Στην πανδημία και την ακρίβεια η κυβέρνηση βούλιαξε οριστικά

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Γράφει η Εύη Καρακώστα – Με την πανδημία να κυριαρχεί όχι μόνο στην επικαιρότητα αλλά και στις σκέψεις και τις ψυχές των ανθρώπων ξεκίνησε αυτή η χρονιά. Και με την ακρίβεια να κυριαρχεί στις αγορές και τις τσέπες των ανθρώπων συνεχίζεται. Στην πολιορκία του φόβου για την υγεία και της ανησυχίας για την πορεία του οικογενειακού προϋπολογισμού η κυβέρνηση απαντά, όπως πάντα, με τη μετάθεση ευθυνών. Ελπίζει να μην πληρώσει γι’ αυτό χάρη στην κάλυψη των ΜΜΕ, όμως αυτή τη φορά φαίνεται πως δεν θα τα καταφέρει.

Στο μέτωπο της πανδημίας η κυβέρνηση έστειλε τα παιδιά στα σχολεία και πανηγύρισε γιατί με την απόφασή της αυτή έγιναν μαζικά τεστ στον μαθητικό πληθυσμό. Δικαίωσε έτσι την αντιπολίτευση που από την πρώτη στιγμή, πριν ακόμα και από τα λοκντάουν, ζητούσε τα μαζικά τεστ για ιχνηλάτηση της νόσου. Σχεδόν δύο χρόνια μετά έχουμε μια μερική εφαρμογή του μέτρου σαν παρενέργεια άλλων επιδιώξεων (τη λειτουργία των σχολείων) και η κυβέρνηση το πανηγυρίζει σαν επιτυχία της.

Οι φωνές που υποστηρίζουν το σύνολο των αιτημάτων της αντιπολίτευσης στον τομέα της αντιμετώπισης της πανδημίας πληθαίνουν. Η μη ενίσχυση του ΕΣΥ (με περικοπές στην Υγεία στον προϋπολογισμό), οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων, η μη συνταγογράφηση των μοριακών τεστ, η αλλαγή των πρωτοκόλλων για τα σχολεία κ.λπ., όλα μαζί δείχνουν πόσο λάθος χειρίζεται η κυβέρνηση την πανδημία. Είναι βέβαιο ότι ο βουβός αρχικά θυμός δεν θα αργήσει να μετατραπεί σε μαζική αποδοκιμασία. Η αλλαγή της πολιτικής σκηνής είναι πια προ των πυλών.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο στο μέτωπο της πανδημίας όπου η επιτελική κυβέρνηση τα έχει κάνει θάλασσα. Στο μέτωπο της ακρίβειας τα πράγματα της έχουν ξεφύγει εντελώς. Οι προβλέψεις μιλούν για 5% πληθωρισμό, που στην πράξη αποδεικνύεται πολύ μεγαλύτερος, καθώς στα βασικά αγαθά το ποσοστό ξεπερνά αυτό το όριο. Είναι χαρακτηριστικά μερικά νούμερα που δείχνουν ότι οι εξελίξεις στο μέτωπο της ακρίβειας θα είναι πολύ δυσάρεστες. Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ετήσια αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου ήταν 181% τον Νοέμβριο του 2021 σε σχέση με το Νοέμβριο του 2020. Το ηλεκτρικό ρεύμα έχει ακριβύνει κατά 40% στη λιανική του τιμή και το πετρέλαιο άλλο τόσο. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Νοέμβριο ανέβηκε στο 4,8% και στο 5% τον Δεκέμβριο. Για τον δείκτη αυτό οι ενεργειακές ανατιμήσεις παίζουν βασικό ρόλο.

Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης είναι μίζερες και αναποτελεσματικές. Δεν προχώρησε ούτε τώρα σε μειώσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και στον ΦΠΑ και δεν αντιστάθμισε ούτε στο μισό τις επιβαρύνσεις των οικιακών καταναλωτών. Η αντιπολίτευση ζήτησε τη μείωση των φόρων στα κατώτατα όρια της Ε.Ε. και αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ άμεσα. Ζήτησε και έλεγχο της τιμής της ενέργειας, πράγμα δύσκολο να γίνει τώρα, που σε συνθήκες μεγάλης ενεργειακής κρίσης η κυβέρνηση πούλησε την πλειοψηφία της ΔΕΗ. Η φτωχοποίηση των εργαζομένων, των νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων είναι το αποτέλεσμα των κυβερνητικών επιλογών.

Σε όλα τα επίπεδα η κυβέρνηση έχει αποτύχει. Παιδεία, πολιτισμός, εξωτερική πολιτική, παντού τα προβλήματα γιγαντώνονται αντί να λύνονται και να λιγοστεύουν. Στα μέτωπα όμως της πανδημίας και της ακρίβειας αυτή η αποτυχία κοστίζει ακριβά στον λαό μας και πρέπει να ανασχεθεί άμεσα. Η αλλαγή είναι πλέον αναγκαία και επιτακτική.

* Η Εύη Καρακώστα είναι πρώην βουλευτής Β’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή: Εφημερίδα “Η ΑΥΓΗ”

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Τριήμερη επίσκεψη του Δημήτρη Κουτσούμπα στη Γερμανία

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ξεκινά το ταξίδι του για τη...

EuroJam 2024: Ο Αλέξης Τσίπρας μιλά για την Ευρώπη

Την Τετάρτη 8 Μαΐου, ο Αλέξης Τσίπρας θα απευθυνθεί...

Στέφανος Κασσελάκης: Νέο Πολιτικό Μοντέλο, ‘Σπάσιμο Αυγών’ και Αντιπαράθεση με τη ΝΔ

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, η ανταπόκριση των πολιτών στις...
Διαφήμιση