Πούτιν: Δεν θέλουμε πόλεμο στην Ευρώπη αλλά ζητάμε εγγυήσεις από τη Δύση

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Περισσότερες από τρεις ώρες κράτησε το τετ α τετ του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Όλαφ Σολτς στη Μόσχα με τον Ρώσο πρόεδρο να δηλώνει ανοιχτός στον διάλογο, αλλά να επιμένει ότι η χώρα του θα προχωρήσει στα σχέδιά της.

Κατά τη διάρκεια των κοινών τους δηλώσεων ο Βλαντιμίρ Πούτιν τοποθετήθηκε για όλα τα θέματα της ατζέντας και τον Γερμανό καγκελάριο να αποφεύγει για ακόμη μια φορά να απαντήσει για το θέμα του Nord Stream 2 και να ζητά άμεση αποκλιμάκωση στην Ουκρανία.

«Οι συζητήσεις μας έγιναν σε επαγγελματική ατμόσφαιρα, ο κ. Σόλτς επιθυμεί πραγματιστική προσέγγιση με τη Ρωσία» ανέφερε ο Βλ. Πούτιν , ενώ στην εκτενή τοποθέτησή του για το ουκρανικό υπογράμμισε «η Ρωσία δεν θέλει πόλεμο και για τον λόγο αυτό έχει παρουσιάσει προτάσεις για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, όμως δεν έχουμε δει εποικοδομητικές αντιδράσεις».

Σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμη ζητήματα που βάζουν στην ατζέντα το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ, τα οποία θα μπορούσαν να συζητηθούν, όμως υπάρχουν βασικά θέματα που δεν έχουν απαντηθεί από τη Συμμαχία για να συμπληρώσει ότι οι ρωσικές κινήσεις θα προχωρήσουν «βάσει σχεδίου» ανάλογα με το τι θα συμβεί στο έδαφος. «Η Ρωσία αντιλαμβάνεται τις δυτικές ενέργειες περί βίαιης αποτροπής ως απειλή για την ασφάλειά της» είπε χαρακτηριστικά, για να αφήσει, όμως, ανοιχτό το ενδεχόμενο για διαπραγματεύσεις στο θέμα της ευρωπαϊκής ασφάλειας και των πυραύλων. 

Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε, ακόμη, λόγο για μαζική παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία, ενώ αποκάλεσε «γενοκτονία» την κατάσταση που επικρατεί στο Ντονμπάς.

Ο Nord Stream 2

Ενδιαφέρον είχε και η τοποθέτησή του για το ζήτημα του Nord Stream 2, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να δηλώνει σχετικά «η κατασκευή του αγωγή δεν έχει πολιτική χροιά. Η ενέργεια είναι ένας τομέας κομβικός στη συνεργασία Ρωσίας-Γερμανίας. Είναι ένα αμιγώς εμπορικό σχέδιο, αλλά η Ρωσία δεν έχει πρόβλημα να συνεχίσει να παρέχει φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας εάν υπάρχει ζήτηση για αυτό. Από οικονομικής πλευράς είναι συμφέρον. Οι Γερμανοί καταναλωτές θα πρέπει να ευχαριστήσουν τον Γκέρχαρντ Σρέντερ για το φθηνότερο αέριο από τη Ρωσία».

Από την πλευρά του ο Γερμανός καγκελάριος πάλι δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις σχετικά με τον Nord Stream 2 και περιορίστηκε στο να δηλώσει ότι «όλοι γνωρίζουν τι συμβαίνει» και ότι φροντίζουν να διασφαλίσουν ότι το σύστημα προμήθειας της Ευρώπης αποδίδει «μέσω Ουκρανίας, Λευκορωσίας και Πολωνίας, με τον Nord Stream 1, στο πλαίσιο των συμφωνιών που υπάρχουν».

Διάλογος και άμεση αποκλιμάκωση

Σχετικά με το ουκρανικό ο Όλαφ Σολτς υποστήριξε ότι η διπλωματία δεν έχει εξαντληθεί και καλωσόρισε την μερική αποχώρηση ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα. 

«Θα πρέπει να είναι δυνατό να βρούμε μια λύση όσο δύσκολη και σοβαρή να δείχνει η κατάσταση» επισήμανε ο Γερμανός ηγέτης για να κάνει έκκληση για άμεση αποκλιμάκωση προσθέτοντας ότι η εδαφική ακεραιότητα είναι αδιαπραγμάτευτη.

Ο Γερμανός καγκελάριος επανέλαβε την απειλή για επιβολή σοβαρών κυρώσεων εάν η Ρωσία αναλάβει στρατιωτική δράση κατά της Ουκρανίας. «Φυσικά και ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε σε αυτή την περίπτωση», είπε, «και η εντύπωσή μου είναι ότι όλοι γνωρίζουν τί πρέπει να κάνουν». 

Ο καγκελάριος έδωσε έμφαση στο θέμα της λειτουργίας της Deutsche Welle (που απαγόρευσε πρόσφατα η Μόσχα ως αντίποινα για την αντίστοιχη απαγόρευση της λειτουργίας του Russia Today στη Γερμανία) και μίλησε και για την φυλάκιση του Αλεξέι Ναβάλνι- αυτό, είπε, δεν συνάδει με το κράτος δικαίου. 

Τι θα γίνει με την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ

Αίσθηση, πάντως, και τροφή για συζήτηση έχουν προκαλέσει συγκεκριμένες αναφορές του Όλαφ Σόλτς σχετικά με την προοπτική εισόδου της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, θέμα που αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες για την αύξηση της έντασης στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Γερμανός καγκελάριο ρωτήθηκε σχετικά και σημείωσε «η επέκταση του ΝΑΤΟ στα Ανατολικά δεν είναι ένα θέμα που θα συναντήσουμε κατά τη διάρκεια της θητείας μας εμείς οι δύο» για να προσπαθήσει να αφήσει αιχμές προς τον Ρώσο πρόεδρο προσθέτοντας «δεν γνωρίζω πόσο καιρό σκοπεύει να μείνει στη θέση του ο πρόεδρος. Έχω μια εντύπωση ότι αυτό μπορεί να πάρει αρκετό χρόνο, αλλά όχι για πάντα».

Η ειρήνη και η… Γιουγκοσλαβία

Ο Γερμανός καγκελάριος στην προσπάθειά του να υπογραμμίζει την δέσμευσή του για ειρηνική επίλυση υποστήριξε ότι «η γενιά μου δεν μπορεί να διανοηθεί έναν πόλεμο στην Ευρώπη» για να εισπράξει πληρωμένη απάντηση από τον Πούτιν ο οποίος δήλωσε «ξεχάσατε τη Γιουγκοσλαβία; Έχουμε ζήσει πόλεμο στην Ευρώπη, το ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας. Ήταν μια στρατιωτική επιχείρηση με βόμβες και πυραυλικές επιθέσεις κατά ευρωπαϊκής πρωτεύουσας, του Βελιγραδίου. Για κανέναν λόγο, χωρίς κυρώσεις από τον ΟΗΕ. Είναι ένα κακό παράδειγμα και συνέβη».

#Putin #Scholz “Have you forgotten #Yugoslavia?We have witnessed the war in Europe: #NATO against Yugoslavia. It was a military operation that used bombs,missile attacks against a European capital,Belgrade.  For no reason.Without UN sanctions.  It’s a bad example,and it happened”

Η μερική αποχώρηση και οι πρώτες αντιδράσεις

Το τετ α τετ Πούτιν-Σόλτς έγινε λίγη μόλις ώρα αφότου έγινε γνωστό πως ορισμένα από τα ρωσικά στρατεύματα που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με τον Ουκρανία, ξεκίνησαν διαδικασίες αποχώρησης.

Την είδηση αυτή υποδέχθηκαν θετικά, αλλά επιφυλακτικά οι εμπλεκόμενες πλευρές, με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών να υποστηρίζει ότι η χώρα του και οι Δυτικοί κατάφεραν  να εμποδίσουν μια κλιμάκωση εκ μέρους της Ρωσίας.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, ανέβασε στη σελίδα της στο Facebook ένα δηκτικό σχόλιο δικαιολογώντας την επίθεση της Μόσχας απέναντι στη δυτική «υστερία». Μεταξύ άλλων έγραψε: «Η 15η Φεβρουαρίου 2022 θα μείνει στην ιστορία ως η ημέρα που απέτυχε η πολεμική προπαγάνδα της δύσης».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, από την πλευρά του, έκανε λόγο για αισιόδοξο σημάδι, αλλά δεν βλέπει ακόμη αποκλιμάκωση. 

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει καμία αποκλιμάκωση στο έδαφος ούτε σημάδια μειωμένης ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στα σύνορα με την Ουκρανία, αλλά συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι «η Ρωσία έχει συγκεντρώσει στρατιωτική δύναμη πρωτοφανή για την μετά τον Ψυχρό Πόλεμο εποχή».

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

UEFA Ranking: Ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού – Αποκλεισμός του ΠΑΟΚ

Συντάκτης: Λευτέρης Παυλίδης - UEFA Ranking Ελλάδα: Φτάσαμε στα...

Παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν

Την πληροφορία των χτυπημάτων του Ισραήλ στο Ιράν μετέδωσε πρώτο το...

ΗΠΑ: Η αστυνομία διέλυσε συγκέντρωση υπέρ της Παλαιστίνης στο πανεπιστήμιο Κολούμπια

Αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος της Νέας Υόρκης μπήκαν σήμερα...

Άνεμοι ακροδεξιού λαϊκισμού στα πανιά της ΝΔ με την υποψηφιότητα Μπελέρη

*Γράφει ο Στράτος Βαλτινός - Αν ο Ερντογάν έχριζε...
Διαφήμιση