Πίσω από τις δημοσκοπήσεις

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

*Γράφει ο Γιάννης Μυλόπουλος – Από τότε που εγκαταλείφθηκαν επισήμως από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό τόσο οι σκέψεις για πρόωρες εκλογές, όσο όμως και ο στρατηγικός στόχος της αυτοδυναμίας, είναι βέβαιο ότι κάτι σημαντικό έχει αλλάξει.

Η εκ του αποτελέσματος αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας, της οποίας το τελευταίο μίλι δε λέει να τελειώσει ακόμη, όπως άλλωστε δε λένε να τελειώσουν και οι εκατόμβες των νεκρών, που σε αναγωγή ως προς τον πληθυσμό μας φέρνουν μπροστά από πολλές ευρωπαϊκές χώρες που πλήρωσαν σκληρό τίμημα, όπως την Ιταλία και το Βέλγιο, εξάντλησαν τα αποθέματα της υπομονής των πολιτών και κλόνισαν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η οποία στην αρχή της πανδημίας, όταν ακόμη ο θανατηφόρος ιός δεν είχε φτάσει στη ΝΑ Ευρώπη, έδρεπε δάφνες παίζοντας εν ου παικτοίς.

Εκείνο όμως που ήταν η χαριστική βολή για την απώλεια της δημοσκοπικής υπεροπλίας της κυβέρνησης, ήταν η ενεργειακή κρίση και η κλιμακούμενη ακρίβεια στην αγορά από το καλοκαίρι και μετά.

Οι κυβερνητικές ευθύνες για την επιδείνωση στη χώρα μας της ακρίβειας, στην οποία καταφέραμε και γίναμε πρωταγωνιστές στην Ευρώπη, ήταν η ταφόπλακα για την κυβερνητική δημοφιλία.

Οι κυβερνητικές ευθύνες για τις ανατιμήσεις και την ακρίβεια ξεκινούν από την επιλογή της θεσμικής κατοχύρωσης της κερδοσκοπίας στην ενεργειακή αγορά, με την ένταξη στο Χρηματιστήριο Ενέργειας του 100% των πηγών της, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη που έχει εισάγει ένα μικρό μόνο ποσοστό. Αποτέλεσμα αυτής της ολέθριας επιλογής ήταν οι κερδοσκοπικές κινήσεις στην αγορά να επεκταθούν στο σύνολο του ενεργειακού πεδίου, αφού δεν υπάρχουν πλέον συμφωνίες και συμβόλαια για ένα μέρος των ενεργειακών πηγών που να διασφαλίζουν τους καταναλωτές, όπως συμβαίνει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι ευθύνες που οι πολίτες καταλογίζουν στην κυβέρνηση συνεχίζουν με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, με την οποία εξαφανίστηκαν και οι τελευταίες αντιστάσεις στις κερδοσκοπικές κινήσεις της αγοράς και προστέθηκε ακόμη ένας κερδοσκόπος στους 4 ενεργειακούς ομίλους που ήδη τη λυμαίνονταν.
Οι ευθύνες της κυβέρνησης ανάγονται ακόμη στην πρώιμη και βεβιασμένη απολιγνιτοποίηση, που στο όνομα δήθεν της «πράσινης» μετάβασης αποδυνάμωσε την ενεργειακή μας αυτοδυναμία και μας εξάρτησε πολύ περισσότερο από τα καρτέλ του εισαγόμενου από τη Ρωσία πανάκριβου φυσικού αερίου, που μόνο «πράσινη» πηγή ενέργειας δεν είναι.

Τέλος, η επίμονη άρνηση της κυβέρνησης να φορολογήσει τα υπερκέρδη των κερδοσκόπων, που ο Αλέξης Τσίπρας τα υπολογίζει σε 1,4 δις, οριστικοποίησε το διαζύγιο της κυβέρνησης με τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Αφού η φορολόγηση των υπερκερδών θα επέτρεπε τη μείωση των φόρων των καυσίμων και του ΦΠΑ των τροφίμων, καθώς και τη θεσμοθέτηση πλαφόν για τις ανατιμήσεις, αφού θα ισοφάριζε τις απώλειες των δημοσίων εσόδων.

Μετά το ναυάγιο της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, όπου ο κ. Μητσοτάκης γύρισε με άδεια χέρια επειδή δεν διεκδίκησε τίποτε για τη χώρα του, έγινε σαφές ότι στο δίλημμα «κερδοσκόποι ή καταναλωτές», η κυβέρνηση πήρε οριστικά το μέρος των κερδοσκόπων.

Τούτων δοθέντων, η φθορά της κυβέρνησης είναι ραγδαία και άρχισε να καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Παντού, η δύναμη της ΝΔ εμφανίζεται μειωμένη κατά 1-2 μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σε αντίθεση με τη δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που εμφανίζεται ενισχυμένη κατά 0,5% – 1,5%.

Η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που κάποτε βρίσκονταν σε ποσοστά μεγαλύτερα του 15%, τώρα κλείνει σε μονοψήφια νούμερα, κυμαινόμενη από 7% – 9%, ενώ η δημοσκοπική δύναμη του ΚΙΝΑΛ, μετά την περιστασιακή άνοδο που παρουσίασε τους προηγούμενους πρώτους μήνες μετά την εκλογή του νέου αρχηγού, τώρα δείχνει πτωτικές τάσεις με μείωση σε ένα μήνα της τάξης του 1% – 1,5%, κυμαινόμενη σήμερα γύρω στο 13%.

Η σημαντική μέσα σε ένα μήνα μείωση της δύναμης της ΝΔ, η αυξητική τάση σε μια δύσκολη συγκυρία του ΣΥΡΙΖΑ, η μείωση της διαφοράς μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων και η απομάκρυνση του τρίτου, του ΚΙΝΑΛ, είναι τα βασικά συμπεράσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων.

Κι ακόμη, το πιο σημαντικό, είναι ότι το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο έχει πλέον εγκαταλειφθεί οριστικά και στη θέση του τείνει να εγκατασταθεί ένα καινούργιο, αντικυβερνητικό μέτωπο.

Αυτό τουλάχιστον μαρτυρούν οι ποιοτικές μετρήσεις των δημοσκοπήσεων, με την MRB να ανεβάζει σε 61,8% το ποσοστό των ψηφοφόρων που έχουν αρνητική εικόνα για την κυβέρνηση και το έργο της και με την Public Issue να εκτιμά σε 68% τη δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στη στάση της κυβέρνησης στο κορυφαίο για την εποχή ζήτημα του πολέμου της Ουκρανίας και σε 81% εκείνους που φοβούνται τις συνέπειες αυτής της στάσης για τη χώρα.

Αν ληφθεί υπόψη και η συστηματική δημοσκοπική υποτίμηση, σε κάθε εκλογική αναμέτρηση τα τελευταία 10 χρόνια, των πραγματικών ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνδυασμό με το μεγάλο αριθμό των αναποφάσιστων σήμερα, τότε τα συμπεράσματα γίνονται ακόμη πιο ενδιαφέροντα.

Αυτά βλέπουν στο Μαξίμου και αλλάζουν άρδην στρατηγική, αποκηρύσσοντας τις πρόωρες εκλογές, που μέχρι πρόσφατα ετοίμαζαν με μεγάλη αυτοπεποίθηση και εγκαταλείποντας την προοπτική της αυτοδυναμίας, την οποία μέχρι χτες θεωρούσαν δεδομένη.

Διαβάζοντας πίσω από τις δημοσκοπήσεις διαπιστώνεται ότι οι μάσκες έπεσαν και αποκαλύφθηκε το πραγματικό, ανάλγητο, αντικοινωνικό και υπέρ της οικονομικής ολιγαρχίας πρόσωπο της κυβέρνησης της ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης έχασε οριστικά το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού με πρόωρες εκλογές. Το πρόβλημά του στο εξής δεν θα είναι πια πότε εκείνος θα αποφασίσει να τις προκηρύξει, αλλά μέχρι πότε θα αντέξει να παραμένει στην κυβέρνηση, έχοντας απέναντί του ένα διογκούμενο και ανεπίστρεπτο κλίμα δυσαρέσκειας για την πολιτική του.

Πηγή: tvxs.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Βουλή: Ένας προκλητικός Μητσοτάκης με ψέματα και διαστρεβλώσεις

Χωρίς καμιά παραδοχή ούτε για το μπάζωμα στον τόπο...

Βουλή: Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής με 159 κατά – Υπέρ ψήφισαν 141 βουλευτές

Απορρίφθηκε με 159 ψήφους κατά η πρόταση δυσπιστίας κατά...

ΛΑΡΚΟ: Οι εργαζόμενοι νίκησαν – Πέτυχαν την παράταση των συμβάσεων τους (ΒΙΝΤΕΟ)

Τη δέσμευση ότι οι συμβάσεις των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ θα...
Διαφήμιση