Στην Ελλάδα η εξεταστική επιτροπή της Ευρωβουλής για τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Η υπόθεση παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη από την ΕΥΠ και από άγνωστο μέσω του λογισμικού Predator έβαλε την Αθήνα ανάμεσα στους προορισμούς τους οποίους θα επισκεφθεί κλιμάκιο της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου που ερευνά τις παρακολουθήσεις πολιτών, πολιτικών και δημοσιογράφων.

Έτσι εκτός από τις Βουδαπέστη και Βαρσοβία, τις πρωτεύουσες δηλαδή των χωρών (της Ουγγαρίας και της Πολωνίας) που έχει αποδειχτεί ότι έχουν χρησιμοποιήσει το λογισμικό Pegasus, και τη Βαρκελώνη εξαιτίας του σκανδάλου παρακολούθησης των Καταλανών πολιτικών, η επιτροπή θα έρθει και στην Αθήνα, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Tvxs.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά το αντικείμενο της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου ήταν μόνο οι παρακολουθήσεις μέσω του λογισμικού Pegasus. Όμως στην πρώτη συνεδρίαση συζήτηθηκε εκτενώς η υπόθεση Κουκάκη και τελικώς αποφασίστηκε να εξεταστούν όλες οι περιπτώσεις παρακολούθησης, με όλα τα spyware λογισμικά. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου, που είναι μέλος της επιτροπής, το είχε προτείνει πριν τη συνεδρίαση με επιστολή του στα υπόλοιπα μέλη. 

Επίσης θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι εκτός από την επίσκεψη κλιμακίου της εξεταστικής επιτροπής στην Αθήνα και ο ίδιος ο Θανάσης Κουκάκης θα κληθεί για ακρόαση στην επιτροπή.

Το θέμα των παρακολουθήσεων πολιτών από (ή σε) κράτη-μέλη της ΕΕ έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις που ήδη μέσα σε 24 ώρες από την πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής, η Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ανακοίνωσε ότι οι όλοι οι ευρωβουλευτές – σε πρώτη φάση, και στη συνέχεια και οι βοηθοί τους – θα μπορούν να πηγαίνουν τα κινητά τους στο τμήμα ΙΤ του Κοινοβουλίου ώστε να γίνεται έλεγχος για πιθανή εγκατάσταση spyware λογισμικών.

Η παρακολούθηση Κουκάκη στο Reuters

Μετά την Ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, και το πρακτορείο Reuters αφιέρωσε δημοσίευμα στην υπόθεση παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων στέκεται στην απόφαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών να ερευνήσει την υπόθεση προκειμένου να εξακριβώσει εάν υπήρξε παραβίαση της νομοθεσίας περί απορρήτου των τηλεπικοινωνιών.

Το δημοσίευμα φιλοξενεί και δήλωση του Θανάση Κουκάκη, που είπε ότι το κινητό του τηλέφωνο είχε μολυνθεί από το λογισμικό παρακολούθησης Predator το οποίο αναπτύχθηκε από τη εταιρία Cytrox και το οποίο πωλείται στην Ελλάδα από την Intellexa.

«Ο Κουκάκης, ο οποίος υποπτεύτηκε για πρώτη φορά ότι η ΕΥΠ άκουγε τις κλήσεις του τον Ιούλιο του 2020, ζήτησε από την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών να εξακριβώσει εάν υπήρχε παραβίαση του απορρήτου και εάν ναι αν είχε διαταχθεί από εισαγγελέα, αναφέρει το Reuters. «Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι με παρακολουθούσαν», δήλωσε ο δημοσιογράφος.

Στη συνέχεια, το Reuters κάνει εκτενή αναφορά στο ιστορικό της υπόθεσης, μεταφέροντας και τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο λογισμικό.

*Του Κωνσταντίνου Λάππα στο tvxs.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρνει εξαήμερη εργασία από την 1η Ιουλίου

*Του Ανδρέα Πετρόπουλου - Την ώρα που σε αρκετά...

Τα μυστικά των δημοσκοπήσεων – Τι πρέπει να γνωρίζετε

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Πού θα κυμανθεί το...

Ο Μητσοτάκης αγοράζει ακριβότερα τα F-35 που είναι και αχρείαστα – Περίεργη η σιωπή του ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μας αγοράζει τα ακριβότερα κι...

Κασσελάκης: “Αυτός είναι ο δικός σας ΣΥΡΙΖΑ” – Οι 42 υποψήφιοι του ευρωψηφοδελτίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσίασε χθές τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ για τις...
Διαφήμιση