Πρώτη συμφωνία Ρωσίας και Ουκρανίας μόνο σε διόδους για αμάχους – Και τρίτος γύρος συζητήσεων

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Ολοκληρώθηκε ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ο οποίος έλαβε χώρα στην πόλη Μπρεστ της Λευκορωσίας, με τη διπλωματία να επιτυγχάνει μια σημαντική για τους αμάχους συμφωνία.

Οι συνομιλίες μεταξύ των δυο πλευρών διήρκεσαν 3,5 ώρες και οι μετέχοντας κατέληξαν στη συμφωνία να μεριμνήσουν για την ενεργοποίηση ανθρωπιστικών διαδρόμων. Ειδικότερα, οι Ρώσοι διαπραγματευτές που συμμετείχαν στις σημερινές συνομιλίες με τους Ουκρανούς ομολόγους τους επιβεβαίωσαν ότι συμφώνησαν να «στηρίξουν» τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για τους αμάχους που θέλουν να φύγουν από την Ουκρανία.

Αυτό σημαίνει ότι οι στρατοί των δυο χωρών εγγυώνται ότι κατά τη διάρκεια αυτής της συμφωνίας όσοι Ουκρανοί πολίτες το επιθυμούν θα μπορούν να αποχωρήσουν χωρίς να διατρέξουν κίνδυνο μέσω των εν λόγω διαδρόμων. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, το οποίο επικαλείται έναν Ουκρανό διαπραγματευτή, θα πραγματοποιηθεί σύντομα και τρίτος γύρος συνομιλιών.

Πέραν της δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρόμων για την έξοδο του άμαχου πληθυσμού από τη χώρα, υπάρχει και ακόμη μια εξέλιξη: Είναι πιθανόν να πραγματοποιηθεί μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός. Αυτό υπογράμμισε ο επικεφαλής της ρωσικής διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι. Σύμφωνα με τον Ρώσο διαπραγματευτή, συμφωνήθηκε μια «πιθανή» κατάπαυση του πυρός γύρω από αυτούς τους διαδρόμους. Ο ίδιος είπε ότι θεωρεί ότι αυτή είναι «ουσιαστική πρόοδος» στις συνομιλίες.

Στις σημερινές (3/3) συνομιλίες, η Ρωσία και η Ουκρανία κατάφεραν να βρουν κατανόηση σε ορισμένα θέματα, προσέθεσε ο Μεντόινσκι. Η Ρωσία και η Ουκρανία συζήτησαν λεπτομερώς ανθρωπιστικά και στρατιωτικά ζητήματα, καθώς και το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής πολιτικής διευθέτησης της υφιστάμενης σύγκρουσης, επεσήμανε ο ίδιος.

Επιπλέον, ο Λεονίντ Σλούτσκι, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διεξαχθούν αρκετοί ακόμη γύροι διαπραγματεύσεων με την ουκρανική αντιπροσωπεία.

Πρώτη μικρή ένδειξη προς μια αποκλιμάκωση;

Ένας Ουκρανός διαπραγματευτής δήλωσε σήμερα ότι ο δεύτερος γύρος συνομιλιών για εκεχειρία με τη Ρωσία δεν είχε τα αποτελέσματα που ήλπιζε το Κίεβο, αλλά οι πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων.

Ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ είπε ότι οι δύο πλευρές εξέτασαν την πιθανότητα μιας προσωρινής κατάπαυσης του πυρός ώστε να καταστεί εφικτή η απομάκρυνση αμάχων.

«Αυτό σημαίνει, όχι παντού, αλλά μόνο σε εκείνα τα μέρη όπου θα βρίσκονται οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι, θα είναι δυνατή η κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια της απομάκρυνσης αμάχων», είπε.

Συμπλήρωσε πως υπήρξε μια συνεννοήση για την παράδοση φαρμάκων και τροφίμων στα μέρη όπου μαίνονται οι πιο σκληρές μάχες.

Είναι η πρώτη φορά που οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε οποιαδήποτε μορφή προόδου σε οποιοδήποτε θέμα από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από μια εβδομάδα.

Ωστόσο, ο Ποντολιάκ είπε ότι το αποτέλεσμα δεν δικαίωσε τις ελπίδες του Κιέβου.

«Προς μεγάλη μας λύπη, δεν πήραμε τα αποτελέσματα τα οποία υπολογίζαμε», τόνισε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι συζητήσαμε την ανθρωπιστική πτυχή με αρκετή λεπτομέρεια, επειδή πολλές πόλεις είναι πλέον περικυκλωμένες. Υπάρχει μια δραματική κατάσταση με ανάγκες για φάρμακα, τρόφιμα και απομάκρυνση ανθρώπων», συμπλήρωσε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε νωρίτερα κατά τη συνάντηση του με δημοσιογράφους ότι οι συνομιλίες που διεξάγονται μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας πρέπει να βρουν συμβιβασμούς, σε κάποια θέματα, αλλά όχι σε κάθε τι.

Είπε επίσης ότι όλα τα θέματα μπορούν να επιλυθούν αν οι συνομιλίες που κάνει η Ρωσία με την Ουκρανία γίνονται σε ισότιμη βάση.

*Από το ρεπορτάζ του Σπύρου Σιδέρη στο ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Απορρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού για τα Τέμπη – Θα απολογηθεί για το μπάζωμα

Το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας απέρριψε την προσφυγή του τέως...

Έρευνα Eteron: Εργασιακή εξουθένωση και χαμηλοί μισθοί για τους νέους εργαζόμενους

Στοιχεία που θα πρέπει να χτυπήσουν ηχηρό «καμπανάκι» στις αρμόδιες αρχές,...

Έγκλημα στα Τέμπη: Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο οικόπεδο που μεταφέρθηκαν τα μπάζα

Νέες εξελίξεις φέρνει στην υπόθεση του εγκλήματος στα Τέμπη η επιμονή των συγγενών των...

Δημ. Κωνσταντακόπουλος: Πώς η Ελλάδα μπορεί να εμπλακεί επικίνδυνα στην κρίση της Μέσης Ανατολής (ΒΙΝΤΕΟ)

*Συνέντευξη του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου στον Πάρι Καρβουνόπουλο - Ζούμε...
Διαφήμιση