Ο Μητσοτάκης ψεύδεται για την ενέργεια – Η εισήγηση της ΡΑΕ που είχε κρύψει στο συρτάρι του

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Έκθετος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα όσα είπε από το βήμα της Βουλής σχετικά με τη φορολόγηση υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας που αποτελεί πάγιο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι έχει δώσει εντολή στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για να αναλύσει τα δεδομένα ώστε να κινηθεί αναλόγως, μιλώντας για μία «δύσκολη τεχνικά άσκηση». Ωστόσο η ΡΑΕ εδώ και καιρό έχει εισηγηθεί επιστροφή χρημάτων στην κατανάλωση από τα κέρδη της χονδρεμπορικής αγοράς ενέργειας και μάλιστα έχει δώσει και αναλυτικά στοιχεία στο Μέγαρο Μαξίμου.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρωτολογία του είπε τα εξής: «Θα δρομολογηθεί και ο έλεγχος στα έσοδα των μεγάλων επιχειρήσεων ενέργειας ώστε να εξεταστεί πού υπήρχαν υπερκέρδη τα οποία να οφείλονται στη συγκυρία της διεθνούς αναταραχής.

Και απορώ, κυρίες και κύριοι της αντιπολίτευσης που δίνετε μεγάλη μάχη γι’ αυτό, γιατί δεν έχετε προσέξει ότι είναι κάτι το οποίο έχω πει επανειλημμένως. Σας επαναλαμβάνω, λοιπόν, και σήμερα ότι έχω ήδη δώσει εντολή στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, που είναι ο μόνος αρμόδιος φορέας, να αρχίσει να αναλύει τα στοιχεία όλων των εταιρειών ενέργειας από τον περασμένο Οκτώβριο έως σήμερα. Και με βάση το πόρισμα της ΡΑΕ θα κινηθεί η κυβέρνηση.

Θέλω να τονίσω ότι δεν είναι μία εύκολη άσκηση, είναι μία πολύ δύσκολη τεχνικά άσκηση διότι η τοπική αγορά συνδέεται με την παγκόσμια, με την ευρωπαϊκή αγορά, μέσα από πολυδαίδαλες διαδρομές. Δεν προσφέρεται, συνεπώς, ούτε για εύκολα συνθήματα, απαιτεί τεκμηριωμένη δουλειά».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», η ΡΑΕ ήδη «από τον Μάρτιο και μετά ποσοτικοποιεί με μεγάλη ακρίβεια και εξακρίβωση τα περιθώρια κέρδους για κάθε μονάδα παραγωγής ανά ώρα και ανά ημέρα και κοινοποιεί τα στοιχεία τόσο στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας όσο και το Μαξίμου». Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι «τα στοιχεία αυτά, δηλαδή το κέρδος που προκύπτει ανά ώρα και ανά ημέρα από κάθε μονάδα παραγωγής, είναι στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας για να τα αξιοποιήσει».

Μάλιστα τα στοιχεία τα αποστέλλει η ΡΑΕ ήδη από την 1η Μαρτίου. Συνεπώς ο πρωθυπουργός όχι μόνο κρατάει επί 22 μέρες κρυμμένη στο συρτάρι του την εισήγηση της ΡΑΕ, αλλά μετά το σφυροκόπημα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και του Αλέξη Τσίπρα, πέταξε ένα πυροτέχνημα, το οποίο τελικά έσκασε στα χέρια του.

Πηγή: avgi.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Έκθεση-βόμβα από το Λογιστήριο του Κράτους για «γαλάζιες ακρίδες» στο νοσοκομείο Μεταξά

*Του Κώστα Παναγιώτου - Το Documento αποκαλύπτει έκθεση-κόλαφο του...

Τέμπη: Οι ανακρίβειες Βορίδη και τα ψέματα της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος

Είναι απορίας άξιο πώς γίνεται να θεωρείται “δυνατό χαρτί”...

ΣΥΡΙΖΑ: Οι μάσκες έπεσαν – Μητσοτάκης και Καραμανλής είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καθώς ο...

Η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν θα καλύψει τις απώλειες της διετίας

*Του Ανδρέα Πετρόπουλου - Η αύξηση του κατώτατου μισθού...
Διαφήμιση