Ο ανεύθυνος πρωθυπουργός θα καταλογίσει τις ευθύνες!

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Τρεις ημέρες μετά την έναρξη των πυρκαγιών στους πρόποδες της Πάρνηθας και στα παρθένα δάση της βόρειας Εύβοιας, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε για να δηλώσει: «Δόξα τω Θεώ, δεν είχαμε καμία απώλεια ζωής και το σύστημα εκκενώσεων δούλεψε υποδειγματικά»(!). Και συμπλήρωσε: «Οι κρίσιμες υποδομές μας άντεξαν. Από δω και στο εξής θα ξεκινήσει άμεσα η δουλειά της καταγραφής των ζημιών. Τα σπίτια θα ξαναφτιαχτούν, το δάσος με τον χρόνο θα ξαναγίνει…».

Λίγες ημέρες μετά, όταν οι πυρκαγιές σάρωναν τα δάση, περιοχές Natura και χωριά, ο ίδιος πρωθυπουργός είπε: «Ζητώ συγγνώμη για τις όποιες(!) αδυναμίες. Οι όποιες ευθύνες θα αποδοθούν. Τώρα προέχει η αποκατάσταση των ζημιών…»

Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη που ουσιαστικά μηδενίστηκε ο λιτός προϋπολογισμός των δασαρχείων για αντιπυρικά έργα ύψους μόλις 17,5 εκατομμυρίων κατά 90%; Ποιος θα αναλάβει τις ευθύνες που το Πυροσβεστικό Σώμα εμφανίστηκε αδύναμο να αντιμετωπίσει φωτιές στα δάση; Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για το παρατεταμένα ασυντήρητο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας που συχνά από βλάβες του προκαλούνται πυρκαγιές;

Ποιος ευθύνεται που οι αρμόδιοι υπουργοί δεν γνώριζαν πόσα εναέρια μέσα πυρόσβεσης διαθέτει η χώρα;  Έχουμε 73 εναέρια μέσα έλεγαν κι από αυτά τα 67 είναι πυρόσβεσης. Μετά, όταν πιέστηκαν να απαντήσουν γιατί δεν πετάνε τα 67 μέσα, μας είπαν ότι επειδή ο στόλος είναι παλιός και με αυτά που παραμένουν στις περιφερειακές βάσεις, τελικά μένουν 40. Κι αυτά, όμως, δεν πετούν όλα μαζί.  Άρα «20 είναι αυτά που είναι στον αέρα», όπως παραδέχθηκαν!

Δυστυχώς για την πολιτική εξουσία, οι κάτοικοι στη βόρεια Εύβοια είδαν τη ρουμανική αποστολή των πυροσβεστών και συγκλονίστηκαν από τον τρόπο που δούλευαν. Μάλιστα, σε συνέντευξή του ο επικεφαλής της ρουμανικής αποστολής δήλωσε σε κανάλι της πατρίδας του ότι: « Όπως εμείς είδαμε τη φορά της φωτιάς, ήταν σαν να μην ήθελε κάποιος να σβήσει. Η φωτιά μπορούσε να είχε σβήσει από την πρώτη μέρα. Δεν θέλω να πω κάτι περισσότερο τώρα.  Όταν τελειώσει η αποστολή μας, θα κάνουμε την έκθεσή μας προς τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό και στον αντίστοιχο του ΟΗΕ γιατί η περιοχή έχει χαρακτηριστεί Natura εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά εμείς αλλά είδαμε και μάθαμε εκεί. Πρόληψη και αντιπυρικές ζώνες, ως όφειλαν σε μια τέτοια περιοχή, μηδέν».

Ποια είναι λοιπόν η επόμενη μέρα στα καμένα; Για ποιον λόγο οι πληγέντες κάτοικοι να ξαναχτίσουν ή να επισκευάσουν τα σπίτια τους, μόνιμες κατοικίες ή παραθεριστικές, σε ένα περιβάλλον κόλασης που για να επανέλθει στην κατάσταση που ήταν, θα χρειαστούν είκοσι και τριάντα χρόνια προσπαθειών;

Από ποια δέντρα θα συλλέγεται η άφθονη ρητίνη, ένας από τους σημαντικότερους παραδοσιακούς κλάδους στην βόρεια Εύβοια; Ποιες ελιές θα δίνουν καρπούς και λάδι; Ποια σύκα και μανιτάρια θα συλλέγονται στις Ροβιές και σε ποια γη θα καλλιεργούνται; Ποιες μέλισσες θα έρθουν στα μελίσσια; Ποιοι τουρίστες θα έχουν λόγο αναψυχής σε τέτοιο περιβάλλον; Πού θα βόσκουν τα πρόβατα και τα γελάδια; Τι θα γίνει με τη μόλυνση των υπόγειων υδάτων;

Και ο τελικός λογαριασμός δεν έχει έρθει ακόμα. Ποιο κράτος, με ποιες υπηρεσίες έχει τη δυνατότητα να σχεδιάσει σε χρόνο ρεκόρ αντιπλημμυρικά έργα ώστε να μην καταλήξουν στον βόρειο Ευβοϊκό καμένα και άκαυτα υλικά των βουνών και τα ζώα που έχουν γλιτώσει; Δεν είναι υπόθεση. Το είδαμε άλλωστε πέρσι στις πλημμύρες της Εύβοιας στα Πολιτικά και το Ληλάντιο πεδίο.

Δυστυχώς η βόρεια Εύβοια θα ερημώσει για κάμποσα χρόνια. Οι νέοι θα μεταναστεύσουν στην ενδοχώρα, στα αστικά κέντρα ή θα ξενιτευτούν. Οι όποιες αποζημιώσεις ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, κυρίως για λόγους εντυπώσεων, δεν απαντούν στα προβλήματα.

Και όλες αυτές τις ημέρες που ζούσαμε τηλεοπτικά την τραγωδία των πυρκαγιών ξεχάσαμε ότι η πανδημία είναι εδώ και μας απειλεί με έναν σκληρό χειμώνα χιλιάδων νέων μολύνσεων και θανάτων. Μια πανδημία που αντιμετωπίστηκε όπως και οι πυρκαγιές, κυρίως με επικοινωνιακά κόλπα, χωρίς να τηρούνται τα περίφημα πρωτόκολλα.

Ελάχιστοι παρακολουθούν τις συνέπειες της πολλαπλής κρίσης στα δημόσια οικονομικά. Πόσοι, για παράδειγμα, έμαθαν και κατανόησαν τι σημαίνει το εκρηκτικό έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας που στο πρώτο εξάμηνο του 2021 ανήλθε στα 10,26 δισ., δηλαδή αυξήθηκε κατά 37,5% σε σχέση με τα 8,94, δισ. του 2020; Η κατάρρευση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας συνεχίζεται και συνιστά τη μεγαλύτερη απειλή για το παρόν και το μέλλον των Ελλήνων με μια κυβέρνηση που πρώτο μέλημά της είναι να μοιράσει τα δημόσια περιουσιακά στοιχεία στους χορηγούς της.

* Του Δημήτρη Χρήστου από ”ΑΥΓΗ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ”

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Τέμπη: Εντολή εισαγγελέα να αποκαλυφθούν ποιοί ξεμπάζωσαν και κατέστρεψαν αποδεικτικό υλικό

*Της Ελένης Καρανικόλα Κοντορούση - Δεκαπέντε μήνες μετά το...

Κασσελάκης: «Στα χέρια μας να κάνουμε το αύριο καλύτερο – Ριζική επανεκκίνηση του ΕΣΥ» (ΒΙΝΤΕΟ)

Το πολύπαθο νοσοκομείο της Κω επισκέφθηκε την Τετάρτη 24 Απριλίου ο πρόεδρος...

Ευρωεκλογές 2024: Το εμπόριο πατριωτισμού του Μητσοτάκη – Τι κρύβει η επιλογή Μπελέρη

*Του Σπύρου Σουρμελίδη - Αντί να επιβάλει το Ευρωπαϊκό...
Διαφήμιση