Πόλεμος στην Ουκρανία: Μάχες στο Ντονμπάς, αγωνία για τη Μαριούπολη

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση στην Ουκρανία την Τετάρτη, ρίχνοντας βόμβες πυροβολικού και πυραύλων κατά μήκος του ανατολικού μετώπου, την ώρα που η Μόσχα προχώρησε σε δοκιμή εκτόξευσης διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι ο νέος πύραυλος θα πρέπει να κάνει όποιον απειλεί τη Ρωσία να «σκεφτεί δύο φορές».

Στη Μαριούπολη, Ουκρανοί στρατιώτες συνέχισαν να διατηρούν υπό τον έλεγχο τους το εργοστάσιο χάλυβα Αζόφσταλ. Ένας Ουκρανός διοικητής προειδοποίησε ότι οι εναπομείναντες στρατιώτες και οι πολίτες θα μπορούσαν να σκοτωθούν μέσα σε λίγες ώρες.

Σύνοψη της 56ης ημέρας από τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

  • Οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν να αντιστέκονται στις ρωσικές επιθέσεις στη Μαριούπολη. Ουκρανός διοικητής είπε ότι η κατάσταση στο εργοστάσιο Αζόφσταλ, μία από τις τελευταίες τοποθεσίες που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό ουκρανικό έλεγχο στην πόλη, είναι «κρίσιμη», καθώς εκατοντάδες πολίτες έχουν βρει εκεί καταφύγιο.
  • Μερικοί άμαχοι, παγιδευμένοι για εβδομάδες στη Μαριούπολη κατάφεραν να φύγουν, αλλά ήταν πολύ λιγότεροι από ό,τι αναμενόταν. Ο δήμαρχος της Μαριούπολης κάλεσε τους κατοίκους της πόλης να την εκκενώσουν, καθώς αντιμετωπίζει σφοδρό ρωσικό βομβαρδισμό. Υπολογίζεται ότι 120.000 άνθρωποι παραμένουν εκεί.
  • Ο ταγματάρχης Σέρχιι Βολίνα, διοικητής της 36ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, είπε: «Ζούμε τις τελευταίες μέρες, αν όχι ώρες». Και πρόσθεσε: «Ζητάμε τη διαδικασία εκκένωσης για στρατιώτες και πολίτες. Η Μαριούπολη μπορεί ακόμα να σωθεί».
  • Ουκρανοί διαπραγματευτές διαμήνυσαν ότι είναι έτοιμοι να πραγματοποιήσουν συνομιλίες στη Μαριούπολη προκειμένου να σώσουν τις ζωές όσων παραμένουν εκεί.
  • Η Ρωσία προσπαθεί να καταλάβει την ανατολική περιοχή του Ντονμπάς σε μια νέα επίθεση – οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν επιτυχώς πολλές επιθέσεις.
  • Ένας μικρός μα αυξανόμενος αριθμός κορυφαίων μελών του Κρεμλίνου φέρεται να αμφισβητεί την απόφαση Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Bloomberg. Στελέχη του Κρεμλίνου πιστεύουν ότι η εισβολή ήταν ένα «καταστροφικό λάθος που θα πάει τη χώρα πίσω για χρόνια».
  • Η Ρωσία πραγματοποίησε δοκιμαστική εκτόξευση του νέου διηπειρωτικού βαλλιστικού της πυραύλου Sarmat. Πρόκειται για ένα στρατηγικής σημασίας όπλο, για το οποίο ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αντάξια όπλα.
  • «Η ιστορία δεν θα ξεχάσει τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ που επισκέφτηκε την πόλη Μποροντιάνκα στα περίχωρα του Κιέβου. Στη συνέχεια είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ζελένσκι.
  • Ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι οι συζητήσεις ήταν «ουσιαστικές» κι αφορούσαν συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους η ΕΕ μπορεί να βοηθήσει την Ουκρανία, όσον αφορά στην παροχή βοήθειας – ιδιαίτερα την άμυνα, τα οικονομικά και τις κυρώσεις.
  • Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε χώρες του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι κάποιες επιθυμούν έναν πόλεμο διαρκείας στην Ουκρανία, ώστε «να αποδυναμωθεί» η Μόσχα.
  • Η εκπρόσωπος του Ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα ισχυρίστηκε ότι ρωσόφωνοι πολίτες στο Ντονμπάς κρατούνται όμηροι από «αυτούς που έχουν εκπαιδευτεί σε χώρες του ΝΑΤΟ. Τώρα αυτοί οι άνθρωποι βασανίζουν εκείνους που είναι ύποπτοι ότι συμπαθούν τη Ρωσία. Λέγοντας προσωπικό του ΝΑΤΟ, εννοώ όλους όσους έχουν εκπαιδευτεί σε χώρες του ΝΑΤΟ ή υπό την ηγεσία των στρατιωτικών του ΝΑΤΟ».
  • Ο Μικίτα Ποτουράγιεφ, επικεφαλής της ανθρωπιστικής επιτροπής του ουκρανικού κοινοβουλίου, ανέφερε: Μισό εκατομμύριο Ουκρανοί πολίτες απελάθηκαν από την Ουκρανία στη Ρωσική Ομοσπονδία χωρίς συμφωνία από την πλευρά τους.
  • Ο αριθμός των Ουκρανών που έχουν διαφύγει στο εξωτερικό μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου έχει πλέον ξεπεράσει τα πέντε εκατ., σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
  • Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο για να παρέχουν βοήθεια στην Ουκρανία».
  • Εκτός Wimbledon οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αθλητές. «Απαράδεκτη» χαρακτήρισε την απόφαση το Κρεμλίνο.
  • Οι ΗΠΑ προχώρησαν στην επιβολή κυρώσεων κατά ρωσικής τράπεζας, ενός ολιγάρχη και δεκάδων ατόμων, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών της χώρας.

Πηγή: kathimerini.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Άνεμοι ακροδεξιού λαϊκισμού στα πανιά της ΝΔ με την υποψηφιότητα Μπελέρη

*Γράφει ο Στράτος Βαλτινός - Αν ο Ερντογάν έχριζε...

Τέμπη – μπάζωμα: Πειθαρχική έρευνα για την εισαγγελέα που αρχειοθέτησε την μήνυση κατά Τριαντόπουλου

Ηεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, ζητά πειθαρχική εξέταση...

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανώτας – Το παρασκήνιο και η κόντρα με τη Μπεκατώρου

Ενοχλημένος εμφανίστηκε ο Δημήτρης Παπανώτας στην πρώτη του δήλωση...
Διαφήμιση