Ρίχνουν στην Ε.Ε. το «μπαλάκι» για την ακρίβεια

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Την ώρα που το κύμα ακρίβειας σαρώνει τη χώρα και οι τιμές προϊόντων και ενέργειας βρίσκονται στα ύψη –με την κατάσταση να επιδεινώνεται καθημερινά– η κυβέρνηση δείχνει ανήμπορη να αντιδράσει αποτελεσματικά, προστατεύοντας τους πολίτες. Μάλιστα, εδώ και καιρό η μόνιμη επωδός για τους κυβερνώντες είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αυτή που θα πρέπει να στηρίξει τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. 

Το παραπάνω είναι και το πνεύμα του σχεδίου 6 σημείων που κατέθεσε στην Κομισιόν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ουσιαστικά ζητά από την Ευρώπη να «ρυθμίσει» την ανεξέλεγκτη κατάσταση που διαμορφώνεται. Αιτιολογώντας την απόφασή του, ο κ. Μητσοτάκης είπε στο Bloomberg πως «είναι απολύτως προφανές» ότι η χοντρική αγορά ενέργειας «δεν είναι πλέον μια αγορά που λειτουργεί σωστά». Όσο για το από πού θα αντληθούν κεφάλαια, ο πρωθυπουργός θύμισε το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που συγκροτήθηκε στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα θα συζητηθεί στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο που ξεκινά σήμερα Πέμπτη, με τον κ. Μητσοτάκη να εκφράζει παράλληλα τη διαφωνία του με ένα εμπάργκο κατά της Ρωσίας στο θέμα της ενέργειας, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι δεν θεωρεί ότι είναι μια ρεαλιστική πρόταση αυτή τη στιγμή, μια πιθανή άμεση απαγόρευση στις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία. 

Εξάλλου ο πρωθυπουργός, μιλώντας νωρίτερα σε προεκλογικό κλίμα στο υπουργικό συμβούλιο, έταξε στήριξη νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η ενεργειακή κρίση. Σημείωσε ότι μέσα στο επόμενο δεκαήμερο «πιστεύω ότι θα είμαστε σε θέση, με τους συναρμόδιους υπουργούς, να ανακοινώσουμε και να δρομολογήσουμε ένα πλήρες πρόσθετο πρόγραμμα στήριξης, αξιοποιώντας τόσο εθνικούς όσο και ευρωπαϊκούς πόρους».

Επιπλέον ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος επιβεβαίωσε ότι «μέσα στις επόμενες ημέρες, την επόμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός θα κάνει νέες ανακοινώσεις για ένα πρόσθετο πακέτο στήριξης». Μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, ο κ. Σκέρτσος επιχείρησε να εκθειάσει τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες στήριξης των καταναλωτών, λησμονώντας πως τα όποια μέτρα έλαβε η κυβέρνηση ήταν ανεπαρκή και έχουν ήδη εξανεμιστεί μπροστά στο συνεχώς αυξανόμενο κύμα ακρίβειας. 

Όπως κι ο πρωθυπουργός, έτσι κι ο υπουργός Επικρατείας στήριξε τις ελπίδες της κυβέρνησης στην Ε.Ε, υποστηρίζοντας πως «οι λύσεις πρέπει να είναι ευρωπαϊκές, πρέπει να είναι ρεαλιστικές και να είναι βιώσιμες». Παράλληλα, με συνοπτικές διαδικασίες απέρριψε την πρόταση της αντιπολίτευσης για εθνικό πλαφόν, αφού κάτι τέτοιο –όπως ισχυρίστηκε– αφενός θα απομόνωνε τη χώρα και αφετέρου θα προσέθετε φορολογικά βάρη στους πολίτες. 

Σε ανάλογο πνεύμα και οι δηλώσεις από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στο Open, ο οποίος αν και αναγνώρισε τη δύσκολη κατάσταση, εκθείασε τις μέχρι σήμερα αποφάσεις της κυβέρνησης και έριξε και αυτός το «μπαλάκι» στους Ευρωπαίους. 

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Αποκλεισμός των “Σπαρτιατών” με ένα σκεπτικό που οδηγεί σε μεγάλες περιπέτειες

Καλώς αποκλείστηκαν οι “Σπαρτιάτες” από τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές;...

Αλέξης στο Βερολίνο, Αλέξης στην Κωνσταντινούπολη, Αλέξης και στα… Βαλκάνια, που καίνε

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Σε κορυφαίο πολιτικό γεγονός...

Τέμπη: Εντολή εισαγγελέα να αποκαλυφθούν ποιοί ξεμπάζωσαν και κατέστρεψαν αποδεικτικό υλικό

*Της Ελένης Καρανικόλα Κοντορούση - Δεκαπέντε μήνες μετά το...
Διαφήμιση