Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το σκάνδαλο efood – τράπεζας Πειραιώς

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Ερώτηση στον Χρήστο Σταϊκούρα κατέθεσαν 55 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε σχέση με την αποκάλυψη του Documento για τη σκαστή λοβιτούρα της efood με την τράπεζα Πειραιώς.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικαλούνται τα τεκμήρια που έφερε στο φως η εφημερίδα Documento για την παραβίαση της νομοθεσίας αναφορικά με τις υπηρεσίες πληρωμών, προκαλώντας συστημικό κίνδυνο και νόθευση του ανταγωνισμού.

Υπενθυμίζεται ότι η efood δεν έχει ευθυγραμμιστεί με την ευρωπαϊκή οδηγία (PSD II) που ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία το 2018. Από τότε, προχωρά σε παράνομες εισπράξεις έναντι τρίτων για προϊόντα που δεν τιμολογεί, παρακρατώντας εκατομμύρια ευρώ στον λογαριασμό που διατηρεί στην τράπεζα Πειραιώς.

Με αυτόν τον τρόπο, η τράπεζα κερδίζει κεφαλαιακή επάρκεια τη στιγμή που ένα υπόγειο παιχνίδι αλληλοεκβιασμών εξελίσσεται στο παρασκήνιο. Ο νόμος προβλέπει πως η μόνη αποδεκτή πρακτική είναι η συνεργασία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας με ένα ίδρυμα πληρωμών ή την εξασφάλιση άδειας για την παροχή τέτοιου είδους υπηρεσιών.

Ωστόσο, τίποτα από τα δύο δεν έχει συμβεί εδώ και τρία χρόνια, με το σκάνδαλο να είναι εν γνώσει της ΤτΕ και του κ. Στουρνάρα. Να σημειωθεί δε ότι ο νόμος προβλέπει πολύ αυστηρές ποινές για τους παραβάτες.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι βουλευτές επισημαίνουν:

«Επειδή το σχετικό δημοσίευμα στηρίζεται σε επίσημα στοιχεία της μητρικής εταιρείας της efood, τα οποία είναι δημοσιευμένα στην ετήσια έκθεση του 2020.

»Επειδή με ανάλογο τρόπο λειτουργούν και άλλες εταιρείες στην Ελλάδα, οι οποίες δεν γνωρίζουμε αν έχουν εναρμονιστεί με το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.

»Επειδή τα όσα αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα είναι κρίσιμα και ενέχουν με σαφήνεια στοιχεία οικονομικού σκανδάλου με πολλές προεκτάσεις».

Και θέτουν στον υπουργό τα εξής ερωτήματα:

1. Προτίθεται να κινητοποιήσει τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες προκειμένου να προβούν σε ελέγχους, για να διαπιστώσει αν ευσταθούν όσα αναφέρονται στο εν λόγω δημοσίευμα;

2. Προτίθεται να ζητήσει ελέγχους για το σύνολο των επιχειρήσεων – πλατφορμών που λειτουργούν στη χώρα μας και να φροντίσει για την ασφάλεια των συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων, αλλά και να αποτρέψει τη δημιουργία κυκλωμάτων διακίνησης μαύρου χρήματος;

* Πληροφορίες από ρεπορτάζ του Άγγελου Προβολισιάνου στην ιστοσελίδα koutipandoras.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Αμφισβητούν την αξιοπιστία της έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που περιγράφει τα χάλια τους

Υποκλοπές, επαναπροωθήσεις, καταγγελίες, αναρίθμητα ρεπορτάζ και στοιχεία. Κι όμως...

ΣΥΡΙΖΑ: «Αέρα στα πανιά του Στέφανου Κασσελάκη» βλέπουν στην Κουμουνδούρου

*Του Γιάννη Τσακίρη - Το ακριτικό Καστελλόριζο και η Ρόδος είναι...

Μια ιδιωτική πολιτική σε βάρος της Ελλάδας

Τα αποτελέσματα της Ι.Χ. εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής του...

Αλέξης Χαρίτσης: Στοίχημα παραγωγής πραγματικής πολιτικής και όχι θεάματος

*Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος - Στο πρόσωπο του Αλέξη Χαρίτση κρίνεται...
Διαφήμιση