Στους ρυθμούς του 3ου Συνεδρίου ο ΣΥΡΙΖΑ

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Εβδομάδα συνεδριακών ρυθμών αυτή που «τρέχει» για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού το 3ο Συνέδριο του κόμματος ξεκινά μεθαύριο και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Κυριακή. Η διαδικασία θα ξεκινήσει την Πέμπτη στις 6.30 το απόγευμα με την εναρκτήρια ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν τρία 24ωρα πολιτικού διαλόγου. Οι αποφάσεις του Συνεδρίου θα ληφθούν το Σάββατο με την κάλπη που θα στηθεί την έγκριση των προτάσεων που έχουν κατατεθεί για τις οργανωτικές αλλαγές, ενώ ή διαδικασία θα «κλείσει» την Κυριακή και πάλι με ομιλία του προέδρου του κόμματος.

Το σύνθημα του συνεδρίου

«Νέα Αρχή-Πολιτική Αλλαγή». Αυτό είναι το σύνθημα του 3ου Συνεδρίου. Στις φράσεις αυτές αποτυπώνεται το δίπτυχο των στοχεύσεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης: Η ανανέωση της λειτουργίας του κομματικού μηχανισμού αλλά και η εκπομπή στην κοινωνία του μηνύματος για νίκη στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβουν ότι θέλουν το συνέδριο να δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην σταθερά ανοδική πορεία που ήδη καταγράφεται στην πολιτική επιρροή του, ταυτόχρονα με την φθορά της κυβέρνησης της Ν.Δ.

Εκτιμάται πως το 3ο συνέδριο θα ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο την έλξη που ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί στην κοινωνία τονίζοντας την ιδεολογική υπεροχή των ιδεών της αριστεράς απέναντι στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ιδίως από την στιγμή ο νεοφιλελεύθερισμός και η αντίληψη της ασυδοσίας των αγορών χρεοκοπούν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Παράλληλα στο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι το πολιτικό πρόγραμμα υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας που θα αναδειχθεί από την συνεδριακή διαδικασία θα λειτουργήσει ως «αποκούμπι» στο ισχυρό αίσθημα ανασφάλειας που νοιώθει η κοινωνία απέναντι στις κρίσεις της τελευταίας 3ετίας: Την πανδημία, την ακρίβεια και την αβεβαιότητα εξ αιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι οργανωτικές αλλαγές

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με το συνέδριό του να σφυρηλατήσει μια αναβαθμισμένη ενότητα αλλά και ένα κόμμα «ισχυρό, σύγχρονο, συμμετοχικό, μαζικό, δημοκρατικό». Στην κατεύθυνση αυτή άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταθέσει σειρά οργανωτικών προτάσεων (ψηφιακή λειτουργία, απευθείας εκλογή προέδρου και Κ.Ε, ενίσχυση της εκπροσώπησης των περιφερειακών οργανώσεων, ισόποση εκπροσώπηση των φύλων).

Αυτές θα αποτελέσουν άλλωστε και ένα από τα βασικά ζητήματα συζήτησης, μαζί με την πολιτική των συμμαχιών του κόμματος στη προοπτική της ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας. Ειδικά για το τελευταίο αυτό ζήτημα, αξίζει να θυμίσουμε τις συνεχείς παραινέσεις, το τελευταίο διάστημα, από τον Αλέξη Τσίπρα, προς τις δυνάμεις που αυτό-προσδιορίζονται ως προοδευτικές προκειμένου να «ανοίξουν τα χαρτιά τους» σχετικά με τις μετεκλογικές τους προθέσεις.

Ικανοποίηση για την συμμετοχή

Στην Κουμουνδούρου μέχρι στιγμής επικρατεί μεγάλη ικανοποίηση για την απήχηση του συνεδρίου και την μέχρι τώρα πορεία της ενίσχυσης του κόμματος. Αφενός γιατί τα μέλη του κόμματος έχουν 3πλασιαστεί ξεπερνώντας τις 60.000 ενώ ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, πάνω από 40.000 συμμετείχαν στις διαδικασίες εκλογής των 5.000 συνέδρων. Μάλιστα οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξηθούν μια και η καμπάνια για την ένταξη νέων μελών συνεχίζεται.

Με δεδομένο μάλιστα ότι οι προτάσεις για απευθείας εκλογής προέδρου και Κ.Ε αναμένεται να εγκριθούν με μεγάλη πλειοψηφία, τότε η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ με νέα μέλη αναμένεται να κορυφωθεί στις 15 Μαίου. Τότε δηλαδή που θα στηθούν οι σχετικές κάλπες και την πρόβλεψη πως για την εκλογή προέδρου θα μπορούν να μετέχουν ακόμη και τα μέλη που θα εγγραφούν την ίδια ημέρα.

“Δεν κρίνεται η ταυτότητά μας”

Τα ζητούμενα του 3ου Συνεδρίου σχολίασε σε συνέντευξή του στην ΕΦΣΥΝ ο αρμόδιος για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος. Ανέφερε πως «ο στόχος του συνεδρίου μας είναι την επόμενη μέρα να έχουμε ένα κόμμα πιο ανοικτό, με συγκεκριμένες λύσεις στα καθημερινά και τα μεγάλα προβλήματα. Δεν θεωρώ ότι είναι ένα συνέδριο για την ταυτότητα μας. Έχουμε ταυτότητα, που διαμορφώθηκε από τους αγώνες κατά των μνημονίων και την κυβερνητική μας θητεία. Αθροίζονται στο εσωτερικό μας οι παραδόσεις της αριστεράς, αλλά και της σοσιαλδημοκρατίας και του προοδευτικού, αντινεοφιλελεύθερου κέντρου». Για τις διαδικασίες άμεσης εκλογής σημείωσε ότι συμβάλουν στο «ανισμών, στην εκλογή των ανώτατων οργάνων. Έτσι η ΚΕ θα έχει την ίδια πολιτική νομιμοποίηση με τον Πρόεδρο».

Σε δηλώσεις του ο Γιώργος Μπαλάφας, μέλος της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε πως «δεν έχουμε καμία αμφιβολία από μεταξύ 14 και 17 Απριλίου όλα τα μάτια θα είναι στραμμένα στο συνέδριό μας. Ορισμένοι θα ψάχνουν να βρουν πιθανά «φάλτσα» για να μας επιτεθούν. Οι πολλοί όμως θα μας κοιτάζουν με ελπίδα για το αύριο, αλλά και με επιφύλαξη μήπως κι εμείς είμαστε «όπως οι άλλοι». Πρόσθεσε ότι «η διακυβέρνηση του 2015-2019 αποτελεί μια πολύτιμη παρακαταθήκη για να μην επαναλάβουμε τα όποια λάθη, για να είμαστε πιο αποφασιστικοί στη δράση, για να κάνουμε πιο σωστές επιλογές προσώπων και προτεραιοτήτων».

*Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου στο news247.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Κινητοποιήσεις στα αμερικανικά πανεπιστήμια κατά της σφαγής στη Γάζα – Συλλήψεις και πειθαρχικές διώξεις

Τις καλύτερες παραδόσεις του αμερικανικού αντιπολεμικού κινήματος πραγματώνουν οι διαμαρτυρίες κατά...

Δολοφονία στου Ρέντη: Βαρύ το κατηγορητήριο κατά των 67 συλληφθέντων – 12 κακουργήματα

Στην άσκηση ποινικών διώξεων κατά των συλληφθέντων για τη...

Αμφισβητούν την αξιοπιστία της έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που περιγράφει τα χάλια τους

Υποκλοπές, επαναπροωθήσεις, καταγγελίες, αναρίθμητα ρεπορτάζ και στοιχεία. Κι όμως...

ΣΥΡΙΖΑ: «Αέρα στα πανιά του Στέφανου Κασσελάκη» βλέπουν στην Κουμουνδούρου

*Του Γιάννη Τσακίρη - Το ακριτικό Καστελλόριζο και η Ρόδος είναι...
Διαφήμιση