Παναγιώτης Παπανικολάου: Η κυβέρνηση προκάλεσε χιλιάδες αδικαιολόγητους θανάτους

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Μύδρους εναντίον της κυβέρνησης, η οποία «προσπαθεί με ραγδαίο τρόπο να ιδιωτικοποιήσει τα πάντα πάνω στα ερείπια του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), που η ίδια κατεδαφίζει, αλλά και πάνω σε χιλιάδες αδικαιολόγητους θανάτους, που η ίδια προκάλεσε», εξαπολύει ο Παναγιώτης Παπανικολάου, σε δηλώσεις του στο iEidiseis.

«Η θέση της κυβέρνησης για την Υγεία, όπως ευθαρσώς ομολογείται δημοσίως, είναι ότι σκοπεύει να κάνει απολύσεις», υπενθυμίζει ο νευροχειρουργός στο νοσοκομείο της Νίκαιας και Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Επιπλέον, τονίζει ότι το κυβερνών κόμμα «έχει σαφέστατα στις προθέσεις του την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση και ιδιωτικοποίησης των πάντων στην Υγεία».

Ο Δρ. Παπανικολάου παραθέτει τις «τρεις κατηγορίες αδικαιολόγητων θανάτων που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί» και παράλληλα καταγγέλλει θανάτους διασωληνωμένων εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), «μαϊμού πτέρυγες που βαπτίστηκαν ΜΕΘ, «τραγικές ελλείψεις προσωπικού», «οριζόντια, τυφλά μέτρα, τα οποία έχουν αποδειχθεί άκρως αναποτελεσματικά» και «αδικαιολόγητα υψηλή θνησιμότητα για την οποία υπάρχουν σοβαρότατες κυβερνητικές ευθύνες».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Δρ. Παναγιώτη Παπανικολάου στο iEidiseis:

– Ερ: Πώς είναι τα πράγματα σήμερα στα νοσοκομεία. Αχνοφαίνεται μια καλύτερη εικόνα;

«Έχουμε όντως μια διαφαινόμενη αποσυμφόρηση του φόρτου που δέχονται στα νοσοκομεία. Δηλαδή μια αξιόλογη μείωση του αριθμού των νοσηλευόμενων ασθενών, του αριθμού των διασωληνωμένων. Όμως είμαστε ακόμα εξαιρετικά επιφυλακτικοί, διότι τις τελευταίες βδομάδες έχουμε ενδονοσοκομειακή διασπορά σε πολύ μεγάλο βαθμό. Τη μεγαλύτερη από την αρχή της πανδημίας, τόσο όσον αφορά σε non-COVID ασθενείς που νοσηλεύονται όσο και σε υγειονομικό προσωπικό – που μάλιστα είναι τρεις φορές εμβολιασμένο.

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο είμαστε επιφυλακτικοί είναι επειδή βλέπουμε ότι υπάρχει μια υποτίμηση, για άλλη μια φορά, των αναγκαίων μέτρων ιχνηλάτησης και επιδημιολογικής επιτήρησης. Το οποίο μπορεί να μας οδηγήσει σε μια αναζωπύρωση της κατάστασης, ιδιαίτερα εάν προκύψει μια νέα παραλλαγή του ιού. Πράγμα το οποίο, όπως έχουμε δει μέχρι σήμερα, είναι τελείως απρόβλεπτο.

Εν πάση περιπτώσει, πιστεύουμε ότι όλα αυτά τα οποία ζητάμε από την αρχή της πανδημίας, δηλαδή εδώ και 2 χρόνια, παραμένουν άκρως επίκαιρα: και για την κάλυψη των αναγκαίων μόνιμων θέσεων προσωπικού στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στο ΕΚΑΒ, και για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), αλλά και για πραγματική, συνεχιζόμενη ιχνηλάτηση και επιδημιολογική επιτήρηση, με εστίαση στα συγκεκριμένα σημεία που είναι επικίνδυνα για μετάδοση, και όχι με οριζόντια, τυφλά μέτρα, τα οποία έχουν αποδειχθεί άκρως αναποτελεσματικά».

– Ερ: Από τον Οκτώβριο μέχρι τώρα ξεπεράσαμε τους 2.500 θανάτους από Covid-19, ενώ συνολικά ξεπεράσαμε τους 25.000. Επί πολλούς μήνες είμαστε στης χειρότερες θέσεις της Ευρώπης. Δεν λειτούργησε η διαχείριση της κυβέρνησης;

«Όχι μόνο δεν λειτούργησε αλλά υπάρχουν σοβαρότατες ευθύνες για χιλιάδες αδικαιολόγητους θανάτους. Όπως έχουμε ξανατονίσει, τουλάχιστον εγώ, έχουμε μάλιστα τρεις κατηγορίες αδικαιολόγητων θανάτων που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί.

Η πρώτη κατηγορία αφορά ασθενείς βαρέως πάσχοντες, διασωληνωμένους, και οι αδικαιολόγητοι θάνατοι οφείλονται σε παρατεταμένη νοσηλεία εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, σε κοινούς θαλάμους, και πρόχειρους αναπνευστήρες. Επίσης οφείλεται σε νοσηλεία σε μαϊμού πτέρυγες, που δεν είναι μονάδες εντατικής θεραπείας αλλά βαπτίστηκαν από τους αρμοδίους ως δήθεν μονάδες εντατικής θεραπείας, αίθουσες χειρουργείων, ανανήψεις, μονάδες εμφραγμάτων, ό,τι μπορείτε να φανταστείτε και επίσης έχουμε αδικαιολόγητους θανάτους και στις μονάδες εντατικής θεραπείας που όντως είναι τέτοιες, όμως αρκετές έχουν τραγικές ελλείψεις προσωπικού με στελέχωση κάτω από το 50% αυτής που θα έπρεπε να έχουν.

Η δεύτερη κατηγορία αδικαιολόγητων θανάτων, που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, είναι οι θάνατοι στις κοινές κλίνες των ασθενών που δεν είναι διασωληνωμένοι. Δηλαδή στις πτέρυγες νοσηλείας, όπου οι αδικαιολόγητοι αυτοί θάνατοι οφείλονται σε δυο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ότι και εκεί υπάρχουν τραγικές ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού. Για παράδειγμα να υπάρχει ένας ή δυο νοσηλευτές στη βάρδια για 30, 40, 50, 60, 70 ή και περισσότερους ασθενείς. Τέτοιες καταστάσεις έχουμε αντιμετωπίσει. Ο δεύτερος λόγος είναι αυτό που έχουμε ήδη επισημάνει από αρχές του 2021. Δηλαδή ότι δίνονταν επικίνδυνες εντολές από διοικητές νοσοκομείων και Υγειονομικών Περιφερειών να εφημερεύουν στις πτέρυγες αυτές γιατροί τελείως άσχετων ειδικοτήτων, ακόμα και ψυχίατροι, ακόμα και γυναικολόγοι, ακόμα και οφθαλμίατροι. Για τα δύο αυτά θέματα που σας ανέφερα, το θέμα των διασωληνωμένων και το θέμα των πτερύγων των απλών κλινών, έχουμε καταθέσει σχετική αναφορά προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ήδη από τον Απρίλιο 2021.

Η τρίτη κατηγορία αδικαιολόγητων θανάτων αφορά αδικαιολόγητους θανάτους σε επίπεδο τμημάτων επειγόντων περιστατικών. Δηλαδή Επείγουσας Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με τις ελλείψεις και τα προβλήματα που υπάρχουν εκεί. Αυτά τα θέματα, της τρίτης κατηγορίας, τα επισημαίνουν πολύ εύστοχα σε ανοικτή επιστολή που είχαν απευθύνει προς την κυβέρνηση πριν από περίπου έναν μήνα και την είχαν δημοσιοποιήσει οι γιατροί οι επιστημονικοί υπεύθυνοι από τμήματα επειγόντων περιστατικών 26 νοσοκομείων της χώρας.

Άρα λοιπόν είναι απόλυτα εξηγήσιμη η αδικαιολόγητα υψηλή θνησιμότητα, που παρατηρείται από την επιδημία Covid-19 στην Ελλάδα. Οφείλεται καθαρά σε ελλείψεις που υπάρχουν στο δημόσιο σύστημα περίθαλψης, από πάνω μέχρι κάτω, και για τις οποίες υπάρχουν σοβαρότατες κυβερνητικές ευθύνες.

Άλλωστε είναι γνωστό, αλλά και επιστημονικά τεκμηριωμένο στη διεθνή ιατρική βιβλιογραφία, ήδη από την άνοιξη 2020, ότι η νόσος Covid-19 έχει την εξής ιδιομορφία: Όταν υπάρχει επαρκής πρόσβαση του πληθυσμού σε υπηρεσίες περίθαλψης, τότε η θνητότητα (θνητότητα είναι θάνατοι ανά επιβεβαιωμένα κρούσματα) είναι από 0,5 μέχρι 1%. Ενώ, όταν για διάφορους λόγους δεν υπάρχει πρόσβαση του πληθυσμού σε επαρκείς υπηρεσίες περίθαλψης, τότε η θνητότητα μπορεί να υπερπενταπλασιάζεται και να ξεπερνάει το 5%. Αυτό ακριβώς έχουμε βιώσει εδώ στη χώρα μας, για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Υπενθυμίζω, δε, το εξής: Στο μεγαλύτερο πικ που είχαμε όσον αφορά τον φόρτο στα νοσοκομεία (Μάρτιος-Απρίλιος 2021), οι ασθενείς που χρειάστηκαν ταυτόχρονα νοσηλεία ουδέποτε ξεπέρασαν τους 6.000. Και απ’ αυτούς, οι πιο βαρέως πάσχοντες, που χρειάστηκαν ταυτόχρονα εντατική θεραπεία, ουδέποτε ξεπέρασαν τους 950. Είναι τελείως αδικαιολόγητο που δεν μπόρεσαν να εξυπηρετηθούν με επάρκεια αυτοί οι αριθμοί σε μια χώρα που έχει πληθυσμό 10 εκατομμύρια».

– Ερ: Είδαμε ότι στο φετινό προϋπολογισμό δεν προβλέπεται οικονομική ενίσχυση της Υγείας. Πώς σχολιάζετε το γεγονός;

«Τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Διότι δεν συμβαίνει μόνο αυτό που λέτε. Φαίνεται και ότι, πέρα απ’ αυτό ότι, η κυβέρνηση προσπαθεί με ραγδαίο τρόπο να ιδιωτικοποιήσει τα πάντα πάνω στα ερείπια του ΕΣΥ, που η ίδια κατεδαφίζει, αλλά και πάνω σε χιλιάδες αδικαιολόγητους θανάτους, που η ίδια προκάλεσε.

Σας υπενθυμίζω, με αφορμή και την απεργία που είχαμε προχθές αλλά και την συνάντηση που πραγματοποιήσαμε στα πλαίσια της απεργίας με τον υπουργό υγείας τον κ. Πλεύρη, ότι η θέση της κυβέρνησης, όπως ευθαρσώς ομολογείται δημοσίως, είναι ότι δεν σκοπεύει να κάνει προσλήψεις αλλά σκοπεύει να κάνει απολύσεις.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα απολύσεων είναι:

1) οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου φύλαξης και καθαριότητας. Μας δηλώθηκε ευθαρσώς ότι θα απολυθούν μόλις ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί με τους ιδιώτες εργολάβους. Και

2) οι περίπου 5.500-6.000 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί που είναι ακόμα σε αναστολή εργασίας. Και γι’ αυτούς μας δηλώθηκε ευθαρσώς ότι η πρόταση του υπουργείου Υγείας προς την κυβέρνηση θα είναι να απολυθούν από 1η Απριλίου και μετά.

Και όσον αφορά το θέμα της ιδιωτικοποίησης, μας δηλώθηκε ευθαρσώς ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταργήσει την αποκλειστική απασχόληση για τους γιατρούς του ΕΣΥ. Είναι ένα σχέδιο που πρωτοειπώθηκε πρόσφατα από την κ. Γκάγκα. Επίσης θα επιτρέψει τη μαζική είσοδο ιδιωτών γιατρών στα νοσοκομεία με καθεστώς παρτ τάιμ και τη λειτουργία απογευματινών χειρουργείων για τα οποία θα πληρώνει ο ασθενής από τη τσέπη του μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, το οποίο ανακοινώθηκε πρόσφατα από τον κ. Πλεύρη.

Άρα λοιπόν είναι σαφέστατη η πρόθεση υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης και ιδιωτικοποίησης των πάντων. Δεν είναι στη σφαίρα της εκτίμησης. Δηλώνεται ευθαρσώς…».

*Συνέντευξη στον Παναγιώτη Ζαφειρόπουλο από το ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Μενέλαος Χαραλαμπίδης – Βιβλίο: «Οι δωσίλογοι» & η ιστορία ως εφόδιο για τον πολίτη (ΒΙΝΤΕΟ)

*Ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης συζητά με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Μανιάτη Στο...

Ρέντη: Έρευνα για εγκληματική οργάνωση που εκθέτει τον Ολυμπιακό – «Πόλεμος» κυβέρνησης-Μαρινάκη

*Της Μαίρης Μπενέα - Σοκάρουν οι διαπιστώσεις των αξιωματικών...

Άγιος Δημήτριος: Ρατσιστική επίθεση σε βάρος μετανάστη διανομέα (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΟΚ)

Η ΚΕΕΡΦΑ καταγγέλλει φασιστική επίθεση σωματικής και λεκτικής βίας σε...
Διαφήμιση