Πόλεμος στην Ουκρανία: Διπλωματία με αιχμές, πάνω στα συντρίμμια της χώρας

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Προσπάθειες για σύγκλιση στις διαπραγματεύσεις, πάνω από τα συντρίμμια της Ουκρανίας, ενώ οι πρόσφυγες ξεπέρασαν τα τρία εκατομμύρια και ο κατάλογος των θυμάτων μακραίνει. Συνεχίζονται σήμερα Τετάρτη οι διαβουλεύσεις, ενώ αυξάνεται η κινητικότητα και στη Δύση.

Περιθώριο για συμβιβασμό «βλέπει» το Κίεβο

Οι επαφές της ρωσικής και ουκρανικής αντιπροσωπείας συνεχίστηκαν και σήμερα, ενώ θα επανεκκίνησουν την Τετάρτη, πάλι με τη μορφή της τηλεδιάσκεψης. 

Κι ενώ οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν ανελέητα τις μεγάλες ουκρανικές πόλεις, τα μηνύματα από το πεδίο της διπλωματίας δημιουργούν μικρές ελπίδες για αποκλιμάκωση.

Μετά το πέρας των σημερινών συζητήσεων, ο Μιχάιλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου δήλωσε ότι οι συνομιλίες ήταν πολύ δύσκολες, ωστόσο υπάρχει «σίγουρα περιθώριο για συμβιβασμό».

Νωρίτερα ο στενός συνεργάτης του Βολοντίμιρ Ζελέσνκι, Ιχόρ Ζόβκβα είχε δηλώσει ότι «οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία έχουν γίνει πιο εποικοδομητικές και πως τώρα μπορεί να συζητηθεί μια μελλοντική συμφωνία. Μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι δήλωσε σχετικά: όπως γνωρίζετε, σήμερα είναι ο τέταρτος γύρος. Η Ρωσία δεν ήταν έτοιμη [ στους προηγούμενους γύρους] να ακούσει τις θέσεις μας και έθετε τελεσίγραφα: ότι η Ουκρανία πρέπει να παραδοθεί, να καταθέσει τα όπλα, ότι ο πρόεδρος μας πρέπει να υπογράψει συνθηκολόγηση. Τώρα η Ρωσία μιλάει με λίγο διαφορετικό τόνο. Η Ουκρανική θέση ακούγεται, οι διαπραγματεύσεις έχουν γίνει πιο εποικοδομητικές. Ολοι μιλάμε για μια μελλοντική συμφωνία, για συγκεκριμένες εγγυήσεις για την Ουκρανία μετά το τέλος του πολέμου. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, αλλά πιστεύουμε ότι μια μεγάλη διέξοδος σε αυτές τις διαπραγματεύσεις θα προκύψει με τη συμμετοχή των ηγετών των χωρών».

Τα μηνύματα Πούτιν και Ζελένσκι

Ο Ρώσος πρόεδρος, πάντως, σήμερα χρησιμοποίησε αυστηρούς τόνους κατά την αναφορά του στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις. Κατά την επικοινωνία που είχε με τον Σαρλ Μισέλ υπογράμμισε ότι «το Κίεβο δεν δείχνει σοβαρή διάθεση για την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων», ενώ δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στην Ε.Ε. για τη στάση που έχει κρατήσει μέχρι στιγμής. Μίλησε για τη χθεσινή επίθεση Ουκρανών στο Ντονμπάς τονίζοντας ότι «η ηγεσία της Ε.Ε., ενώ τοποθετείται δημόσια για τις εξελίξεις, αγνόησε τις χθεσινές εγκληματικές και απάνθρωπες πράξεις του ουκρανικού στρατού, όπως πυραυλική επίθεση στο κέντρο του Ντονέτσκ, που είχε οδηγήσει σε πολλές απώλειες αμάχων».

Γεμάτη ήταν, όπως πάντα, η ημέρα και για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος υποδέχθηκε στο Κίεβο τρεις Ευρωπαίους πρωθυπουργούς (Πολωνίας, Σλοβενίας, Τσεχίας) για να δηλώσει ότι η χώρα του «με συμμάχους σαν αυτούς θα κερδίσει τον πόλεμο». Αύριο ο Ουκρανός πρόεδρος αναμένεται να απευθυνθεί στο αμερικανικό Κογκρέσο, ενώ, νωρίτερα σήμερα, επανέλαβε για ακόμη μια φορά το αίτημα να κλείσει ο εναέριος χώρος της Ουκρανίας για τα ρωσικά αεροσκάφη.

Η πιο σημαντική δήλωσή του, όμως, είχε να κάνει με την υποψηφιότητα ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ, με τον Βολοντίμιρ Ζελένκσι να παραδέχεται ότι: Είναι σαφές ότι η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ (…). Για χρόνια ακούγαμε για δήθεν ανοιχτές πόρτες, αλλά ακούγαμε επίσης ότι δεν μπορούμε να μπούμε εκεί. Αυτό είναι αλήθεια και χρειαζόμαστε να το παραδεχτούμε.

Η Πολωνία ζητά… ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

Στον απόηχο, πάντως, της επίσκεψης των Ευρωπαίων ηγετών στο Κίεβο έρχεται μια δήλωση από την Πολωνία που ρίχνει λάδι στη φωτιά. Η κυβέρνηση της Βαρσοβίας, καθώς η χώρα σηκώνει και το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης, συντηρεί ψηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης με τη Μόσχα, όπως φάνηκε και από τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας, όταν και πρότεινε την αποστολή αεροσκαφών στην Ουκρανία, κάτι που οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ έχουν απορρίψει κατηγορηματικά.

Σήμερα ο αντιπρόεδρος της πολωνικής κυβέρνησης Γιάροσλαβ Κατσίνσκι δήλωσε ότι θα πρέπει να αναπτυχθεί διεθνής «ειρηνευτική δύναμη» στην Ουκρανία.

«Νομίζω ότι είναι απαραίτητη η αποστολή ειρηνευτικής δύναμης» του ΝΑΤΟ, αν όχι «μιας ευρύτερης διεθνούς συμμαχίας – η οποία θα είναι σε θέση να αμυνθεί και να επιχειρήσει στο έδαφος της Ουκρανίας», είπε μεταξύ άλλων ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος της Πολωνίας. «Η αποστολή αυτή δεν μπορεί να είναι άοπλη», επέμεινε ο κ. Κατσίσνκι, σύμφωνα με το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP, λίγη ώρα αφού ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχαν οι πρωθυπουργοί της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Σλοβενίας με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας.

Κινήσεις για διπλωματία και διάλογο

  • Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε το ταξίδι Μπάιντεν στην Ευρώπη την επόμενη εβδομάδα. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα δώσει το «παρών» στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, αλλά και της Ε.Ε. 
  • Ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε κι επισήμως ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου μεταβαίνει αύριο στη Μόσχα, ενώ την Πέμπτη θα ταξιδέψει στην Ουκρανία.

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εξαπάτηση

*Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος - Πώς ακριβώς διαπίστωσε ο Κυριάκος...

Ο Άρειος Πάγος αποφάσισε: Εκτός ευρωεκλογών οι Σπαρτιάτες

Το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου αποφάσισε σήμερα τη...

Ρέντη: Έρευνα για εγκληματική οργάνωση που εκθέτει τον Ολυμπιακό – «Πόλεμος» κυβέρνησης-Μαρινάκη

*Της Μαίρης Μπενέα - Σοκάρουν οι διαπιστώσεις των αξιωματικών...
Διαφήμιση