Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία σφυροκοπά Κίεβο και Μαριούπολη

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

10 ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τα βλέμματα στρέφονται για μια ακόμη φορά στη Μαριούπολη η οποία βομβαρδίζεται ανηλεώς από τους Ρώσους., αλλά και στο Κίεβο, το οποίο βρίσκεται ολοένα και σε πιο ασφυκτικό κλοιό από τις ρωσικές δυνάμεις.

Όπως δήλωσε Αλεξέι Κουλέμπα, η πόλη Μποροντιάνκα, η οποία βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κιέβου, καταστράφηκε ολοσχερώς και καταλήφθηκε από τους Ρώσους.

Ο ουκρανικός στρατός προειδοποίησε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιδιώκουν να κυριεύσουν φράγμα υδροηλεκτρικού σταθμού στρατηγικής σημασίας νότια της πρωτεύουσας.

Το γενικό επιτελείο διευκρίνισε ότι στο στόχαστρο των ρωσικών στρατευμάτων βρίσκεται πλέον το φράγμα Κάνιβ, που απέχει κάπου 150 χιλιόμετρα νότια του Κιέβου, στον ποταμό Ντνίπρο.

Μέχρι στιγμής ο ρωσικός στρατός έχει καταστρέψει, πλήξει ή καταλάβει αρκετές ενεργειακές υποδομές – κλειδιά στην Ουκρανία, ανάμεσά τους το μεγαλύτερο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο της Ευρώπης. στη Ζαπορίζια.

Σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο, οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν επίσης να διεισδύσουν σε νοτιοδυτικά προάστια της πρωτεύουσας.

Το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή ήχησαν αρκετές φορές οι σειρήνες της αεράμυνας στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν επίσης να προελάσουν προς τον αυτοκινητόδρομο κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο του Κιέβου, πάντα κατά τον ουκρανικό στρατό.

Στο Κοζελέτς, περίπου 70 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Κιέβου, παρατηρήθηκαν κινήσεις ισχυρών δυνάμεων με βαρύ οπλισμό, συμπεριλαμβανομένων εκτοξευτήρων ρουκετών.

Η κατάπαυση του πυρός που ανακοινώθηκε για να αποχωρήσουν οι άμαχοι δεν εφαρμόστηκε ποτέ και από το απόγευμα του Σαββάτου ξεκίνησε και πάλι το σφυροκόπημα της πόλης στην οποία διαβιούν 100.000 Έλληνες ομογενείς.

Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για την παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός με τους Βρετανούς να επισημαίνουν ότι η ρωσική πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Μαριούπολη ήταν πρόσχημα για να αναδιατάξει η Ρωσία τις δυνάμεις της.

Οι αναφορές που έρχονται από τη Μαριούπολη είναι ανησυχητικές καθώς η πόλη κυριολεκτικά ισοπεδώνεται από τις ρωσικές δυνάμεις που θέλουν να την θέσουν πάση θυσία υπό πλήρη έλεγχο. Οι Ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να αντιστέκονται ενώ αίσθηση προκαλεί και η καταγγελία των εκπροσώπων της ομογένειας ότι ο Πούτιν διαπράττει γενοκτονία σε βάρος των Ελλήνων της Ουκρανίας.

Η κατάληψη της Μαριούπολης, στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας, που βομβαρδίζεται από τους Ρώσους και τους συμμάχους τους για αρκετές ημέρες, θα σημάνει μια σημαντική καμπή στον πόλεμο, τη δέκατη ημέρα της εισβολής, ενώ η Μόσχα και το Κίεβο προετοιμάζονται για ένα τρίτο γύρο διαπραγματεύσεων αύριο Δευτέρα.

Ο έλεγχος αυτής της πόλης από τις ρωσικές δυνάμεις θα επέτρεπε πράγματι, στα ανατολικά, τη διασταύρωση μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων που προέρχονται από την προσαρτημένη Κριμαία, που έχουν ήδη καταλάβει τα βασικά λιμάνια του Μπερντιάνσκ και της Χερσλώβας, και των αυτονομιστών και των ρωσικών στρατευμάτων στο Ντονμπάς. Και εναπόκειται σε αυτές τις ενοποιημένες δυνάμεις να κινηθούν βόρεια και να ωθήσουν τα στρατεύματά τους ακόμη πιο μακριά προς το κέντρο και τον βορρά, όπου μαίνονται οι μάχες, ειδικά στο Κίεβο και το Χάρκιβ.

Η ρωσική τανάλια σφίγγει και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας και βέβαια στο Κίεβο όπου ο κύριος όγκος των ρωσικών δυνάμεων βρίσκεται σε απόσταση 22 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης.

Ουκρανοί αξιωματούχοι παραδέχθηκαν σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις κέρδισαν έδαφος και ότι τις επόμενες ημέρες θα ενταθεί η προσπάθεια τους να αποκλείσουν από τη Μαύρη θάλασσα την Ουκρανία.

Μετά από δέκα ημέρες πολέμου, ο απολογισμός θυμάτων είναι αδύνατο να επαληθευτεί από ανεξάρτητες πηγές. Το Κίεβο ανέφερε πως τουλάχιστον 350 άμαχοι και περισσότεροι και από 9.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί, χωρίς να αναφέρει τις στρατιωτικές του απώλειες. Η Μόσχα αναφέρει 2.870 νεκρούς από την ουκρανική πλευρά και 498 στις τάξεις της.

Πληροφορίες από το ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεση στο νοσοκομείο αλ Σίφα – 200 νεκροί σε 10 μέρες

Τους 200 έχουν φτάσει πλέον οι νεκροί στο νοσοκομείο αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας, κατά την...

Έκθεση-βόμβα από το Λογιστήριο του Κράτους για «γαλάζιες ακρίδες» στο νοσοκομείο Μεταξά

*Του Κώστα Παναγιώτου - Το Documento αποκαλύπτει έκθεση-κόλαφο του...

Τέμπη: Οι ανακρίβειες Βορίδη και τα ψέματα της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος

Είναι απορίας άξιο πώς γίνεται να θεωρείται “δυνατό χαρτί”...
Διαφήμιση