Η Ρωσία βομβαρδίζει πόλεις στο Ντονμπάς, δηλώνει ο Ζελένσκι

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία έχει εξαπολύσει επίθεση για να καταλάβει την ανατολική περιοχή του Ντονμπάς.

Η Μόσχα βομβάρδισε πόλεις με ρουκέτες και πυρά πυροβολικού τη Δευτέρα και σε βιντεο ο Ζελένσκι είπε ότι η μάχη «για το Ντονμπάς ξεκίνησε».

Ο ανώτατος αξιωματούχος ασφαλείας της Ουκρανίας, Oleksiy Danilov, δήλωσε ότι η Ρωσία προσπάθησε να διασπάσει τις γραμμές του ουκρανικού μετώπου στην περιοχή. Η επίθεση ήταν από καιρό αναμενόμενη μετά την αποτυχία της Ρωσίας να καταλάβει το Κίεβο.

Η Ρωσία αρχικά φαινόταν να θέλει να καταλάβει μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας και να ανατρέψει την κυβέρνηση. Όμως, αφού αντιμετώπισε σκληρή αντίσταση, οι Ρώσοι αξιωματούχοι της άμυνας δήλωσαν ότι οι κύριοι στόχοι της στο «πρώτο στάδιο της επιχείρησης» είχαν «γενικά επιτευχθεί» και οι δυνάμεις τους μετακινήθηκαν από περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα.

Ανακοίνωσαν σχέδια να αναπροσανατολίσουν το επίκεντρο της εισβολής προς την «απελευθέρωση» της ρωσόφωνης περιοχής του Ντονμπάς. Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντμιρ Πούτιν έχει παρουσιάσει την εισβολή ως μια προσπάθεια αποστρατικοποίησης και «απαζωτικοποίησης» της Ουκρανίας, κάτι που η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της απορρίπτουν ως τέχνασμα για μια απρόκλητη επίθεση.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της Δευτέρας, η Ρωσία εξαπέλυσε καταιγισμό ρουκετών και πυροβολικών σε ορισμένες ανατολικές περιοχές, με οκτώ πολίτες να σκοτώνονται στην πόλη Κρεμίννα στο Λουχάνσκ και στην περιοχή του Ντόνετσκ. Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 11 τραυματίστηκαν σε τέσσερις ρωσικές επιδρομές στο Λβιβ, μια δυτική πόλη που έχει σε μεγάλο βαθμό γλιτώσει από τις επιθέσεις που παρατηρήθηκαν σε άλλα μέρη της Ουκρανίας.

Ο κυβερνήτης της Λουχάνσκ είπε ότι η κατάσταση είναι «κόλαση», με συνεχείς μάχες να αναφέρονται σε ορισμένες πόλεις.

Στη δεύτερη πόλη Χάρκοβο της Ουκρανίας, ο περιφερειάρχης είπε ότι πραγματοποιούνται εκκενώσεις αμάχων σε περιοχές όπου αναμένονται έντονες συγκρούσεις.

Ρώσοι αξιωματούχοι της άμυνας δήλωσαν ότι οι δυνάμεις της έπληξαν εκατοντάδες στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία το βράδυ της Κυριακής, συμπεριλαμβανομένων 16 στρατιωτικών εγκαταστάσεων στις περιοχές Χάρκοβο, Ζαπορίζια, Ντόνετσκ και Ντνιπροπετρόβσκ, καθώς και ένα λιμάνι στο Μικολάγιεβ στη νότια και ανατολική Ουκρανία.

Πηγή BBC.

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Απορρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού για τα Τέμπη – Θα απολογηθεί για το μπάζωμα

Το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας απέρριψε την προσφυγή του τέως...

Έρευνα Eteron: Εργασιακή εξουθένωση και χαμηλοί μισθοί για τους νέους εργαζόμενους

Στοιχεία που θα πρέπει να χτυπήσουν ηχηρό «καμπανάκι» στις αρμόδιες αρχές,...

Έγκλημα στα Τέμπη: Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο οικόπεδο που μεταφέρθηκαν τα μπάζα

Νέες εξελίξεις φέρνει στην υπόθεση του εγκλήματος στα Τέμπη η επιμονή των συγγενών των...

Δημ. Κωνσταντακόπουλος: Πώς η Ελλάδα μπορεί να εμπλακεί επικίνδυνα στην κρίση της Μέσης Ανατολής (ΒΙΝΤΕΟ)

*Συνέντευξη του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου στον Πάρι Καρβουνόπουλο - Ζούμε...
Διαφήμιση