Πυρ από την αντιπολίτευση: Νύχτα στη Βουλή το νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Άλλο ένα νομοσχέδιο που αφορά σε κρίσιμο τομέα διακυβέρνησης, αυτή τη φορά στη κοινωνική ασφάλιση των νέων, προωθείται με συνοπτικές διαδικασίες για συζήτηση στη Βουλή. Η αντικοινωνική ατζέντα της ΝΔ εκμεταλλευόμενη τη πανδημία ξεδιπλώνεται σε όλα τα μέτωπα – Σκληρή κριτική ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου: «Κεντρική ιδέα του νέου συστήματος είναι η εισαγωγή στοιχείων κεφαλαιοποιητικού συστήματος στις επικουρικές συντάξεις για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας (από 1/1/2022) και εθελοντικά για μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους έως 35 ετών. Στηρίζεται στη λογική της υιοθέτησης του «ατομικού κουμπαρά». Αντί δηλαδή οι εισφορές των νέων να μπαίνουν σε έναν γενικό «κορβανά» και να χρησιμοποιούνται για την πληρωμή της επικουρικής σύνταξης των σημερινών συνταξιούχων, θα αποταμιεύονται και θα επενδύονται, «χτίζοντας» ένα αποθεματικό από το οποίο θα πληρωθούν οι μελλοντικές τους συντάξεις.

Το αποθεματικό αυτό το θα το διαχειρίζεται ένας νέο δημόσιο ταμείο, το ΤΕΚΑ, που θα επενδύει τις αποταμιεύσεις και το οποίο θα υπόκειται σε αυστηρή κρατική εποπτεία. Οι νέοι ασφαλισμένοι θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ τριών επενδυτικών προφίλ, του «συντηρητικού», του «ισορροπημένου» και του «επιθετικού», με δυνατότητα αλλαγής ανά πενταετία. Με τον τρόπο αυτό θα αποκτήσουν περισσότερο έλεγχο πάνω στη σύνταξή τους και το ύψος της».

Το νέο σύστημα θα είναι υποχρεωτικό για το σύνολο των μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας από 1η Ιανουαρίου 2022 και είναι υπόχρεοι επικουρικής ασφάλισης (μισθωτοί δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, δικηγόροι και μηχανικοί). Προαιρετικά, αν δηλαδή το επιθυμούν, μπορούν να ενταχθούν σε αυτό ασφαλισμένοι κάτω των 35 ετών, οι οποίοι είτε δεν έχουν υποχρεωτική επικουρική ασφάλιση (π.χ. ένας λογιστής), είτε είναι ήδη ασφαλισμένοι στο υφιστάμενο σύστημα.

Βεβαίως η θετική έκβαση του όλου εγχειρήματος βασίζεται στο «πιάσιμο» δεικτών του ΟΟΣΑ συνδέοντας έτσι μια βασική πλευρά του κοινωνικού κράτους με τους κινδύνους της οικονομίας χωρίς καμία πρόβλεψη για κρατική προστασία. Επίσης θολά σημεία το τι θα σημαίνει κρατική «εποπτεία» στο νέο φορέα ή με ποιες διαδικασίες θα αποφασίζονται οι επενδυτικές κινήσεις των ασφαλιστικών εισφορών και ποιος θα είναι υπόλογος στα ρίσκα τους.

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Μαύρα μεσάνυχτα παραδίδουν την Επικουρική Ασφάλιση στα ιδιωτικά συμφέροντα

Η δήλωση της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία:

«Μαύρα μεσάνυχτα και λίγες μέρες πριν κλείσει η Βουλή, κατέθεσε ο Υπουργός Εργασίας το νομοσχέδιο που παραδίδει την Επικουρική Ασφάλιση στα ιδιωτικά συμφέροντα εις βάρος των συνταξιούχων, των ασφαλισμένων, των φορολογούμένων και των νέων  που πλέον οι ασφαλιστικές εισφορές τους θα τζογάρονται στα χρηματιστήρια.

Πριν μία εβδομάδα θέσαμε το ερώτημα στον κ. Χατζηδάκη εάν οι θεσμοί είχαν «τραβήξει το αυτί» στην κυβέρνηση, για το κόστος μετάβασης, που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 70 δις, και την υπέρογκη δημοσιονομική δαπάνη, που προκαλεί το νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα, ιδίως σε σχέση με την «κρατική εγγύηση» των επικουρικών συντάξεων, για την κάλυψη του κόστους των συντάξεων αναπηρίας και θανάτου. Ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε αστειότητες τα περί ενστάσεων των θεσμών. Το κείμενο όμως του νομοσχεδίου το επιβεβαιώνει! Σύμφωνα με τη νέα προσθήκη της περιπ. στ΄ του άρθρου 8 του νομοσχεδίου: «πόροι του νέου Ταμείου (ΤΕΚΑ) είναι η επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη της  δαπάνης….» που προκύπτει από την κάλυψη του κόστους για την κρατική εγγύηση των επικουρικών συντάξεων, για τις ελάχιστες συντάξεις αναπηρίας και θανάτου! Με απλά λόγια, όλοι οι φορολογούμενοι, θα πληρώσουν την παρωχημένη και αποτυχημένη θατσερική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη-Χατζηδάκη!

Σύμφωνα εξάλλου με το άρθρο 47 του ν.4670/2020, ορίζεται ότι στον κοινωνικό προϋπολογισμό εγγράφεται δαπάνη 0,5% του ΑΕΠ που χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και πιστώνεται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας. Πρόκειται για την «13η σύνταξη» που πρώτα κατήργησε ο κ. Μητσοτάκης, τον Φεβρουάριο του 2020 και τώρα αναμένεται να χρηματοδοτήσει το τζογαδόρικο σύστημα του «ατομικού κουμπαρά». Η κυβέρνηση υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών. Οι χαμολοσυνταξιούχοι και οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας που περίμεναν ότι φέτος και τα επόμενα χρόνια θα λάβουν κοινωνικό μέρισμα, θα πρέπει να το ξεχάσουν. Προφανώς, αυτό θα χρηματοδοτεί εφεξής, τους μισθούς και τις προμήθειες των golden boys που θα παίζουν τις εισφορές των ασφαλισμένων, στα χρηματιστήρια. Η κυβέρνηση «κόβει» 900 εκατομμύρια κατ’ έτος (δαπάνη προϋπολογισμού), από τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους φτωχούς και τα δίνει στα κοράκια των χρηματαγορών! Είναι ενδεικτικό ότι δεν κατατέθηκε στη Βουλή ως όφειλε επικαιροποιημένη έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και καμία αξιόπιστη μελέτη για τη δραματική επίπτωση του νέου κεφαλαιοποιητικού συστήματος, που εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος κατά 49%.

Πλανάται και θα διαψευστεί η κυβέρνηση εάν πιστεύει ότι με αντικοινοβουλευτικές μεθοδεύσεις, δημοσιονομικές αλχημείες και εσπευσ​μένη συζήτηση μέσα στο καλοκαίρι θα περάσει στη ζούλα τις αντικοινωνικές πολιτικές της! Θα λάβει αποφασιστική και δυναμική απάντηση στη Βουλή και στην κοινωνία!».

ΚΙΝ.ΑΛΛ.: Οδηγούν σε μεγάλη μείωση των επικουρικών συντάξεων

Το Κίνημα Αλλαγής δηλώνει ότι δεν θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο κατηγορώντας την κυβέρνηση πως είναι «δέσμια των ιδεοληψιών και των συντηρητικών επιλογών της» και πώς επιλέγει «να ευνοεί μόνο τις εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές. Τους προνομιακούς συνομιλητές της».

Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. τονίζει πώς πρόκειται για «επιλογή που οδηγεί σε αδιέξοδο και μεγάλη μείωση των επικουρικών συντάξεων, για τους σημερινούς εργαζομένους και τους συνταξιούχους. Επιλογή που καλλιεργεί ψεύτικες ελπίδες, που εξαπατά τους νέους μας. Επιλογή που δεν υπάρχει σε καμία ευρωπαϊκή χώρα» – και όλα αυτά «την ώρα που οι ντροπιαστικές λίστες αναμονής για την έκδοση συντάξεων αυξάνονται, την ώρα που χορηγούνται συντάξεις φτώχειας, την ώρα που ο νόμος Κατρουγκαλου-Βρούτση μειώνει δραστικά τις νέες συντάξεις».

«Θα μας βρουν δυναμικά απέναντι. Μαζί με τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους», καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ.

ΚΚΕ: Μετατρέπουν σε τζόγο την ασφάλιση

Το Κομμουνιστικό Κόμμα σχολιάζει πως «είναι βαθιά γελασμένη η κυβέρνηση της ΝΔ, αν νομίζει ότι, φέρνοντας το νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση ‘νύχτα’, για να συζητηθεί μέσα στο ‘κατακαλόκαιρο’, οι εργαζόμενοι δε θα ενημερωθούν και δε θα αντιδράσουν ενάντια σε ένα ακόμη αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, που έρχεται να κλιμακώσει την επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα, να ιδιωτικοποιήσει την επικουρική ασφάλιση και να μετατρέψει την ασφάλιση σε ‘τζόγο’ και σε ατομική υπόθεση για τους νέους εργαζόμενους».

«Πολύ περισσότερο όταν είναι γνωστό πως – και στην Ελλάδα – μεγαθήρια της ιδιωτικής ασφάλισης κατέρρευσαν, ληστεύοντας τους κόπους μιας ζωής κι οδηγώντας σε απόγνωση χιλιάδες εργαζομένους» προσθέτει το ΚΚΕ και καταλήγει ως εξής:

«Οι νέοι εργαζόμενοι, που πρόσφατα με τον νόμο-έκτρωμα για τα εργασιακά, έμαθαν από την κυβέρνηση πως η ‘προστασία της εργασίας’ σημαίνει 10ωρα, εντατικοποίηση και απλήρωτες υπερωρίες, τώρα μαθαίνουν πως η ασφάλισή τους θα είναι ‘ατομικό ρίσκο’ και οι ίδιοι θα χαρακτηρίζονται ‘επενδυτές’ που θα τζογάρουν σε χρηματιστηριακές λοταρίες τους κόπους της ζωής τους».

* Πληροφορίες από το left.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεση στο νοσοκομείο αλ Σίφα – 200 νεκροί σε 10 μέρες

Τους 200 έχουν φτάσει πλέον οι νεκροί στο νοσοκομείο αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας, κατά την...

Έκθεση-βόμβα από το Λογιστήριο του Κράτους για «γαλάζιες ακρίδες» στο νοσοκομείο Μεταξά

*Του Κώστα Παναγιώτου - Το Documento αποκαλύπτει έκθεση-κόλαφο του...

Τέμπη: Οι ανακρίβειες Βορίδη και τα ψέματα της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος

Είναι απορίας άξιο πώς γίνεται να θεωρείται “δυνατό χαρτί”...
Διαφήμιση