Ρωσία: «Ισόβιος» πρόεδρος ο Πούτιν – Μένει Κρεμλίνο έως το 2036

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε νόμο που του δίνει το δικαίωμα να διεκδικήσει δύο ακόμη θητείες και να παραμείνει στην εξουσία έως το 2036.

Και επίσημα πλέον ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν απέκτησε το δικαίωμα να παραμείνει στην εξουσία έως και το 2036 μετά την υπογραφή του νόμου που του επιτρέπει να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία και να εκτίσει δύο ακόμη θητείες μετά τη λήξη της τρέχουσας το 2024. Το νομοσχέδιο είχε εγκριθεί από το Κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα μετά από δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση που διοργανώθηκε το καλοκαίρι του 2020.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο ο ηλικίας 68 ετών Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να εκλεγεί στο αξίωμα του προέδρου και να ασκήσει δύο θητείες, χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν όσον αφορά στον εν ενεργεία πρόεδρο, οι προηγούμενες προεδρικές του θητείες. Ο Πούτιν, το 2036, που θεωρητικά είναι η ημερομηνία κατά την οποία θα πρέπει να εγκαταλείψει το Κρεμλίνο, θα είναι 83 ή 84 ετών.

Ο νόμος ορίζει ότι αρχηγός κράτους μπορεί να εκλεγεί Ρώσος πολίτης, ηλικίας 35 ετών και άνω, ο οποίος διέμενε μόνιμα στην Ρωσία όχι λιγότερο από 25 χρόνια και ο οποίος δεν είχε ποτέ κατά το παρελθόν υπηκοότητα άλλου κράτους ή άδεια παραμονής σε άλλο κράτος.

Τον μηδενισμό των προηγούμενων προεδρικών θητειών του προέδρου Πούτιν κατά την  συζήτηση που είχε θέμα την συνταγματική αναθεώρηση είχε προτείνει πριν ένα χρόνο, η βουλευτής της Κρατικής Δούμας εκ μέρους του κόμματος «Ενιαία Ρωσία», Βαλεντίνα Τερεσκόβα (που υπήρξε και η πρώτη γυναίκα κοσμοναύτης στον κόσμο) η οποία είχε δηλώσει ότι «πρέπει εντίμως, ανοιχτά, δημόσια να προβλέψουμε και γενικά να καταργήσουμε τους περιορισμούς ως προς τον αριθμό των προεδρικών θητειών που υπάρχουν στο Σύνταγμα».

Ο πρόεδρος Πούτιν εκλέκτηκε για πρώτη φορά το 2000 και μέσα σε δύο δεκαετίες έχει εκτοπίσει κάθε πραγματικό πολιτικό ανταγωνισμό στη Ρωσία, περιορίζοντας ταυτόχρονα την αντιπολίτευση και τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, ενώ πάντα αρνείται να συζητήσει τη διαδοχή του.

Αντιδράσεις υπήρξαν από την αντιπολίτευση με τον Γιεβγκένι Ρόιζμαν να δηλώνει σε ανάρτηση του στο Twitter ότι ο νόμος αυτός καθιστά τον Πρόεδρο Πούτιν ισόβιο πρόεδρο.  Ενώ από την ομάδα του φυλακισμένου Αλεξέι Ναβάλνι, ανάρτησε ένα βίντεο που χρονολογείται από τη δεκαετία του 2000, στο οποίο ο Βλαντιμίρ Πούτιν λέει ότι είναι αντίθετος με το να παραμένει ο πρόεδρος στην εξουσία για περισσότερες από δύο θητείες.

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εξαπάτηση

*Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος - Πώς ακριβώς διαπίστωσε ο Κυριάκος...

Ο Άρειος Πάγος αποφάσισε: Εκτός ευρωεκλογών οι Σπαρτιάτες

Το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου αποφάσισε σήμερα τη...

Ρέντη: Έρευνα για εγκληματική οργάνωση που εκθέτει τον Ολυμπιακό – «Πόλεμος» κυβέρνησης-Μαρινάκη

*Της Μαίρης Μπενέα - Σοκάρουν οι διαπιστώσεις των αξιωματικών...
Διαφήμιση