Στην τελική ευθεία οι εκλογές στη Γαλλία

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Δύο ημέρες προτού ανοίξουν οι κάλπες στη Γαλλία, οι προεδρικές εκλογές εμφανίζονται περισσότερο αβέβαιες από κάθε άλλη στιγμή της φετινής, από πολλές απόψεις παράξενης προεκλογικής περιόδου. Ο Εμανουέλ Μακρόν παραμένει φαβορί, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι θα επικρατήσει στον δεύτερο γύρο έναντι της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, αλλά η ψαλίδα μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων έχει κλείσει αισθητά.

Οι τέσσερις πιο πρόσφατες και σε μεγάλο βαθμό συγκλίνουσες δημοσκοπήσεις φέρνουν τον Μακρόν να κερδίζει τον πρώτο γύρο της επόμενης Κυριακής με ποσοστό 27% κατά μέσον όρο έναντι 23% της Λεπέν και να επικρατεί στον δεύτερο και αποφασιστικό γύρο της 24ης Απριλίου με το 53% των ψήφων. Στην αναμέτρηση του 2017, ο Μακρόν είχε συντρίψει τη Λεπέν με 66% έναντι 34%. Τον τελευταίο μήνα, τα δημοσκοπικά ποσοστά του υποχώρησαν κατά τέσσερις μονάδες, ενώ η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού ανέβηκε κατά 7%. Το άθροισμα των δύο ακροδεξιών υποψηφίων, δηλαδή της Μαρίν Λεπέν και του Ερίκ Ζεμούρ, φτάνει το 32%, γεγονός που, αν επαληθευτεί στις κάλπες, θα αναδείξει την Ακροδεξιά ως τη μεγαλύτερη πολιτική οικογένεια της Γαλλίας.

7/4/2022: Πρόθεση ψήφου για τον α΄ γύρο:

7/4/2022: Πρόθεση ψήφου για τον β΄ γύρο:

Πιθανή έκπληξη

Ισχυρή δυναμική εμφανίζει το τελευταίο διάστημα και ο αριστερός υποψήφιος της Ανυπότακτης Γαλλίας, Ζαν-Λικ Μελανσόν, φτάνοντας το 16% με τάση ανόδου, σε σημείο που η εφημερίδα Le Monde να μην αποκλείει το ενδεχόμενο να κάνει τη μεγάλη έκπληξη και να μπει στον δεύτερο γύρο – κάτι που λίγο έλειψε να συμβεί το 2017. Δεινός ρήτορας και γνωστός για τις πολύ καλές επιδόσεις του στην τελική ευθεία των εκλογικών αναμετρήσεων, ο Μελανσόν ξεχώρισε αποφασιστικά από τους υπόλοιπους υποψηφίους μιας πολυδιασπασμένης Αριστεράς και διαθέτει πολλές εφεδρείες μεταξύ των ψηφοφόρων άλλων αριστερών κομμάτων, οι υποψήφιοι των οποίων δεν έχουν καμία ελπίδα (Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Κ.Κ.).

Πηγή: kathimerini.gr

*Φωτογραφίες AFP

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Προφυλακιστέος ο εργολάβος από το δυστύχημα στο Πασαλιμάνι

Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του στον ανακριτή Πειραιά,...

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρνει εξαήμερη εργασία από την 1η Ιουλίου

*Του Ανδρέα Πετρόπουλου - Την ώρα που σε αρκετά...

Τα μυστικά των δημοσκοπήσεων – Τι πρέπει να γνωρίζετε

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Πού θα κυμανθεί το...
Διαφήμιση