Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι κάννες σημαδεύουν το Κίεβο, ενώ τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Αττάλεια

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Η κατάπαυση του πυρός στις εμπόλεμες περιοχές της Ουκρανίας έλαβε τέλος το βράδυ της Τετάρτης και οι πολίτες της χώρας κλείστηκαν εκ νέου στα καταφύγια. Περισσότεροι από 40.000 άμαχοι απομακρύνθηκαν από την Ουκρανία εντός 12 ωρών, μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Η Ουκρανία, πάντως, κατηγορεί τη Ρωσία ότι βομβαρδίζει περιοχές αμάχων και ότι εμποδίζει την απομάκρυνσή τους. Η Ρωσία, από την πλευρά της, κατηγορεί γι’ ακριβώς το ίδιο την Ουκρανία. Η ειρήνη και το αιματοκύλισμα χωρίζονται από μια λεπτή κόκκινη γραμμή. Η αισιοδοξία εν όψει των επερχόμενων διαπραγματεύσεων, δυστυχώς αγνοείται.

Στο Κίεβο, όπου ήχησαν και πάλι οι σειρήνες για αεροπορική επίθεση, σήμανε ξανά συναγερμός. Επιπλέον οι ρωσικές δυνάμεις εμφανίσθηκαν να ανασυντάσσονται κοντά στο Χάρκοβο, δήλωσε την Τετάρτη ο δήμαρχος της πόλης Ίχορ Τέρεχοφ, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση πολύ τεταμένη. Μιλώντας σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση, ο Τέρεχοφ είπε ότι οι βομβαρδισμοί της πόλης είναι σε εξέλιξη. Ακολουθεί βίντεο από βομβαρδισμό που έλαβε χώρα στην πόλη Ζιτόμιρ το βράδυ της Τετάρτης.

Μικρό διπλωματικό καλάθι

Με «μικρό καλάθι» θα προσέλθει στις συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, στην πρώτη συνάντηση που θα έχουν οι δύο υπουργοί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ο Ντίτρο Κουλέμπα επιβεβαίωσε ότι θα πάρει μέρος στις συνομιλίες που θα φιλοξενηθούν στην Τουρκία και προέτρεψε τον Λαβρόφ να επιδείξει «καλή πίστη» και όχι «προπαγανδιστική ρητορική».

«Θα είμαι ειλικρινής, οι προσδοκίες μου από τις συνομιλίες είναι χαμηλές», πρόσθεσε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ. Όπως είπε η ουκρανική πλευρά θα εστιάσει στην κατάπαυση του πυρός, στην απελευθέρωση των εδαφών της χώρας και στην επίλυση των ζητημάτων ανθρωπιστικής φύσης. Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα ότι η σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας στην Αττάλεια, «θα ανοίξει την πόρτα για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός».

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ στην Άγκυρα, ο Ερντογάν τόνισε ότι στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τους προέδρους της Ουκρανίας και τη Ρωσίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Βλάντιμιρ Πούτιν, υπογράμμισε ότι τα προβλήματα πρέπει να λυθούν με τη διπλωματία. «Δεν υπάρχει κανένας απολύτως νικητής στον πόλεμο», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έφτασε στην Αττάλεια για να έχει συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα, μετέδωσαν το βράδυ της Τετάρτης το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο Reuters.

Ζελένσκι: Τέλος στον πόλεμο θα μπει μόνο αν μιλήσω απευθείας με τον πρόεδρο Πούτιν

Εν τω μεταξύ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η σύγκρουση μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω άμεσου διαλόγου μεταξύ των ηγετών της Ουκρανίας και της Ρωσίας στη βάση αμοιβαίου συμβιβασμού σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild στις 9 Μαρτίου.

Σε ερώτηση τι απαντά στην απαίτηση από την ρωσική πλευρά να αποδεχτεί την ανεξαρτησία του Ντονμπάς και την κυριαρχία της Κριμαίας από την Ρωσία, και τι είναι διατεθειμένος να εγκαταλείψει για την ειρήνη, απάντησε ότι «το ερώτημα εδώ δεν είναι τι μπορώ να δώσω. Σε κάθε διαπραγμάτευση, στόχος μου είναι να τερματίσω τον πόλεμο με τη Ρωσία. Και είμαι επίσης έτοιμος να λάβω ορισμένα μέτρα».

Συνεχίζοντας σημείωσε ότι «μπορεί κανείς να κάνει συμβιβασμούς, αλλά αυτοί δεν πρέπει να είναι η προδοσία της πατρίδας σου. Και η άλλη πλευρά πρέπει επίσης να είναι έτοιμη να συμβιβαστεί – γι’ αυτό ονομάζονται συμβιβασμοί. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να βγούμε από αυτή την κατάσταση. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμη για τις λεπτομέρειες. Δεν είχαμε ακόμη άμεση επαφή μεταξύ των προέδρων. Μόνο μετά τις απευθείας συνομιλίες μεταξύ των δύο προέδρων μπορούμε να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο».

Ερωτώμενος για τις ενέργειες της Γερμανίας, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι δεν μπορεί να κρίνει της ενέργειες της.

«Η κυβέρνηση σκέφτεται πρώτα και κύρια τη χώρα της – και αυτό είναι φυσικό. Πολλοί άνθρωποι στη Γερμανία υποστηρίζουν την Ουκρανία. Η κυβέρνηση του Καγκελάριου εκλέχθηκε από τον λαό και νομίζω ότι πρέπει να κρατήσουμε χαμηλούς τόνους. Βλέπουμε κάποια βήματα που κάνει η Γερμανία για να μας υποστηρίξει – Nord Stream 2, κυρώσεις και ούτω καθεξής. Βλέπουμε τι κάνει η Γερμανία. Δεν θέλω να κρίνω τον κ. Σόλτς και την κυβέρνησή του. Θα το κάνω αυτό αργότερα, όταν δούμε τα αποτελέσματα αυτής της περιόδου και δούμε πώς θα τελειώσει ο πόλεμος, πόσα θύματα υπάρχουν», σημείωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος.

Σε σχέση με την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ, επεσήμανε ότι «Οι κυβερνήσεις που δεν υποστηρίζουν την ένταξή μας στην ΕΕ επισημαίνουν τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει ακόμη να γίνουν. Δεν μας θεωρούν ίσους. Έχω ακόμα πολλές αναπάντητες ερωτήσεις εκεί». Νωρίτερα, ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Μόσχα ότι εξαπέλυσε αεροπορική επιδρομή που προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε ένα μαιευτήριο στη Μαριούπολη.

Σε μετέπειτα δηλώσεις της, ωστόσο, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σχολίασε πως «προτού βομβαρδιστεί το μαιευτήριο, Ουκρανοί εθνικιστές το είχαν εκκενώσει από προσωπικό και νοσηλευμένους και είχαν πάρει θέσεις μάχης» και ταυτόχρονα διευκρίνισε πως γι’ αυτόν τον λόγο έγινε ο συγκεκριμένος -στοχευμένος- βομβαρδισμός από τους Ρώσους.

Νέα ρωσικά «πυρά» κατά των ΗΠΑ

Τους ισχυρισμούς περί ύπαρξης στην Ουκρανία -και μάλιστα κοντά στα σύνορα με την Ρωσία- βιολογικών εργαστηρίων επανέλαβε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη.

Η Ζαχάροβα αναφέρθηκε στα όσα φέρεται να ανακάλυψαν οι Ρώσοι μετά από «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» και έστρεψε τα βέλη της εναντίον των ΗΠΑ λέγοντας ότι το στρατιωτικό βιολογικό πρόγραμμα του Κιέβου χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών. 

*Πληροφορίες από το ρεπορτάζ του Παναγιώτη Ζαφειρόπουλου στο ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Έγκλημα στα Τέμπη: Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο οικόπεδο που μεταφέρθηκαν τα μπάζα

Νέες εξελίξεις φέρνει στην υπόθεση του εγκλήματος στα Τέμπη η επιμονή των συγγενών των...

Δημ. Κωνσταντακόπουλος: Πώς η Ελλάδα μπορεί να εμπλακεί επικίνδυνα στην κρίση της Μέσης Ανατολής (ΒΙΝΤΕΟ)

*Συνέντευξη του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου στον Πάρι Καρβουνόπουλο - Ζούμε...

Θεσσαλονίκη – Fly Over: Τώρα (και) οσμή σκανδάλου για ένα αχρείαστο έργο

*Του Γιάννη Μυλόπουλου - Αυτά που γνωρίζαμε μέχρι πρότινος...

Κασσελάκης: Από Μαξίμου η εντολή στα site που ελέγχει για τα περί «έντονης κριτικής στον Κασσελάκη»

Σκληρή απάντηση στα δημοσιεύματα περί έντονης κριτικής στο πρόσωπό του κατά...
Διαφήμιση