Ο Κωστής («σούπερμαν») Χατζηδάκης θεωρεί ότι έχει καθιερώσει την τετραήμερη εργασία στην Ελλάδα!

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Ο κύριος Κωστής (σούπερμαν») Χατζηδάκης, υπουργός Εργασίας της κυβερνήσεως Μητσοτάκη, ισχυρίζεται ότι έχει καθιερώσει την τετραήμερη εργασία στην Ελλάδα!  Συγκεκριμένα, σε ανάρτηση του, προσπαθεί να πάρει την «πρωτιά» από το Βέλγιο, το οποίο – όπως λένε τα αδάη του ευρωλυγουρισμού – θα εφαρμόσει, τάχα, την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας ενώ στην πραγματικότητα (και) στο Βέλγιο εκείνο που προωθούν είναι δεκάωρη δουλειά μέχρι τα μεσάνυχτα και ‘διαθεσιμότητα” του εργαζόμενου στον εργοδότη έως και 24 ώρες το 24ωρο! Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι στην «αγία» Ευρωπαϊκή Ένωση όταν λένε τετραήμερη εργασία εννοούν διάφορες εκδοχές της λεγόμενης διευθέτησης του χρόνου εργασίας, με βάση τα κριτήρια και τις ανάγκες για κέρδος του εργοδότη. Μην φανταστείτε δηλαδή πως εννοούν τέσσερις μέρες οκτάωρης δουλειάς, με τις ίδιες αποδοχές. Να θυμηθούμε δικά του λόγια όταν ακόμα ο νόμος του (ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2020) ήταν νομοσχέδιο.  

Η «διευθέτηση του χρόνου εργασίας» της «αγίας» Ευρωπαϊκής Ένωσης 

Σε συνέντευξη του στο Mega (2 Μαρτίου 2021) είχε πει: «Η κατεύθυνση που έχω δώσει στους συνεργάτες μου είναι να πάμε τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ακούω γελώντας αυτά τα οποία λένε ότι θα καταργηθεί το οκτάωρο. Δεν αμφιβάλω ότι κι όταν και όταν παρουσιαστεί το νομοσχέδιο θα υπάρχουν μερικοί κολλημένοι που θα λένε “το καταργείτε” κτλ, γιατί έχουν βγάλει το αποτέλεσμα εκ των προτέρων».  

 «Θα φέρουμε κάποιες διατάξεις που θα αφορούν την λεγόμενη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Διευθέτηση του χρόνου εργασίας ισχύει (…) από το 2005 ή 2006. Υπάρχουν σχετικές ρυθμίσεις σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχει και στην Ελλάδα σχετική ρύθμιση με τα όποια κενά και τις όποιες ανάγκες προσαρμογές», διευκρίνιζε τότε ο υπουργός Εργασίας.  Οι αλλαγές, λοιπόν, που έφερε η κυβέρνηση ήταν θεσμοθετημένες ήδη από την  Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία είναι γνωστό ότι στέλνει ντιρεκτίβες υπέρ των εργαζομένων και κατά των αφεντικών… 

Ρωτήθηκε στην ίδια συνέντευξη: Αν δουλέψω 10 ώρες θα πάρω το δίωρο το επιπλέον; «Θα πάρετε, μετά από συμφωνία με τον εργοδότη (εάν δουλέψετε 10 ώρες) μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα δουλέψετε 6 ώρες. Ο συνολικός χρόνος εργασίας δεν πρόκειται να αυξηθεί», απάντησε.

Τα 10ωρα δουλειάς

Κάπου εκεί «ξαφνικά» καταργείται το οκτάωρο. Όχι; 

– Μήπως δεν αντιλαμβανόταν ο κύριος Χατζηδάκης ότι το 10ωρο εργασίας, όποτε θέλει ο εργοδότης, παραβιάζει κεκτημένα δικαιώματα;

– Δεν καταλάβαινε ότι ακόμα και αυτές οι 6 ώρες, «μετά από ένα χρονικό διάστημα» και «μετά από συμφωνία με τον εργοδότη», διαμορφώνουν συνθήκες εκβιασμού για τον εργαζόμενο; 

–  Δεν είχε ακούσει ότι ο εργοδότης έχει το πάνω χέρι στους χώρους δουλειάς, αφού η επιβίωση του εργαζομένου εξαρτάται από τον μισθό του; 

Μια χαρά τα γνώριζε όλα τα παραπάνω ο «σούπερμαν» και γι’ αυτό διευκρίνιζε, μεταξύ άλλων: «Άλλο είναι οι υπερωρίες, άλλο είναι η διευθέτηση χρόνου εργασίας. Οι υπερωρίες πληρώνονται εξτρά. Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας είναι σε κάποιες εποχικές δουλειές, σε κάποιες δουλειές που υπάρχει ανάγκη, δουλεύω λίγο περισσότερο τώρα και κάθομαι κάποιες άλλες μέρες και δεν δουλεύω».

Απορία: Αλήθεια, ποιος αποφασίζει «άριστε», κύριε υπουργέ, ποιες επιπλέον ώρες εργασίας του οκταώρου (το οποίο …δεν καταργείται) υπολογίζονται ως υπερωρίες ή υπάγονται στη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας»; 

Απάντηση: Θα σας το (ξανα)πούμε το «μυστικό» κι ελπίζουμε να μην πάθετε σοκ: Ο εργοδότης επιλέγει, αναλόγως με το τι τον βολεύει κάθε φορά.  Κι ένα ακόμα «μυστικό»: Υπάρχει και η περίπτωση οι επιπλέον ώρες εργασίας του οκτάωρου (το οποίο… δεν καταργείται) να μαζεύονται και ο εργαζόμενος να δουλεύει αρκετά 10ωρα μέχρι να συμφωνήσει ο εργοδότης να του δώσει «πίσω» τις ώρες πίσω. 

«Να πας να μαζέψεις ελιές»…

Ας μιλήσει, ξανά, ο κύριος Χατζηδάκης για την… τετραήμερη εργασία: Σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ (13/4/2021) υποστήριζε ότι η κυβέρνηση (πάντα για το καλό του εργαζόμενου…) προωθεί τη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας για ορισμένες περιόδους του χρόνου, που οι επιχειρήσεις μπορεί να έχουν αυξημένες ανάγκες, να μπορεί να πηγαίνει κανείς μέχρι τις 10 ώρες εργασίας». Η αλλαγή του ωραρίου, συμπλήρωνε, μπορεί να γίνεται και μετά από αίτημα του εργαζόμενου. «Δηλαδή», έλεγε, «αν εγώ δουλεύω στο αεροδρόμιο της Ρόδου και θέλω τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο να πάω να μαζέψω ελιές. Δουλεύω οκτώ ώρες. Τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο για να μαζέψω ελιές πρέπει να πάρω άδεια άνευ αποδοχών. Άνευ αποδοχών. Τι λέμε εμείς; Αν θες εσύ που έχει το πρόβλημα αυτό μπορείς να συμφωνήσεις με τον εργοδότη σου να δουλεύεις παραπάνω ώρες το καλοκαίρι και το χειμώνα να πας να μαζέψεις τις ελιές σου αλλά όχι με άδεια άνευ αποδοχών αλλά πληρωμένη. Δηλαδή ενώ σήμερα μειώνεται το εισόδημά σου με το αυριανό καθεστώς αλλάζει αυτό. Εμείς λέμε να γίνεται με αίτημα του εργαζομένου»

Στις 18/5/2021 (ΣΚΑΪ) ο κύριος υπουργός Εργασίας ισχυρίστηκε πως τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας ο εργαζόμενος θα έχει τη δυνατότητα «να δουλεύει Δευτέρα μέχρι Πέμπτη λίγο παραπάνω και να κάθεται την Παρασκευή να βλέπει παραπάνω τα παιδιά του».

Αυτό είναι το… τετραήμερο εργασίας για το οποίο σήμερα δηλώνει περήφανος ο κύριος Χατζηδάκης! 

Πηγή: imerodromos.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Έκθεση-βόμβα από το Λογιστήριο του Κράτους για «γαλάζιες ακρίδες» στο νοσοκομείο Μεταξά

*Του Κώστα Παναγιώτου - Το Documento αποκαλύπτει έκθεση-κόλαφο του...

Τέμπη: Οι ανακρίβειες Βορίδη και τα ψέματα της ΝΔ για την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος

Είναι απορίας άξιο πώς γίνεται να θεωρείται “δυνατό χαρτί”...

ΣΥΡΙΖΑ: Οι μάσκες έπεσαν – Μητσοτάκης και Καραμανλής είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καθώς ο...

Η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν θα καλύψει τις απώλειες της διετίας

*Του Ανδρέα Πετρόπουλου - Η αύξηση του κατώτατου μισθού...
Διαφήμιση