Ο εφιάλτης της ακρίβειας

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Η ακρίβεια είναι εδώ και απειλεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η Ελλάδα έχει το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη. Μπροστά στον χειμώνα, τα σπίτια βρίσκονται σε κατάσταση ανασφάλειας και απόγνωσης. Με τις χειμερινές ανάγκες, ο λογαριασμός του ρεύματος -ή και του φυσικού αερίου- συν το ενοίκιο θα υπερβαίνουν κατά πολύ έναν κατώτατο μισθό ή μια μέση σύνταξη. Για να μην μιλήσουμε για τα αναγκαία είδη κατανάλωσης.

Μια κοινωνία που σήκωσε στην πλάτη της δέκα χρόνια Μνημόνια και μια βαριά οικονομική κρίση λόγω πανδημίας αναρωτιέται πώς θα βγάλει τον χειμώνα. Και βλέπει σιγά – σιγά να γλιστράει προς τη φτώχεια.

Ας σημειώσουμε ότι την ίδια στιγμή οι πάροχοι ενέργειας θησαυρίζουν. Και η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα απολύτως.  Ή μάλλον κάνει. Πέρασε με αριστοτεχνικό τρόπο τη ΔΕΗ στα χέρια ιδιωτών, παραιτούμενη έτσι από την προστασία των καταναλωτών.

Και ο απίθανος υπουργός Ανάπτυξης κοροϊδεύει κατάμουτρα τον κόσμο λέγοντας ότι το φαινόμενο είναι παροδικό, ότι οι άνθρωποι έχουν λεφτά να τα βγάλουν πέρα και ότι το πρόβλημα εντοπίζεται μόνο στις τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου και δεν επηρεάζει την υπόλοιπη αγορά. Λες και υπάρχουν στην αγορά τιμές που δεν επηρεάζονται από τις τιμές του ρεύματος, των καυσίμων ή του φυσικού αερίου.

Την ίδια στιγμή, ο υφυπουργός Οικονομικών βγαίνε σε πέντε κανάλια την ημέρα για να ξεκαθαρίσει ότι κανένα μέτρο για τους ευάλωτους δεν πρόκειται να υπάρξει.  Ό,τι κάναμε κάναμε, λέει, τα δημοσιονομικά μας είναι στενά.

Πράγματι, αυτά που ήθελαν τα έκαναν. Μείωσαν τον φορολογικό συντελεστή στις μεγάλες επιχειρήσεις, πάνε τους μικρομεσαίους για κλείσιμο, καταργούν τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ στις μεγάλες περιουσίες και θεσπίζουν φοροαπαλλαγές στον πλούτο. Τι άλλο να κάνουν οι άνθρωποι;

Μόνο η ίδια η κοινωνία μπορεί να αντιδράσει σ’ αυτή την κατάσταση. Απαιτώντας μέτρα για τους αδύναμους, αποτελεσματικό έλεγχο της αισχροκέρδειας και των καρτέλ, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. Για ζωή και αξιοπρέπεια!

* Το κύριο άρθρο στην εφημερίδα “Η ΑΥΓΗ” της Κυριακής

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Η αποτίμηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που συνεργάστηκαν για την πρόταση μομφής

*Του Φοίβου κλαυδιανού - Νέα δεδομένα φαίνεται να δημιουργεί...

Βουλή: Ένας προκλητικός Μητσοτάκης με ψέματα και διαστρεβλώσεις

Χωρίς καμιά παραδοχή ούτε για το μπάζωμα στον τόπο...

Βουλή: Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής με 159 κατά – Υπέρ ψήφισαν 141 βουλευτές

Απορρίφθηκε με 159 ψήφους κατά η πρόταση δυσπιστίας κατά...
Διαφήμιση