Πόλεμος στην Ουκρανία: Προσπάθεια ‘Κατάπαυση του πυρός’ από ΟΗΕ

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Ο τρίτος μήνας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία βρήκε τους Ρώσους να συνεχίζουν την προσπάθεια κατάληψης ολόκληρης της περιφέρειας του Ντονμπάς, με συνεχές σφυροκόπημα της βιομηχανίας Άζοφσταλ στη Μαριούπολη αλλά και αρκετών άλλων ουκρανικών πόλεων, ενώ οι διπλωματικές προσπάθειες πρόκειται να ενταθούν την Τρίτη.

Όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα μετά τη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν την Τρίτη, ενώ ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών θα συναντηθεί στη Μόσχα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ πριν γίνει δεκτός από τον κ. Πούτιν.

Παράλληλα σε μαγνητοσκοπημένο του μήνυμα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι κανείς δεν ανέμενε ότι η Ουκρανία θα άντεχε για πάνω από μια εβδομάδα, κι όμως βρίσκεται πλέον στον τρίτο μήνα αντίστασης στη ρωσική εισβολή.

«Ο πόλεμος αυτός είναι λαϊκός πόλεμος, από τα ανατολικά ως τα δυτικά της χώρας. Δεν μπορούν να αφαιρέσουν τίποτε από αυτόν τον λαό. Αν θέλεις να καταστρέψεις τον γείτονά σου, θα ηττηθείς, αυτό έχει δείξει η ιστορία. Αν θέλεις να επιτεθείς στους Ουκρανούς θα ηττηθείς», τόνισε.

Πέρα από τις αλλεπάλληλες εκρήξεις σε πολλές ουκρανικές πόλεις όπως η Οδησσός και το Χάρκοβο το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα, σημειώθηκαν εκρήξεις τόσο στη νότια Ρωσία, σε χωριά κοντά στο ρωσο-ουκρανικά σύνορα, όσο και στην Τιρασπόλ της Μολδαβίας, τη λεγόμενη πρωτεύουσα της αποσχιθείσας Υπερδνειστερίας, κάτι που οι Ουκρανοί χαρακτήρισαν ρωσική προβοκάτσια.

Παράλληλα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιθανό να επιβάλουν και νέες οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία, αφού το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι ενέκρινε την πώληση στο Κίεβο πυρομαχικών αξίας 165 εκατομμυρίων δολαρίων, περιλαμβανομένων εκείνων που προορίζονται για συστήματα σοβιετικής ή ρωσικής κατασκευής.

Από την πλευρά του ο κ. Λαβρόφ ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία μάχεται για να αποτρέψει την πραγματική πιθανότητα ενός πυρηνικού πολέμου, κάνοντας λόγο για τεχνητή απειλή εκ μέρους της Δύσης αλλά και για σοβαρό και πραγματικό κίνδυνο για ένα πόλεμο με πυρηνικά.

Στη Μαριούπολη το δράμα των υπερασπιστών της πολης και των αμάχων συνεχίζεται, ενώ δορυφορικές εικόνες αποκάλυψαν και νέο ομαδικό τάφο, μήκους 200 μέτρων, περίπου πέντε χιλιόμετρα από τη Μαριούπολη.

Πηγή: kathimerini.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Αποκλεισμός των “Σπαρτιατών” με ένα σκεπτικό που οδηγεί σε μεγάλες περιπέτειες

Καλώς αποκλείστηκαν οι “Σπαρτιάτες” από τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές;...

Αλέξης στο Βερολίνο, Αλέξης στην Κωνσταντινούπολη, Αλέξης και στα… Βαλκάνια, που καίνε

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Σε κορυφαίο πολιτικό γεγονός...

Τέμπη: Εντολή εισαγγελέα να αποκαλυφθούν ποιοί ξεμπάζωσαν και κατέστρεψαν αποδεικτικό υλικό

*Της Ελένης Καρανικόλα Κοντορούση - Δεκαπέντε μήνες μετά το...
Διαφήμιση