είναι παρών ολόκληρο το 2022, και μάλιστα πάνω από τρεις φορές σε μέγεθος συγκριτικά με όσα προβλέπει η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό

Ρεκόρ ανατιμήσεων

Αυξήσεις ρεκόρ, που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσουν έως και το 40% (π.χ. στα μακαρόνια), αναμένεται να εμφανιστούν στα ράφια των σούπερ μάρκετ από τις αρχές της επόμενης χρονιάς, σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες της αγοράς. Την ίδια στιγμή τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες ενδέχεται να δημιουργήσουν και μεγάλη έλλειψη προϊόντων, σύμφωνα με καλά γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα, κάτι το οποίο έρχεται να προστεθεί στην ήδη βεβαρημένη οικονομική κατάσταση.

Ήδη ο ιδιοκτήτης των σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης, σε συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, προειδοποίησε ότι έρχονται τον νέο χρόνο μεγάλες αυξήσεις σε προϊόντα μαζικής κατανάλωσης που κυμαίνονται από 20% έως 40%, αλλά και για το ενδεχόμενο ελλείψεων σε βασικά προϊόντα.

Ακρίβεια όλο το 2022

Την ίδια ώρα η ΤτΕ κρούει «καμπανάκι» κινδύνου για την πορεία του πληθωρισμού προβλέποντας οι τιμές καταναλωτή να αυξάνονται πάνω από τρεις φορές συγκριτικά με τις προβλέψεις της κυβέρνησης οι οποίες εμπεριέχονται στον προϋπολογισμό.

Μάλιστα κάνει λόγο για εκτίναξη του δείκτη τιμών καταναλωτή στο 3% το 2022, όταν η κυβέρνηση προβλέπει μόλις 0,8% εντός του κειμένου του προϋπολογισμού. Οι πτωτικές τάσεις θα ξεκινήσουν από τα τέλη του 2022 οδηγώντας τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κοντά στην κεντρική του τάση, που για την Ελλάδα είναι το 2%. Το 2023 εκτιμάται ότι ο εν λόγω δείκτης θα πέσει κάτω του 1%. Αξίζει να επισημανθεί ότι ο διοικητής της ΤτΕ προβλέπει ουσιαστικά πως η ακρίβεια θα είναι παρούσα ολόκληρο το 2022 και όχι μόνο τους πρώτους μήνες, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση.

Οι αυξήσεις σε… αριθμούς

Υπενθυμίζεται ότι μεγάλη άνοδο κατά 4,8% σημείωσε ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο φέτος, από αύξηση 3,4% τον Οκτώβριο, ενώ προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει κατά πολύ το 5% τον Δεκέμβριο.

Μέσα σε ένα έτος οι τιμές «απογειώθηκαν», καθώς καταγράφονται -εκτός από την ενέργεια- ανατιμήσεις σε αγαθά που απαρτίζουν το λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς», όπως, μεταξύ άλλων, σε: αρνί – κατσίκι (21,3%), ελαιόλαδο (18,5%), άλλα βρώσιμα έλαια (16,7%), πατάτες (11,9%), νωπά ψάρια (9,8%), ψωμί (4,3%), καφές (3,9%) και τυριά (3,5%).

Εκπρόσωποι του λιανεμπορίου τονίζουν πως η λίστα με τις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς καθημερινά καταφθάνουν στα καταστήματα λιανικής ανατιμημένα τιμολόγια.

Επιπλέον η αύξηση των τιμών που σημειώνεται σε βασικά αγαθά θα υποβαθμίσει περαιτέρω το επίπεδο διαβίωσης των νοικοκυριών στη χώρα μας και την κοινωνική συνοχή, σύμφωνα με το δελτίο οικονομικών εξελίξεων του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ, με τους επιστημονικούς συνεργάτες της συνομοσπονδίας να θέτουν επιτακτικά την ανάγκη για αλλαγή του μείγματος και των στόχων της φορολογικής και κοινωνικής πολιτικής σε συνδυασμό με μέτρα για τον έλεγχο της αγοράς, κάτι το οποίο δεν πράττει η κυβέρνηση.

* Του Γιάννη Αγουρίδη στην εφημερίδα “Η ΑΥΓΗ”

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεση στο νοσοκομείο αλ Σίφα – 200 νεκροί σε 10 μέρες

Τους 200 έχουν φτάσει πλέον οι νεκροί στο νοσοκομείο αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας, κατά την...

Έκθεση-βόμβα από το Λογιστήριο του Κράτους για «γαλάζιες ακρίδες» στο νοσοκομείο Μεταξά

*Του Κώστα Παναγιώτου - Το Documento αποκαλύπτει έκθεση-κόλαφο του...

Τέμπη: Οι ανακρίβειες Βορίδη και τα ψέματα της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος

Είναι απορίας άξιο πώς γίνεται να θεωρείται “δυνατό χαρτί”...
Διαφήμιση