Ποιοι είναι οι δύο συνεργάτες Τσίπρα-Ανδρουλάκη με ταύτιση απόψεων για τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Η ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ρεύματος και οι λογαριασμοί που ξεπερνούν ακόμη και το μέσο μισθό ή ακόμη και ολόκληρο τον μηνιαίο τζίρο μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών βάζει σε πρώτο πλάνο τις ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Μετά τον Αλέξη Τσίπρα σειρά παίρνει τώρα και η Χαριλάου Τρικούπη που βλέπει το χρόνο της κυβέρνησης να τελειώνει.

Η κυβερνητική αδράνεια μηνών στο θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής και η εξουθένωση των νοικοκυριών, των αγροτών και των επιχειρήσεων από τους ιλιγγιώδεις λογαριασμούς ρεύματος δεν αφήνει περιθώρια πλέον ούτε στο ΚΙΝΑΛ και το οικονομικό του επιτελείο για τη λεγόμενη πολιτική υπευθυνότητα και θεσμική ορθότητα.

  • Η τελευταία ανακοίνωση του τομέα οικονομικών του ΚΙΝΑΛ ήταν μια αποκάλυψη καθώς στην πρότασή της που βρίσκει θετικό πεδίο και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για πλαφόν στη λιανική τιμή ρεύματος ως πρώτο και άμεσο μέτρο αντιμετώπισης του κόστους καταλήγει με τη φράση: «η ηλεκτροπληξία που πλήττει τα νοικοκυριά σύντομα θα κάψει και την ίδια».

Η τελευταία αυτή αποστροφή από τομέα οικονομικών του ΚΙΝΑΛ δίνει για πρώτη φορά τον τόνο της αντίστροφης μέτρησης στο δρόμο για τις κάλπες. Αν και δειλό βήμα δεν παύει να εκλαμβάνεται ως ένα βήμα προσδιορισμού του χρόνου των εκλογών με την αίσθηση του επείγοντος για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων.

Την ίδια λέξη «σύντομα» είχαν χρησιμοποιήσει και τα στελέχη της Κουμουνδούρου σχολιάζοντας τις διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου για τα εκλογικά σενάρια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μη βλέποντας σε αυτή τη φάση περιθώριο για εκλογικό αιφνιδιασμό και με τις πιθανότητες διαμόρφωσης ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για εκλογές να εξανεμίζονται επιχείρησε με μια ακόμη επίσημη διαρροή να βάλει τέλος στα εκλογικά σενάρια όχι της Άνοιξης και του Καλοκαιριού αλλά και σε εκείνα ακόμη του Φθινοπώρου προειδοποιώντας του Υπουργούς του με ανασχηματισμό.

  • «Ο κ. Μητσοτάκης δεν χρειάζεται να αγχώνεται για την αποδοτικότητά τους. Πολύ σύντομα οι πολίτες θα τους απαλλάξουν όλους μαζί από τα καθήκοντά τους» σχολίαζαν κομματικές πηγές.

Η ενέργεια… ενώνει;

Το θέμα της ενέργειας φαίνεται ότι φέρνει κοντά τα δυο κόμματα της κεντροαριστεράς περισσότερο απ’ όσο επιτρέπουν οι κομματικές κορυφές να διαφανεί από την πολεμική που αναπτύσσεται για λόγους εκλογικής και πολιτικής επιβίωσης.

Για παράδειγμα Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης έχουν στο πλευρό για τα θέματα της ενέργειας δυο πρόσωπα που σύμφωνα με όσους γνωρίζουν και παρακολουθούν τα θέματα της αγοράς έχουν σε μεγάλο βαθμό ταύτιση απόψεων.

  • Πρόκειται για δυο τεχνοκράτες που απολαμβάνουν ευρεία αναγνώριση στο κλάδο της ενέργειας και των επενδύσεων σε ΑΠΕ. Είναι ο Νικόλας Φαραντούρης και ο Χάρης Δούκας.

Και οι δύο στις αρχές του μήνα υπέγραψαν μάλιστα και κοινό άρθρο στις οικονομικές σελίδες της Καθημερινής με τον τίτλο «Ενεργειακός μετασχηματισμός: άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά». Το υπέγραψαν με την ιδιότητα τους ως καθηγητές μεγάλων και σημαντικών πανεπιστημίων ωστόσο κινούνται πλέον στα επίσημα μονοπάτια της πολιτικής καθώς είναι οι βασικοί σύμβουλοι δυο πολιτικών αρχηγών και εν δυνάμει εταίρων.

Τρία χτυπήματα

Πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δεν αφήνει κανένα περιθώριο στον βασικό του αντίπαλο στα θέματα της ενέργειας.

Το τριπλό χτύπημα κορυφώθηκε τις ημέρες των εορτών μέσω των  αποκαλύψεων για τη ΔΕΗ και τον CEO κ. Στάσση με τη βίλα και τα μπόνους εκατομμυρίων, τη ΡΑΕ και την παράνομη ρήτρα αναπροσαρμογής που επέβαλαν οι εταιρείες αλλά λίγο νωρίτερα και μέσω της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τη χειραγώγηση της μετοχής της ΔΕΗ που πλέον έχει περάσει στα χέρια των επενδυτών.

  • Και για τα τρια αυτά ζητήματα ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει να ζητά απαντήσεις τόσο από τις δικαστικές όσο και από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές προκειμένου όπως σημειώνουν από την Κουμουνδούρου αναδειχθεί ο ρόλος της κυβέρνησης στο θέμα της αχαλίνωτης ακρίβειας και των τεράστιων υπερκερδών τα οποία αναγκάστηκε υπό την πίεση του Αλέξη Τσίπρα να παραδεχτεί μετά από τρις παρεμβάσεις του στο Βουλής ο κ. Μητσοτάκης.

Μάλιστα στο πρόσωπο του κ. Στάσση της ΔΕΗ από το ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν ένα «μπροστινό» του ίδιου του Πρωθυπουργού, ο οποίος μέσω κυβερνητικών στελεχών φαίνεται να τον στηρίζει.

Στελέχη της Κουμουνδούρου πάντως σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο κ. Στάσσης να είναι άνθρωπος του ίδιου του κ. Μητσοτάκη.

Σε κάθε περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας θα κρατήσει πρώτο στην πολιτική του ατζέντα το θέμα της ενέργειας και της ακρίβειας προγραμματίζοντας παρεμβάσεις το επόμενο διάστημα είτε με περιοδείες είτε με επαφές με ανθρώπους της αγοράς και όσους πλήττονται από την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ που έχει αφήσει αχαλίνωτη την κερδοσκοπία όπως σημειώνουν από το περιβάλλον του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

*Του Σωτήρη Μπολάκη στο libre.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεση στο νοσοκομείο αλ Σίφα – 200 νεκροί σε 10 μέρες

Τους 200 έχουν φτάσει πλέον οι νεκροί στο νοσοκομείο αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας, κατά την...

Έκθεση-βόμβα από το Λογιστήριο του Κράτους για «γαλάζιες ακρίδες» στο νοσοκομείο Μεταξά

*Του Κώστα Παναγιώτου - Το Documento αποκαλύπτει έκθεση-κόλαφο του...

Τέμπη: Οι ανακρίβειες Βορίδη και τα ψέματα της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος

Είναι απορίας άξιο πώς γίνεται να θεωρείται “δυνατό χαρτί”...
Διαφήμιση