Σολτς: Eνεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία θα πυροδοτήσει ύφεση σε όλη την Ευρώπη

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Η άμεση απαγόρευση των εισαγωγών ενέργειας από τη Ρωσία θα πυροδοτήσει οικονομική ύφεση στη Γερμανία και σε ολόκληρη την Ευρώπη, προειδοποίησε την Τετάρτη ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Μιλώντας στην Μπούντεσταγκ, ο Σολτς είπε ότι η Γερμανία θα τερματίσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία εν ευθέτω χρόνο, αλλά η διακοπή όλων των σχέσεων αυτήν τη στιγμή θα έπληττε την απροετοίμαστη γερμανική οικονομία.

«Θα τερματίσουμε αυτήν την εξάρτηση [από το ρωσικό πετρέλαιο, τον γαιάνθρακα και το φυσικό αέριο] όσο πιο γρήγορα μπορούμε, αλλά δεν γίνεται να κάνουμε τη μια μέρα στην άλλη. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε τη βύθιση της χώρας μας και ολόκληρης της Ευρώπης σε ύφεση», είπε ο καγκελάριος, προειδοποιώντας ότι «εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας θα κινδύνευαν, ολόκληρες βιομηχανίες θα βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού».

«Η αλήθεια είναι ότι οι κυρώσεις που έχουν ήδη αποφασιστεί πλήττουν σκληρά και πολλούς πολίτες – και όχι μόνο στις αντλίες βενζίνης», συνέχισε ο Σολτς, υποστηρίζοντας ότι οι κυρώσεις «δεν πρέπει να πλήξουν τις ευρωπαϊκές χώρες περισσότερο απ’ ό,τι τη ρωσική ηγεσία».

Οι παρατηρήσεις του Σολτς αποτελούν μία ωμή απόρριψη των εκκλήσεων που έχουν απευθύνει ορισμένες χώρες της ΕΕ, ιδιαίτερα της Ανατολικής Ευρώπης, για ταχεία απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών ενέργειας ως αντίποινα στον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία.

Τα σχόλιά του έγιναν την ίδια στιγμή που το έγκριτο ινστιτούτο οικονομικής έρευνας της Γερμανίας Ifo μετάβαλε σε λιγότερο ευοίωνη την πρόβλεψη για τη φετινή ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, επικαλούμενο τις επιπτώσεις του πολέμου και των κυρώσεων.

Καθώς οι αυξανόμενες τιμές έχουν ήδη αρχίσει να πλήττουν τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, ο καγκελάριος ανακοίνωσε περαιτέρω μέτρα μέσω του υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, στην προσπάθειά του να μετριάσει το επιπλέον κόστος «τις επόμενες εβδομάδες».

Παράλληλα, ο Σολτς είπε ότι η διαδικασία απαγκίστρωσης από την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία έχει ήδη ξεκινήσει.

«Βραχυπρόθεσμα θα διασφαλίσουμε επιπρόσθετες πηγές φυσικού αερίου, πετρελαίου […]. Ήδη διαφοροποιούμε τις πηγές εφοδιασμού μας για τους επόμενους μήνες. Με αυτόν τον τρόπο, κτίζουμε τους υπάρχοντες τερματικούς σταθμούς υγρού φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή δυτική ακτή και θα κατασκευάσουμε τους δικούς μας τερματικούς σταθμούς LNG πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι το κάναμε μέχρι τώρα», είπε.

Απαντώντας στις εκκλήσεις της Ουκρανίας για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα, ο Σολτς επανέλαβε την πεποίθησή του ότι ένα τέτοιο βήμα δεν πρέπει να γίνει, καθώς θα αποτελούσε πρόκληση προς τη Μόσχα που θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο.

«Το ΝΑΤΟ δεν θα είναι συμβαλλόμενο μέρος στον πόλεμο […]. Η ανάγκη για κοινή λογική είναι επιτακτική, οτιδήποτε άλλο θα ήταν ανεύθυνο», είπε

Εν τω μεταξύ, ο Σολτς προειδοποίησε την Τετάρτη τον Πούτιν σε απευθείας συνομιλίες τους να μη χρησιμοποιήσει βιολογικά ή χημικά όπλα στην Ουκρανία, έγραψε σήμερα η εφημερίδα Die Zeit.

Οι ρωσικοί ισχυρισμοί ότι η Ουκρανία αναπτύσσει τέτοια όπλα ή ότι οι ΗΠΑ θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν φαντάζουν «μια έμμεση απειλή ότι ο ίδιος ο Πούτιν σκέφτεται να χρησιμοποιήσει τέτοια όπλα», είπε ο Σολτς σύμφωνα με το δημοσίευμα.

«Για τον λόγο αυτόν ήταν σημαντικό για εμένα να του πω πολύ ξεκάθαρα και άμεσα: Αυτό θα ήταν απαράδεκτο και ασυγχώρητο», δήλωσε ο καγκελάριος σύμφωνα με την εφημερίδα.

Πηγή: ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Έκθεση-βόμβα από το Λογιστήριο του Κράτους για «γαλάζιες ακρίδες» στο νοσοκομείο Μεταξά

*Του Κώστα Παναγιώτου - Το Documento αποκαλύπτει έκθεση-κόλαφο του...

Τέμπη: Οι ανακρίβειες Βορίδη και τα ψέματα της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος

Είναι απορίας άξιο πώς γίνεται να θεωρείται “δυνατό χαρτί”...

ΣΥΡΙΖΑ: Οι μάσκες έπεσαν – Μητσοτάκης και Καραμανλής είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καθώς ο...

Η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν θα καλύψει τις απώλειες της διετίας

*Του Ανδρέα Πετρόπουλου - Η αύξηση του κατώτατου μισθού...
Διαφήμιση