Σκάνδαλο Novartis – Ο Φρουζής ξέπλενε μαύρο χρήμα και δωροδοκούσε πολιτικούς και γιατρούς

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Νέα διάσταση στο σκάνδαλο Novartis και νέο «χαστούκι» στο αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας περί σκευωρίας, δίνει η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ελένη Μιχαλοπούλου με την εισήγησή της προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, με την οποία ζητά να παραπεμφθούν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο Κωνσταντίνος Φρουζής και δύο γιατροί προκειμένου να δικαστούν για κακουργήματα σχετικά με το σκάνδαλο Novartis.

Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα ‘Documento“, η εισήγηση της εισαγγελέως είναι κόλαφος καθώς προτείνει για τον Κωνσταντίνο Φρουζή την παραπομπή του σε δίκη για «νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα» (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος) ενώ για τους δύο γιατρούς, το αδίκημα που τους βαρύνει είναι η παθητική δωροδοκία.

Στην εισαγγελική πρόταση περιγράφεται η ροή του «βρόμικου» χρήματος το οποίο κατέληγε, σύμφωνα πάντα με την εισαγγελική πρόταση, σε πολιτικά πρόσωπα και γιατρούς.

Τα χρήματα που προορίζονταν για τις δωροδοκίες έρχονταν είτε από τη μητρική Novartis στη Βασιλεία της Ελβετίας (Novartis Pharma AG) είτε από την ελληνική Novartis (Novartis Hellas AEBE). 

Oι πληρωμές που γίνονταν με χρήματα από την Ελβετία είχαν την κωδική ονομασία «Πληρωμές Β», ενώ όσες γίνονταν με χρήματα από τον κεντρικό λογαριασμό της ελληνικής Novartis στη Citibank ήταν γνωστές ως «Πληρωμές Α». 

Τα χρήματα αυτά καταχωρούνταν στα λογιστικά βιβλία της εταιρείας στην Ελλάδα ως «νόμιμα έξοδα διαφήμισης και προώθησης». Στη συνέχεια δίνονταν στις διαφημιστικές εταιρείες προκειμένου να «ξεπλυθούν».

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη εισήγηση της εισαγγελέως «Τα χρηματικά ποσά διοχετεύονταν αρχικά προς τις εν λόγω παρένθετες εταιρείες και εν συνεχεία περιέρχονταν στον Φρουζή που επιμελούνταν της λήψης τους προς τους τελικούς αποδέκτες τους, πολιτικά πρόσωπα και άλλους ήτοι και γιατρούς».

Η εισαγγελέας κάνει λόγο για «επαρκείς ενδείξεις ενοχής» του Κων. Φρουζή ενώ περιγράφει αναλυτικά τον τρόπο με τον οποίο στήθηκε η κομπίνα στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2012-15 προκειμένου ο πολυεθνικός κολοσσός να αυξήσει τα κέρδη του.
 

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεση στο νοσοκομείο αλ Σίφα – 200 νεκροί σε 10 μέρες

Τους 200 έχουν φτάσει πλέον οι νεκροί στο νοσοκομείο αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας, κατά την...

Έκθεση-βόμβα από το Λογιστήριο του Κράτους για «γαλάζιες ακρίδες» στο νοσοκομείο Μεταξά

*Του Κώστα Παναγιώτου - Το Documento αποκαλύπτει έκθεση-κόλαφο του...

Τέμπη: Οι ανακρίβειες Βορίδη και τα ψέματα της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος

Είναι απορίας άξιο πώς γίνεται να θεωρείται “δυνατό χαρτί”...
Διαφήμιση