Πόλεμος στην Ουκρανία: Κυρώσεις και κατά του ρωσικού αθλητισμού

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Mε το που έγινε η εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στο ουκρανικό έδαφος άρχισαν και κυρώσεις κατά του ρωσικού αθλητισμού, που συνεχίζονται μέχρι και σήμερα κλιμακούμενες.

Η πρώτη ενέργεια προήλθε από την UEFA, που πήρε από την Αγία Πετρούπολη τον τελικό του Champions League και τώρα θα διεξαχθεί στις 28 Μαΐου στο «Παρκ Ντε Πρενς» του Παρισιού.

Μια μέρα μετά την έναρξη του πολέμου έφτασε στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή επιστολή με υπογραφές κορυφαίων Ουκρανών αθλητών και αθλητριών, αλλά και αθλητών από διάφορα μέρη του κόσμου, που ζητούσαν να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία. Η πρώτη ενέργεια της ΔΟΕ ήταν να ζητήσει από τις διεθνείς ομοσπονδίες να μην αγωνίζονται οι Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές και αθλήτριες με τα χρώματα της χώρας τους και να μην ακούγεται ο εθνικός ύμνος τους, αλλά μετά από πιέσεις σκλήρυνε τη στάση της και σύστησε να μην αγωνίζονται σε καμία διοργάνωση.

Στο πλαίσιο των αποφάσεων της ΔΟΕ κι η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία αποφάσισε να κατεβάσει από τους ιστούς τις σημαίες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στις εγκαταστάσεις της Αρχαίας Ολυμπίας.

Στην ανακοίνωσή της η ΔΟΕ επεσήμανε την παραβίαση από τη ρωσική κυβέρνηση της Ολυμπιακής Ανακωχής, λόγω των Χειμερινών Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων, που ξεκίνησε στις 4 Φεβρουαρίου και θα λήξει στις 20 Μαρτίου, αλλά αυτό είναι ανεξάρτητο από την απόφαση των διοργανωτών των χειμερινών Παραολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο να αποκλείσουν μια μέρα πριν από την Τελετή Έναρξης τους ΑμεΑ αθλητές από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Επίσης η ΔΟΕ απέσυρε μια κορυφαία διάκριση, γνωστή ως Ολυμπιακό Τάγμα, που είχε απονεμηθεί στον Βλαντίμιρ Πούτιν το 2001 και σε δύο άλλους Ρώσους αξιωματούχους.

FIFA, UEFA

Κάτι ανάλογο έγινε και με τη FIFA. Αρχικά η παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου είχε αποφασίσει να παίξει η Εθνική ομάδα της Ρωσίας σε ουδέτερο γήπεδο τον αγώνα κόντρα στην Πολωνία για την πρώτη φάση των πλέι οφ του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ, αλλά όταν η Πολωνία, αλλά και οι Σουηδία – Τσεχία, που μια από τις δύο θα ήταν, πιθανόν, αντίπαλος της Ρωσίας στην επόμενη φάση, ανακοίνωσαν την άρνησή τους να παίξουν μαζί της, η FIFA άλλαξε κι αυτή στάση. Αυτό που ισχύει πλέον είναι ότι δεν αγωνίζονται μέχρι νεωτέρας, δηλαδή τουλάχιστον μέχρι την κατάπαυση του πυρός, όλες οι ρωσικές ομάδες, συμπεριλαμβανόμενης της Εθνικής ομάδας της χώρας, που δεν θα πάρει μέρος στο Μουντιάλ.

Τη θέση της FIFA ακολούθησε κι η UEFA, που απέκλεισε τις ρωσικές ομάδες από τις διοργανώσεις. Πρακτικά απέκλεισε τη Σπάρτακ Μόσχας, που δεν έχει δικαίωμα να παίξει στη φάση των «16» του Europa Leuge, κι έτσι η γερμανική Λειψία θα προκριθεί χωρίς αγώνες στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Ακόμη η UEFA ανακοίνωσε πως θα ασχοληθεί αργότερα με το θέμα που προκύπτει με τη συμμετοχή της Εθνικής ομάδας γυναικών της Ρωσίας στο προσεχές Euro 2022 τον Ιούλιο στην Αγγλία.

Κι άλλες διεθνείς ομοσπονδίες

Μετά από τις παραπάνω αποφάσεις ακολούθησαν ανάλογα μέτρα κι από άλλες μεγάλες διεθνείς ομοσπονδίες. Αρχικά η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Χάντμπολ ανέβαλε τους αγώνες των Εθνικών ομάδων γυναικών Ελλάδας – Λευκορωσίας για τα προκριματικά του Euro 2022, που ήταν προγραμματισμένοι για τις 2 Μαρτίου στη Χαλκίδα και για τις 6 Μαρτίου στο Μινσκ, αλλά στη συνέχεια απέκλεισε όλες τις ομάδες από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, κάτι που σημαίνει ότι η Εθνική μας περνάει χωρίς αγώνες στην επόμενη φάση.

Ακολούθησε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου (World Athletics), που αποφάσισε «όλοι οι αθλητές, το προσωπικό υποστήριξης και οι αξιωματούχοι από τη Ρωσία και Λευκορωσία να αποκλειστούν από όλες τις διοργανώσεις της για το άμεσο μέλλον, με άμεση ισχύ». Από τα μέτρα αυτά δεν εξαιρούνται κι αθλητές και οι αθλήτριες, που αγωνίζονται ως «εξουσιοδοτημένοι ουδέτεροι αθλητές» (ΑΝΑ), λόγω του εμπάργκο στη Ρωσική Ομοσπονδία Στίβου εξαιτίας του εκτεταμένου ντόπινγκ, και δεν θα αγωνιστούν αυτές τις ημέρες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα βάδην στο Μουσκάτ, αλλά και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου του Βελιγραδίου (18-20 Μαρτίου), παρά την αντίθετη άποψη των Σέρβων διοργανωτών.

Αναβολή διοργανώσεων

Το Σότσι, η διοργανώτρια πόλη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2014, φιλοξενεί από εκείνη τη χρονιά Γκραν Πρι της Formula 1, αλλά αυτό δεν θα συμβεί το 2022, καθώς οι διοργανωτές του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος ακύρωσαν τον αγώνα επτά μήνες πριν από τη διεξαγωγή του.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή προέτρεψε τις διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες να ακυρώσουν ή να μεταφέρουν οποιαδήποτε εκδήλωση προγραμματίζεται στη Ρωσία ή στη Λευκορωσία. Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει τώρα και ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος, που είναι παράλληλα και πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Αγώνων, μιας μικρής Ολυμπιάδας των ευρωπαϊκών κρατών, που είναι προγραμματισμένοι να γίνουν του χρόνου το καλοκαίρι στο Μινσκ της Λευκορωσίας και για πολλά αθλήματα αποτελούν και αγώνες πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι.

Κολοβή η Euroleague

Οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής έχουν πολύ μεγάλο αρνητικό αντίκτυπο στην Euroleague. Αρχικά οι 18 ομάδες αποφάσισαν οι ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης και Ούνικς Καζάν να δίνουν τα εντός έδρας παιχνίδια τους σε ουδέτερο έδαφος, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει πρακτικά από τη στιγμή που υπάρχει απαγόρευση της εναέριας κυκλοφορίας στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης για τις πτήσεις που προέρχονται από τη Ρωσία.

Στη συνέχεια ξεκίνησε η αποψίλωση των ρωσικών ομάδων, με πρώτη την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, καθώς έφυγαν οι Σενγκέλια, Λούντμπεργκ, Χάκετ, Γκριγκόνις, Βόιτμαν, αλλά και ο Τζοέλ Μπολομπόι, που έχει ουκρανικές ρίζες καταγωγής από το Ντονιέτσκ και πολιτογραφήθηκε Ρώσος το 2018.

Παράλληλα, η διοίκηση της Ζενίτ ανακοίνωσε στους ξένους παίκτες πως μπορούν να αποχωρήσουν για λόγους ασφαλείας. Η υπουργός Αθλητισμού της Λιθουανίας Γιουργκίτα Σιουγκζντιέν, με επιστολή της προς την Euroleague, ζήτησε να διακοπεί κάθε ρωσική δραστηριότητα στη διοργάνωση, μέχρι να αποχωρήσουν από την Ουκρανία τα ρωσικά στρατεύματα, αλλά αυτό γίνεται, ουσιαστικά, στην πράξη. Αν δεν σταματήσει σύντομα ο πόλεμος, όλα τα αποτελέσματα των ρωσικών ομάδων στην Euroleague και στο EuroCup θα ακυρωθούν και η τελική κατάταξη δεν θα τις περιλαμβάνει…

*Του Νίκου Πανταζίδη στην εφημερίδα “Η ΑΥΓΗ”

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Άνεμοι ακροδεξιού λαϊκισμού στα πανιά της ΝΔ με την υποψηφιότητα Μπελέρη

*Γράφει ο Στράτος Βαλτινός - Αν ο Ερντογάν έχριζε...

Τέμπη – μπάζωμα: Πειθαρχική έρευνα για την εισαγγελέα που αρχειοθέτησε την μήνυση κατά Τριαντόπουλου

Ηεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, ζητά πειθαρχική εξέταση...

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανώτας – Το παρασκήνιο και η κόντρα με τη Μπεκατώρου

Ενοχλημένος εμφανίστηκε ο Δημήτρης Παπανώτας στην πρώτη του δήλωση...
Διαφήμιση