Ουκρανία: Το Κίεβο σε πολιορκία – Θετικός ο Πούτιν για διαπραγματεύσεις

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

«Η ουκρανική πρωτεύουσα έχει εισέλθει σε “μια φάση άμυνας”» δήλωσε ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο με τα ρωσικά στρατεύματα να βρίσκονται όπως φαίνονται στην καρδιά της χώρας και το Reuters να μεταδίδει πως ουκρανικά στρατιωτικά οχήματα εισέρχονταν και αυτά για να υπερασπιστούν την πρωτεύουσα.

«Η πόλη έχει περάσει σε αμυντική φάση. Πυροβολισμοί και εκρήξεις ηχούν σε ορισμένες γειτονιές στο Κίεβο. Ο εχθρός θέλει να γονατίσει την πρωτεύουσα και να μας καταστρέψει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η πίεση για τους Ουκρανούς ολοένα και αυξάνεται τις τελευταίες ώρες καθώς τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται εδώ και ώρες μια μια ανάσα έξω από το Κίεβο.Σύμφωνα με το BBC, οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν από δύο πλευρές, από τον βορρά και από τη βορειοανατολική πλευρά του Κιέβου με πολλά ρωσικά στρατεύματα να κατευθύνονται προς την πρωτεύουσα από το Κονοτόπ, στα ανατολικά, έχοντας παρακάμψει την πόλη Τσέρνιγκοφ όπου συνάντησαν ισχυρή αντίσταση από τον ουκρανικό στρατό.

Νωρίτερα τα ουκρανικά στρατεύματα ανατίναξαν γέφυρα-κλειδί στα βόρεια του Κιέβου με σκοπό να αποτρέψουν τα ρωσικά στρατεύματα να μπουν στην πρωτεύουσα.

Ουδέτερο καθεστώς θέλει η Ουκρανία – Θετικός ο Πούτιν σε συνομιλίες

Την ίδια ώρα,  η Ουκρανία εκφράζει την επιθυμία να συνεχιστούν οι συνομιλίες με τη Μόσχα ακόμα και για την υιοθέτηση ενός ουδέτερου καθεστώτος σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να δείχνει σύμφωνος. 

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίρ Ζελένσκι αφού κατηγόρησε εκ νέου τη Δύση ότι φοβούνται να απαντήσουν ξεκάθαρα αν η Ουκρανία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ τόνισε ότι είναι ανοιχτός να μιλήσει για την πιθανότητα ουδέτερου καθεστώτος για την Ουκρανία, αλλά επέμεινε ότι η χώρα του χρειάζεται εγγυήσεις τρίτων.

«Τους ρώτησα – είσαι μαζί μας;» είπε ο Ζελένσκι. «Απάντησαν ότι είναι μαζί μας, αλλά δεν θέλουν να μας πάρουν στη συμμαχία. Ρώτησα 27 ηγέτες της Ευρώπης, εάν η Ουκρανία θα είναι στο ΝΑΤΟ, τους ρώτησα ευθέως – όλοι φοβούνται και δεν απάντησαν» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κινέζο πρόεδρο, δήλωσε πρόθυμος να πραγματοποιήσει συνομιλίες υψηλού επιπέδου με την Ουκρανία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ έχουν αγνοήσει εδώ και καιρό τις εύλογες ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια, έχουν επανειλημμένα αρνηθεί τις δεσμεύσεις τους και συνέχισαν να προωθούν τη στρατιωτική ανάπτυξη προς τα ανατολικά, αμφισβητώντας τη στρατηγική κατώτατη γραμμή της Ρωσίας. Η Ρωσία είναι πρόθυμη να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις υψηλού επιπέδου με την Ουκρανία» ανέφερε ο Πούτιν.

Νωρίτερα, ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας είχε επίσης μιλήσει για τις ουκρανικές προθέσεις να ξεκινήσουν συνομιλίες για ουδέτερο καθεστώς ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε πως θα υπάρξουν συνομιλίες όταν «ο ουκρανικός στρατός σταματήσει να πολεμά».

«Ο πρόεδρος Πούτιν έλαβε την απόφαση για αυτή την ειδική στρατιωτική επιχείρηση αποστρατιωτικοποίησης, αποναζιστικοποίησης, για να απελευθερωθούν από αυτή την καταπίεση, οι Ουκρανοί θα μπορέσουν να επιλέξουν ελεύθερα το μέλλον τους», είπε ο Λαβρόφ κατά τη συνάντησή του με αξιωματούχους των αποσχιθεισών επαρχιών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία. Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα θα αναλύσει την πρόταση αυτή και πρόσθεσε ότι οι προσδοκίες της Μόσχας για το Κίεβο παραμένουν αμετάβλητες.

Με πληροφορίες από το documentonews.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Αποκλεισμός των “Σπαρτιατών” με ένα σκεπτικό που οδηγεί σε μεγάλες περιπέτειες

Καλώς αποκλείστηκαν οι “Σπαρτιάτες” από τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές;...

Αλέξης στο Βερολίνο, Αλέξης στην Κωνσταντινούπολη, Αλέξης και στα… Βαλκάνια, που καίνε

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Σε κορυφαίο πολιτικό γεγονός...

Τέμπη: Εντολή εισαγγελέα να αποκαλυφθούν ποιοί ξεμπάζωσαν και κατέστρεψαν αποδεικτικό υλικό

*Της Ελένης Καρανικόλα Κοντορούση - Δεκαπέντε μήνες μετά το...
Διαφήμιση