Σκοταδιστική απόφαση κατά της νομιμοποίησης των αμβλώσεων στις ΗΠΑ

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάνθηκε υπέρ της κατάργησης μιας δικαστικής απόφασης – ορόσημο, που νομιμοποίησε πριν μισό αιώνα το δικαίωμα στην άμβλωση, σύμφωνα με προσχέδιο γνωμοδότησης της συντηρητικής πλειοψηφίας που επικαλείται το Politico επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι δικαστές μπορούν και μερικές φορές αλλάζουν την ψήφο τους μετά τη διαρροή τέτοιων σχεδίων.

Το ρεπορτάζ της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας αναφέρει πως ήδη διεξήχθη η ψηφοφορία με την οποία ανατρέπεται η ιστορική απόφαση στην υπόθεση Ρόου κατά Γουέιντ του 1973, που επέτρεπε την άμβλωση σε εθνικό επίπεδο μέχρι το έμβρυο να μπορεί να επιβιώσει εκτός μήτρας (περίπου στην 24η με 28η εβδομάδα της κύησης).

Στο 98 σελίδων προσχέδιο, με ημερομηνία 10η Φεβρουαρίου, ο δικαστής Σάμιουελ Αλίτο ισχυρίζεται πως η απόφαση του 1973 ήταν «κατάφωρα εσφαλμένη εξαρχής» και ζητά την ακύρωσή της, σύμφωνα με το Politico. «Η άμβλωση αποτελεί ένα βαθιά ηθικό ζήτημα. Το Σύνταγμα δεν απαγορεύει στους κατοίκους οποιασδήποτε πολιτείας να ρυθμίζουν ή να απαγορεύουν την άμβλωση» ανέφερε ο ίδιος.

Άλλοι τέσσερις δικαστές διορισμένοι από τους Ρεπουμπλικάνους, ο Κλάρενς Τόμας, ο Νιλ Γκόρσατς, ο Μπρετ Κάβανο και η Έιμι Κόνι Μπάρετ, τάχθηκαν υπέρ αυτής της θέσης, κατά το δημοσίευμα.

Όμως, η απόφαση του δικαστηρίου δεν είναι οριστική έως ότου δημοσιευτεί, πιθανότατα τους επόμενους δύο μήνες. Θα είναι η πιο σημαντική που έχει λάβει το Ανώτατο Δικαστήριο αφού ο τέως πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, κατάφερε να διορίσει τρεις δικαστές, εδραιώνοντας την πλειοψηφία 6-3 υπέρ των συντηρητικών.

Έτοιμα τα οπισθοδρομικά νομοσχέδια σε πολλές πολιτείες

Εάν το Ανώτατο Δικαστήριο ανατρέψει τελικά την απόφαση, κάθε πολιτεία θα μπορεί να κρίνει εάν θα περιορίσει ή θα απαγορεύσει τις αμβλώσεις. Μάλιστα, ήδη σε τουλάχιστον είκοσι συντηρητικές πολιτείες έχουν ετοιμαστεί νομοθετήματα για απαγόρευση της άμβλωσης περιμένοντας το Ανώτατο Δικαστήριο να ανοίξει τον δρόμο για να γίνουν νόμοι.

Σημειώνεται πως το δικαστήριο είχε πάντως δείξει προθυμία στο να επανεξετάσει το φλέγον ζήτημα, καθώς τον Δεκέμβριο οι συντηρητικοί δικαστές εμφανίστηκαν διατεθειμένοι να περιορίσουν, αν όχι να αναιρέσουν, την προστασία για τις αμβλώσεις και να αφήσουν τις πολιτείες να αποφασίσουν.

«Είναι πιθανό να υπήρξαν ορισμένες αλλαγές» δήλωσε χθες ο Τζος Γκέρστιν, δημοσιογράφος του ιστότοπου. Η διαδικασία προβλέπει πως μετά την παρουσίαση προφορικών επιχειρημάτων και αφού διεξαχθεί ψηφοφορία, μέλος της ομάδας που πλειοψήφησε αναλαμβάνει να συντάξει το προσχέδιο.  Οποιαδήποτε απόφαση θεωρείται τελεσίδικη μόνο αφού δημοσιοποιηθεί.

Ήδη ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ πρότεινε να τροποποιηθεί το Σύνταγμα της πολιτείας ώστε «να διασφαλίζει το δικαίωμα στην επιλογή. Δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε το Ανώτατο Δικαστήριο να προστατεύσει το δικαίωμα στην άμβλωση, οπότε θα το κάνουμε εμείς. Οι γυναίκες θα παραμείνουν προστατευμένες εδώ» έγραψε στο Twitter. 

Διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους

Το Ανώτατο Δικαστήριο και ο Λευκός Οίκος απέφυγαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο για το δημοσίευμα. Ωστόσο, πολλές είναι ήδη οι αντιδράσεις αλλά και οι διαδηλώσεις καθώς πολίτες υπέρ και κατά της άμβλωσης βγήκαν στους δρόμους της Ουάσινγκτον.

Επικριτές των αμβλώσεων συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο του Ανώτατου Δικαστηρίου φωνάζοντας «η Ρόου εναντίον Γουέιντ πρέπει να φύγει», ενώ υπέρμαχοι του δικαιώματος των γυναικών απαντούσαν ότι «η άμβλωση ισοδυναμεί με ιατρική περίθαλψη».

«Το Κογκρέσο πρέπει να περάσει νόμο η οποία θα εντάξει την απόφαση Ρόου κατά Γουέιντ στη νομοθεσία αυτής της χώρας τώρα. Κι αν δεν υπάρχουν 60 ψήφοι στη Γερουσία για να εγκριθεί, πρέπει να τερματίσουμε την πρακτική της ενισχυμένης πλειοψηφίας και να περάσει με 50 ψήφους» σχολίασε ο Μπέρνι Σάντερς.

«Η απόφαση αυτή αποτελεί απευθείας επίθεση στην αξιοπρέπεια, στα δικαιώματα και στις ζωές των γυναικών, χωρίς να λογαριάζουμε τη νομοθεσία δεκαετιών. Θα σκοτώσει και θα υποδουλώσει γυναίκες μολονότι η μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανών θεωρεί ότι η άμβλωση πρέπει να είναι νόμιμη. Τι ντροπή» δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον

Ο γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων, Ρικ Σκοτ, σημείωσε πως «η εμπιστευτικότητα της διαδικασίας διεργασιών στο Ανώτατο Δικαστήριο είναι ιερή και το προστατεύει από τις πολιτικές παρεμβάσεις. Αυτή η παραβίαση δείχνει ότι οι ριζοσπάστες Δημοκρατικοί εργάζονται ολοένα πιο σκληρά για να εκφοβίσουν και να υπονομεύσουν το Δικαστήριο. Αυτό ήταν το σχέδιό τους πάντα. Οι δικαστές δεν μπορεί και δεν πρέπει να καμφθούν από αυτή την επίθεση».

«Όπως είχαμε προειδοποιήσει, το Ανώτατο Δικαστήριο δεν έχει στο στόχαστρο μόνο την άμβλωση, έχει στο στόχαστρο το δικαίωμα προστασίας της ιδιωτικής ζωής, στην οποία βασίστηκε η απόφαση (του 1973) και συμπεριλαμβάνει επίσης τους γάμους προσώπων του ίδιου φύλου και τα αστικά δικαιώματα» τόνισε η η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, βουλεύτρια των Δημοκρατικών.

Άνευ προηγούμενη διαρροή 

Ο Νιλ Κάτιαλ, που έχει χειριστεί υποθέσεις οι οποίες εκδικάστηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, σημείωσε μέσω Twitter ότι το δημοσίευμα του φαίνεται σωστό και σχολίασε πως αν όντως είναι ακριβές, θα πρόκειται για την «πρώτη φορά που διέρρευσε κάτι τόσο σημαντικό» στον Τύπο από το κορυφαίο ομοσπονδιακό δικαστικό όργανο -που συνηθίζει να κρατά μυστικές τις εσωτερικές διεργασίες-

Αλλά επέκρινε επίσης τη διαρροή του σχεδίου γνωμοδότησης, λέγοντας ότι το Ανώτατο Δικαστήριο και το Υπουργείο Δικαιοσύνης «πρέπει να φτάσουν αμέσως στο βάθος αυτής της διαρροής χρησιμοποιώντας κάθε απαραίτητο ερευνητικό εργαλείο».

Η ​​αποκάλυψη, για ένα από τα θέματα που διχάζουν περισσότερο την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες, προκάλεσε χθες βράδυ συζήτηση στο Twitter σχετικά με το ποιο πολιτικό κόμμα θα μπορούσε να ωφεληθεί από την αποκάλυψη της πιθανής απόφασης.

Δημοκρατικοί νομοθέτες και ακτιβιστές επέκριναν τη διαρροή. Πολλοί άδραξαν γρήγορα τις ειδήσεις ως βασικό λόγο για τον οποίο οι ψηφοφόροι πρέπει να υποστηρίξουν τους Δημοκρατικούς στις εκλογές του φθινοπώρου.

Η «βόμβα» έρχεται λίγους περισσότερους από έξι μήνες πριν τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, οι οποίες θα καθορίσουν αν οι Δημοκρατικοί θα καταφέρουν να διατηρήσουν την ισχνή πλειοψηφία στο Κογκρέσο για τα επόμενα δύο χρόνια της προεδρίας του Τζο Μπάιντεν.

Η είδηση δεν εξέπληξε τους γιατρούς και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που προσφέρουν υπηρεσίες άμβλωσης. Χθες η Άντρεα Γκαλέγκος, εκτελεστική διευθύντρια στην Κλινική Γυναικών της Τάλσα στην Οκλαχόμα, επικοινώνησε με περίπου 25 γυναίκες για να τις ενημερώσει ότι οι επεμβάσεις άμβλωσης που είχαν προγραμματίσει για σήμερα πρέπει να ακυρωθούν καθώς σύντομα θα τεθεί σε ισχύ πολύ αυστηρή νομοθεσία στην πολιτεία, αντίστοιχη με αυτή που υιοθετήθηκε στο Τέξας.

Πηγή: “Εφημερίδα των Συντακτών”

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Το Leftdoor.eu συμμετέχει στην 24ωρη απεργία των ΜΜΕ

Το documentonews.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε για...

Φτάνει μια 24ωρη απεργία; Αντέχουμε 60 χρόνια μνημόνια;

*Του Δημήτρη Κωστάκου - Πυρετωδώς προετοιμάζονται ΓΣΕΕ, ΠΑΜΕ, Εργατικά...

Ένταση στη Μέση Ανατολή / Το Ισραήλ αποφάσισε: «Το χτύπημά μας κατά του Ιράν θα είναι επώδυνο»

«Επώδυνα» αντίποινα κατά του Ιράν αποφάσισε το μικρό υπουργικό...
Διαφήμιση