Ουκρανική κρίση: Τηλεφωνική συνομιλία Μακρόν-Πούτιν ενώ Μόσχα και Κίεβο συνομιλούν στη Λευκορωσία

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Την ώρα που συνεχίζεται η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, η διπλωματία φαίνεται πως μπαίνει ενεργά στο παιχνίδι ενώ και οι δύο πλευρές προχωρούν σε κυρώσεις και αντίποινα.

Όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα μαραθώνια τηλεφωνική συνομιλία είχε ο Γάλλος πρόεδρος με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ έγινε γνωστό πως ο Εμανουέλ Μακρόν έχει συνομιλήσει αρκετές φορές τις τελευταίες ώρες με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζαλένσκι.

Όπως ανακοίνωσε το γαλλικό προεδρικό μέγαρο, ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του να σταματήσουν τα πλήγματα εναντίον των αμάχων, να διαφυλαχθούν οι πολιτικές υποδομές και να διασφαλιστεί η πρόσβαση στους οδικούς άξονες στην Ουκρανία. Και στα τρία αυτά σημεία ο Πούτιν «επιβεβαίωσε ότι είναι πρόθυμος να δεσμευτεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Μακρόν ζήτησε από τον Πούτιν να παραμείνουν σε επαφή τις επόμενες ημέρες και εκείνος συμφώνησε.

Οι συνομιλίες στην Λευκορωσία μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών 

Οι συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ουκρανίας και της Ρωσίας στη Λευκορωσία συνεχίζονται, ανέφερε ο Μιχαήλ Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με ανάρτησή του στο Twitter.

Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν γύρω στο μεσημέρι σήμερα και σύμφωνα με το Κίεβο ο στόχος της Ουκρανίας είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός και η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία.

Νωρίτερα υπήρξε η πληροφορία περί ολοκλήρωσης αλλά προφανώς επρόκειτο για διάλειμμα.

Η Ουκρανία είχε ζητήσει κατάπαυση του πυρός και άμεση αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τη χώρα ενώ η Μόσχα ζητούσε «μια συμφωνία προς το συμφέρον και των δύο πλευρών».

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές περαιτέρω πληροφορίες για το αν υπάρχει κάποια προσέγγιση.

Δεν έχει γίνει γνωστό ωστόσο αν η ουκρανική αντιπροσωπεία ζήτησε την πλήρη αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων συμπεριλαμβανομένων της Κριμαίας και του Ντονμπάς.

Σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα το γραφείο του Ουκρανού προέδρου  η ουκρανική πλευρά είχε ζητήσει την πλήρη απόσυρση  των ρωσικών δυνάμεων, συμπεριλαμβάνοντας και τις δύο αυτές περιοχές.

Αργότερα τα ΜΜΕ διευκρίνισαν ότι τα αναφερόμενα σχόλια ήταν προσωπική δήλωση του προεδρικού συμβούλου Ολεξέι Αρεστόβιτς, ο οποίος δεν είναι μέλος της ουκρανικής αντιπροσωπείας.

Οι συζητήσεις των αντιπροσωπειών των δυο χωρών, έγιναν στο σημείο «Aleksandrovka – Vilcha» της πόλης Γκόμελ της Λευκορωσίας.

Ταυτόχρονα και ενώ συνεχιζόντουσαν οι ρωσικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι πυρηνικές δυνάμεις «έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης μαχητικής ικανότητας».

*Πληροφορίες από το documentonews.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Εργατική Πρωτομαγιά: Μέρα απεργίας, όχι μεταφερόμενης αργίας – Συγκεντρώσεις και ώρες χωρίς ΜΜΜ

Στους δρόμους κατεβαίνουν οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τιμώντας...

Εργατική Πρωτομαγιά: «Κύριοι δικαστές……»

*Γράφει ο Νίκος Μπογιόπουλος - Τίποτα δεν χαρίστηκε. Το...

Το Leftdoor.eu συμμετέχει στην 24ωρη απεργία για την Εργατική Πρωτομαγιά

Στην μεγάλη πανελλαδική απεργία για την Εργατική Πρωτομαγιά συμμετέχει και...

Δίκη για την τραγωδία στο Μάτι: Ουαί υμίν υποκριταί!

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Γιατί η ατιμωρησία επικρατεί...
Διαφήμιση