Πανδημία: Υπάρχει τρόπος αλλά δεν επιλέγεται

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

H τρίτη εβδομάδα με ανοιχτά τα σχολεία μόλις ολοκληρώθηκε και το ποσοστό των διαγνώσεων σε παιδιά ανέρχεται στο 30% επί των νέων μολύνσεων, τη στιγμή που ο κύριος τρόπος μετάδοσης παραμένει η ενδοοικογενειακή επαφή. Συγκεκριμένα, την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου και την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου, οι νέες μολύνσεις παιδιών από κορονοϊό ξεπέρασαν τις 1.000 επί περίπου 3.000 διαγνώσεων συνολικά. Μάλιστα, σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, το ποσοστό αυτό θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά, φτάνοντας ακόμη και το 40% των κρουσμάτων κορονοϊού.

Παράλληλα, τοπικό λοκντάουν επιβλήθηκε από τις 6 το πρωί της Παρασκευής στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Χαλκιδικής και Κιλκίς, οι οποίες εντάχθηκαν στο επίπεδο 4 του επιδημιολογικού χάρτη. Ενώ παρατείνεται η ισχύς των τοπικών λοκντάουν στις Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Καβάλας, Καστοριάς, Ξάνθης και Δράμας. Την ίδια στιγμή, εφησυχασμός φαίνεται να συνεχίζει να κυριαρχεί στο κυβερνητικό επιτελείο καθώς και στην εικόνα που μεταδίδουν η πλειοψηφία των ΜΜΕ.

Η εικόνα που παρουσιάζει η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλία θυμίζει το περυσινό φθινόπωρο, αφού η μία μετά την άλλη οι Περιφερειακές Ενότητες μπαίνουν «στο κόκκινο». Ενώ και η εικόνα των μέτρων διαχείρισης και πρόληψης της διασποράς μοιάζει σαν να μην πέρασε ένας χρόνος. Όπως ακριβώς συνέβη και με το άνοιγμα των σχολείων. Η κυβέρνηση επιμένει να λέει ότι η λύση είναι ο εμβολιασμός και η ευθύνη ανήκει στους ανεμβολίαστους, ενώ ο ρυθμός εμβολιασμού παραμένει σταθερά αδρανής και σειρά ερευνών δείχνει ότι οι μη εμβολιασμένοι σκληραίνουν τη στάση τους.

Η απάντηση σε ανάλογα ανησυχητικά δεδομένα έχει δοθεί δυναμικά σε άλλες χώρες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Γαλλία, όπου σήμερα «το 84% του πληθυσμού ηλικίας μεγαλύτερης των 12 ετών είναι πλήρως εμβολιασμένο, αν και μέχρι τον Ιούνιο του 2021 η Ελλάδα σχεδόν ακολουθούσε τη Γαλλία στα βήματα αντιμετώπισης της πανδημίας, ενώ μέχρι τον Μάιο του 2021 ο ρυθμός εμβολιασμού ήταν μεγαλύτερος στην Ελλάδα σε σχέση με τη Γαλλία» σημειώνει στην Εποχή ο καθηγητής Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας.

Ελλάδα – Γαλλία: 0-1

Σε άρθρο του στην ιστοσελίδα ieidiseis υπογραμμίζει σχετικά ότι «στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ η πανδημία έχει μπει σε νέα φάση που χαρακτηρίζεται από μαζικό εμβολιασμό, ενεργοποίηση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και την επιστημονική πρόοδο που έδωσε τεράστια ώθηση στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των ασθενών με COVID-19». Η κατεύθυνση που ακολουθήθηκε, ειδικά στη Γαλλία, χαρακτηρίζεται από τα εξής σημεία: εκπαίδευση των γενικών γιατρών ώστε να χορηγούνται έγκαιρα οι θεραπείες που συνιστώνται από τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες. Επίσης οι γιατροί σε τοπικό επίπεδο έχουν γίνει ενεργοί παράγοντες στην υποστήριξη του εμβολιασμού του πληθυσμού. Μαζική και συστηματική ιχνηλάτηση με κιόσκια για δωρεάν rapid test στα πεζοδρόμια των πόλεων και στις τουριστικές περιοχές. Απομόνωση γιατρών – επιστημόνων opinion leaders που με σκοταδιστικά επιχειρήματα εντείνουν το αντιεπιστημονικό – αντιεμβολιαστικό αίσθημα – χαρακτηριστικό παράδειγμα ο καθηγητής Raοult, εμβληματική φυσιογνωμία των αντιεμβολιαστών ο οποίος έχασε τη θέση του διευθυντή του Institut Ηospitalo-universitaire της Μασαλίας. 

«Όταν υπάρχουν κατευθυντήριες οδηγίες, που προκύπτουν από μια αντικειμενική και επιστημονική διαδικασία, από ανάλυση δεδομένων, συνεπώς αντικατοπτρίζουν μια πραγματικότητα απαντώντας σε πραγματικά ερωτήματα, δεν είναι πλέον ζήτημα δημοκρατικής διαδικασίας να συζητήσω δημόσια τη διαφορετική άποψή μου. Οι επιστημονικοί σύλλογοι και τα γαλλικά ΜΜΕ δεν δίνουν βήμα σε τέτοιες περσόνες», εξηγεί ο Γ. Γεροτζιάφας. «Στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμα γιατροί που καλούνται να εμβολιάσουν τους πολίτες και είναι οι ίδιοι αρνητικοί στο εμβόλιο. Αυτό σημαίνει ότι ο γιατρός που καλείται να εμβολιάσει δεν είναι εκπαιδευμένος. Αυτό είναι ένα εσωτερικά ναρκοθετημένο εμβολιαστικό πρόγραμμα».

Επιπλέον στην Ελλάδα «το ζήτημα του εμβολιασμού ανάχθηκε σε ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης. Αυτή η αντιμετώπιση δεν τροφοδοτείται από τη γαλλική κυβέρνηση. Η επιτυχία του εμβολιασμού δεν αντιμετωπίστηκε σαν ζήτημα κυβερνητικής επιτυχίας. Και μάλιστα σε ένα πολιτικό τοπίο που η αντιπολίτευση, η Μαρίν Λεπέν, λειτούργησε αρνητικά. Ενώ αντίθετα, στην Ελλάδα, η αξιωματική αντιπολίτευση, και η συντριπτική πλειοψηφία της αντιπολίτευσης, εξ αρχής έβαλε πλάτη στον εμβολιασμό» υπογραμμίζει ο καθηγητής Αιματολογίας.

Αυτά που παραλείφθηκαν

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο Γ. Γεροτζιάφας, το θετικό αποτέλεσμα της γενικής πολιτικής αντιμετώπισης της πανδημίας στη Γαλλία μιλάει με σαφήνεια, αφού «σε σχέση με τις αρχές Σεπτέμβρη: ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώθηκε κατά 35%, ο αριθμός των νέων νοσηλευόμενων ασθενών στις ΜΕΘ μειώθηκε κατά 24%, ο αριθμός των θανάτων από COVID-19 μειώθηκε κατά 32% και μάλιστα σε κλιματικές συνθήκες ανάλογες με της Βόρειας Ελλάδας. Σήμερα, οι ΜΕΘ των νοσοκομείων του Παρισιού έχουν ελάχιστους ασθενείς με COVID-19, με αποτέλεσμα να εξυπηρετούνται κανονικά οι ασθενείς που δεν έχουν COVID-19. Σε πολλές περιοχές της χώρας οι μάσκες φεύγουν από τα σχολεία, ενώ ο κίνδυνος να χαθεί η σχολική χρονιά εκτιμάται ως μηδαμινός. Τέλος, συζητείται η άρση του υγειονομικού διαβατηρίου (pass-sanitaire)».

Στην Ελλάδα, οι αντίστοιχοι αριθμοί είναι εξαιρετικά ανησυχητικοί: «λιγότερο από 60% του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο. Τα ποσοστά εμβολιασμού στα παιδιά είναι ελάχιστα, ενώ το επίπεδο εμβολιασμού των κατοίκων των λαϊκών γειτονιών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης όπως και των αγροτικών περιοχών της Βόρειας Ελλάδας είναι χαμηλότερο από 40%. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα έχει πρακτικά εγκαταλειφθεί, καθώς οι δείκτες του ρυθμού εμβολιασμού δείχνουν είτε στασιμότητα είτε πτώση (ανάλογα με την περιοχή) ενώ είναι σπάνια η αύξηση. Τα νοσοκομεία παραμένουν ελλειμματικά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Οι γιατροί της κοινότητας δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμη για την έγκαιρη παροχή περίθαλψης στο σπίτι σε ασθενείς που βρίσκονται σε κίνδυνο επιδείνωσης της νόσου. Η εκπαίδευση των γιατρών της κοινότητας τόσο στην έγκαιρη αντιμετώπιση των ασθενών με COVID-19 όσο και στις ενδείξεις και αντενδείξεις του εμβολιασμού υπολείπεται. Δεν έχει γίνει ακόμη καμία πρόβλεψη για την ένταξη των μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων στην αντιμετώπιση του επερχόμενου κύματος νοσηλειών. Η ιχνηλάτηση είναι χωρίς “πυξίδα”».

Τόσα και τόσα γράφτηκαν τις προηγούμενες ημέρες στα ΜΜΕ για όσα συζήτησαν οι Εμανουέλ Μακρόν και Κυριάκος Μητσοτάκης στις συναντήσεις επί γαλλικού εδάφους, δεν περίσσεψε λίγος χώρος και για παρουσίαση των παραπάνω στοιχείων…

* Τής Ζωής Γεωργούλα στην εφημερίδα “Η Εποχή”

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Έκθεση-βόμβα από το Λογιστήριο του Κράτους για «γαλάζιες ακρίδες» στο νοσοκομείο Μεταξά

*Του Κώστα Παναγιώτου - Το Documento αποκαλύπτει έκθεση-κόλαφο του...

Τέμπη: Οι ανακρίβειες Βορίδη και τα ψέματα της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος

Είναι απορίας άξιο πώς γίνεται να θεωρείται “δυνατό χαρτί”...

ΣΥΡΙΖΑ: Οι μάσκες έπεσαν – Μητσοτάκης και Καραμανλής είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καθώς ο...

Η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν θα καλύψει τις απώλειες της διετίας

*Του Ανδρέα Πετρόπουλου - Η αύξηση του κατώτατου μισθού...
Διαφήμιση