Ο Μητσοτάκης βγάζει έξω από τα Ελληνοτουρκικά τον Δένδια, ενώ ο Ερντογάν μιλά για «συμφωνία»

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Εκτός Ελληνοτουρκικών αφήνουν τον πλέον αρμόδιο, δηλαδή τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Το Μαξίμου φαίνεται να το «περιορίζει» όλο και περισσότερο περιορίζοντάς τον σε ρόλο «κομπάρσου».

Πρακτικά ο υπουργός Εξωτερικών, μένει «εκτός νυμφώνος», εκτός οποιασδήποτε ουσιαστικής συμμετοχής και εμπλοκής του στο σημαντικότερο αντικείμενο του υπουργείου του, τα Ελληνοτουρκικά.

Μητσοτάκης και Ερντογάν «κλείδωσαν συμφωνία», όπως λέει ο Τούρκος Πρόεδρος (και εδώ και πολλά χρόνια τα ουσιαστικά θέματα που συζητούνται ή κινούνται στα Ελληνοτουρκικά γίνονται γνωστά από διαρροές της τουρκικής πλευράς) με βάση την οποία τα Ελληνοτουρκικά θα συζητούνται σε επίπεδο κορυφής (δηλαδή μεταξύ Μητσοτάκη Ερντογάν) χωρίς άλλους μεσολαβητές, παρά μόνο μέσω ειδικών αντιπροσώπων.

Ο Δένδιας παραμερίζεται τελείως. Το Μαξίμου πιθανά να θέλει να τον «κοντύνει» εν΄όψει εκλογών όποτε και αν γίνουν. Το σημαντικό όμως είναι ότι μόνοι τους απολύτως οι Μητσοτάκης – Ερντογάν θα διαβουλεύονται δεν θα δίνουν λογαριασμό σε κανέναν, καμία αρμόδια διπλωματική υπηρεσία δεν θα εμπλέκεται και ούτε καν θα ετοιμάζει την ατζέντα ή κάποια ακανθώδη θέματα που θα συζητούνται.

Ο Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες που συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, υποστήριξε ότι στη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη συμφώνησαν να συνομιλούν απευθείας ή μόνο μέσω των ειδικών εκπροσώπων τους. «Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τι βήματα θα μπορούσαμε να κάνουμε για την εξάλειψη των γνωστών προβλημάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στην επόμενη διαδικασία πρέπει να κρατήσουμε τις απευθείας συνομιλίες χωρίς μεσάζοντες…», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σε πρώτη φάση ούτε ο κ. Δένδιας θα «εμπλέκεται» στην ουσία των Ελληνοτουρκικών, ούτε ο κ. Τσαβούσογλου. Δίπλα στους κ.κ. Ερντογάν και Μητσοτάκη  θα βρίσκονται και θα συνομιλούν μεταξύ τους οι «ειδικοί εκπρόσωποι» τους και με τα σημερινά τουλάχιστον δεδομένα αυτοί είναι η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού πρέσβης κυρία Ελένη Σουρανή και ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν.

Οι σχέσεις Μεγάρου Μαξίμου και Νίκου Δένδια εδώ και πολύν καιρό δεν είναι οι καλύτερες δυνατές. Πολλοί συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη ισχυρίζονται πως ο κ. Δένδιας «φιγουράρει» ως ο επικρατέστερος να διαδεχθεί τον κ. Μητσοτάκη όποτε ανοίξει το θέμα. Αυτό προκαλεί «αλλεργία» στο Μαξίμου, όπου δεν θέλουν να ακούν κουβέντα περί ενδεχόμενης διαδοχής και «δελφίνων».

Ο κ. Δένδιας ως Υπουργός Εξωτερικών δεν ήταν παρών, όπως συνηθίζεται, στην συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη στη Κωνσταντινούπολη. Η πρόφαση ή κατά άλλους το επιχείρημα ήταν πως ο κ. Μητσοτάκης προγραμμάτισε να πάει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για την Κυριακή της Ορθοδοξίας και ξαφνικά προέκυψε μια προσωπική πρόσκληση για γεύμα από τον κ. Ερντογάν , που δεν μπορούσε να αρνηθεί. Μόνο που στο παρασκήνιο και στις διαρροές που υπήρξαν γι΄αυτή την συνάντηση , προέκυπτε ότι οι επαφές και η ατζέντα της προετοιμάζονταν συστηματικά καιρό πριν, εν αγνοία του κ. Δένδια και παρουσιάστηκε στη συνέχεια ως κοινωνική υποχρέωση (πρόσκληση σε γεύμα) , για να παρακαμφθεί ο Υπουργός Εξωτερικών. Βέβαια όπως φάνηκε και έγινε γνωστό στη συνέχεια στο μενού ήταν και τα Ελληνοτουρκικά και η κουβέντα έγινε εφ΄όλης της ύλης όπως είπε η Τουρκική Προεδρία και παραδέχτηκε και η Ελληνική πλευρά.

Ο αρμόδιος Υπουργός παρακάμφθηκε , όπως πλέον φαίνεται ότι παρακάμπτεται μόνιμα πλέον και αποκλείεται από οτιδήποτε έχει σχέση με Ελληνοτουρκικά και Τουρκία , καθώς όλα θα συζητούνται και θα προχωράνε από τους κ.κ Μητσοτάκη και Ερντογάν, χωρίς ενδιάμεσους.

Η κυρία Σουρανή και ο Ιμπραήμ Καλίν, ήταν εκείνου που σε συνθήκες μυστικότητας προετοίμασαν την πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν. Επίσης ο κ. Καλίν , η κ. Σουρανή και ο Εκπρόσωπος της τότε Καγκελλαρίου της Γερμανίας Άνγκελας Μέρκελ είχαν εμπλακεί σε «μυστικές συνομιλίες» για την ένταση που υπήρχε στα Ελληνοτουρκικά και αυτό το είχε πάλι αποκαλύψει η τουρκική πλευρά.

Ο κ. Δένδιας κατ΄επιλογήν του Μαξίμου θα έχει το ρόλο του κομπάρσου στο μείζον θέμα της Ελληνικής Εξωτερικής πολιτικής καθώς «παρακάμπτεται» μέσω της συμφωνίας Ερντογάν – Μητσοτάκη.

Ο κ. Δένδιας «παρακάμφθηκε» και «εξαερώθηκε» και από το ΚΥΣΕΑ όταν συνεδρίασε πρόσφατα υπό τον Πρωθυπουργό και αποφάσισε την αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία

Απ΄ότι φαίνεται ο κ. Δένδιας παρακάμπτεται και από το θέμα της ανθρωπιστικής συνδρομής για την Μαριούπολη. Πριν λίγες μέρες ο ίδιος ανακοίνωσε ότι θα συνοδεύσει μεγάλη ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους δοκιμαζόμενους από τον πόλεμο κατοίκους της Μαριούπολης και μάλιστα απέστειλε και διπλωματική νότα σε Ρωσία και Ουκρανία για να διευκολυνθεί η αποστολή . Ωστόσο την Παρασκευή αργά το βράδυ ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν μετά την Σύνοδο του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι Ελλάδα- Τουρκία – Γαλλία θα κάνουν κοινές επιχειρήσεις για όσους θέλουν να εγκαταλείψουν την Μαριούπολη. Το ανακοίνωσε απλά και κοφτά ως συμφωνία που προέκυψε μετά από διαβούλευση του ιδίου του κ. Μητσοτάκη και του κ. Ερντογάν.   Ο κ. Δένδιας πάλι απ’ έξω και πλέον είναι αμφίβολο αν θα πραγματοποιηθεί η δική του πρωτοβουλία.

Πηγή: politicus.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Έκθεση-βόμβα από το Λογιστήριο του Κράτους για «γαλάζιες ακρίδες» στο νοσοκομείο Μεταξά

*Του Κώστα Παναγιώτου - Το Documento αποκαλύπτει έκθεση-κόλαφο του...

Τέμπη: Οι ανακρίβειες Βορίδη και τα ψέματα της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος

Είναι απορίας άξιο πώς γίνεται να θεωρείται “δυνατό χαρτί”...

ΣΥΡΙΖΑ: Οι μάσκες έπεσαν – Μητσοτάκης και Καραμανλής είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καθώς ο...

Η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν θα καλύψει τις απώλειες της διετίας

*Του Ανδρέα Πετρόπουλου - Η αύξηση του κατώτατου μισθού...
Διαφήμιση