Ουκρανία: Οι Ρώσοι σφυροκοπούν αδιάκοπα το Χάρκοβο – Σε πολιορκία Κίεβο και Μαριούπολη

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Το Χάρκοβο βρίσκεται ξανά από στο στόχαστρο των Ρώσων. Από νωρίς το πρωί αερομεταφερόμενες μονάδες της Ρωσίας εισέβαλαν στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός. «Αερομεταφερόμενα ρωσικά στρατεύματα έκαναν απόβαση στο Χάρκοβο (…) και επιτέθηκαν σε νοσοκομείο» της πόλης, ανέφερε ο ουκρανικός στρατός μέσω Telegram. «Βρίσκεται σε εξέλιξη μάχη μεταξύ των εισβολέων και των Ουκρανών», κατά την ίδια πηγή.

Επίσης, σύμφωνα με τον Αντόν Γκεραστσένκο, σύμβουλο του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, από αεροπορικό πλήγμα προκλήθηκε πυρκαγιά στο κτίριο της Κοινωνιολογικής Σχολής του Εθνικού Πανεπιστημίου Karazin καθώς επίσης και σε ένα κτίριο της αστυνομίας.

Ο δήμαρχος της πόλης ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 112 τραυματίστηκαν κατά τους βομβαρδισμούς.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσης κατά τη διάρκεια της νύχτας πως φοβάται επίθεση από τη Λευκορωσία. «Λευκορωσικά στρατεύματα τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού και βρίσκονται σε ζώνες συγκέντρωσης πολύ κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας», ανέφερε το υπουργείο μέσω Facebook. Η ουκρανική κατασκοπεία διαπίστωσε «αυξημένη δραστηριότητα» αεροσκαφών στην περιοχή των συνόρων και παρατήρησε οχηματοπομπές που μετέφεραν πυρομαχικά και τρόφιμα. Η Λευκορωσία «θα μπορούσε πιθανόν να υποστηρίξει τους ρώσους εισβολείς στον ρωσοουκρανικό πόλεμο», εκτίμησε.

Πάντα σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, «επιθέσεις με πυραύλους εναντίον στρατιωτικών και πολιτικών στόχων» στην Ουκρανία γίνονται «συστηματικά» από τη λευκορωσική επικράτεια από την έναρξη της ρωσικής εισβολής την 24η Φεβρουαρίου.

Αμφίβολο αν θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις

Κι ενώ οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μεταδίδει από χθες πως Κίεβο και Μόσχα θα καθίσουν και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σήμερα. Ωστόσο, δεν είναι σίγουρο ότι οι σημερινές διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν. Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίρ Ζελένσκι έθεσε χθες όρο την κατάπαυση του πυρός προκειμένου να καθίσει σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.  Από την πλευρά της η Μόσχα θεωρεί ότι η Ουκρανία δεν έχει διάθεση να κάνει ουσιαστικές συνομιλίες, καθώς, όπως λέει, δέχεται πιέσεις. Ο πρεσβευτής της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη Γκενάντι Γκατίλοφ δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμιά επιθυμία από την πλευρά της Ουκρανίας για την εξεύρεση δίκαιης και ισορροπημένης λύσης στα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών». Παράλληλα, ο Τζο Μπάιντεν σε χθεσινοβραδινό του διάγγελμα γνωστοποίησε ότι οι ΗΠΑ κλείνουν τον εναέριο χώρο τους για ρωσικά αεροπλάνα, αποδεσμεύουν 30 εκατ. βαρέλια από τα αμερικανικά στρατηγικά αποθέματα και δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο Πούτιν δεν έχει ιδέα τι τον περιμένει». Οι σημερινές διαπραγματεύσεις θα γίνουν, ενώ ουκρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι στην πρώτη συνάντηση, η Ρωσία ζήτησε από την Ουκρανία να δεσμευτεί ότι θα παραμείνει εκτός ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα να αναγνωρίσει τις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ στα διοικητικά σύνορα των αντίστοιχων περιοχών, αλλά και να αποσύρει το αίτημά της να επιστραφεί η Κριμαία στην Ουκρανία, με την κυβέρνηση του Κιέβου να ζητά από τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη χώρα. Το χάσμα ωστόσο ανάμεσα στις δύο χώρες είναι μεγάλο όπως φάνηκε και στον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων.

Ήχησαν ξανά οι σειρήνες στο Κίεβο

Οι σειρήνες στην καρδιά της χώρας ήχησαν στις 8 το πρωί προειδοποιώντας τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να κατευθυνθούν άμεσα στα καταφύγια.

Οι νέες προειδοποιήσεις έρχονται λίγες ώρες αφότου δύο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν τον τηλεοπτικό πύργο, σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους πέντε.

Την ίδια ώρα, η Μόσχα προειδοποιεί από χθες τους κατοίκους του Κιέβου να φύγουν από τα σπίτια τους καθώς αναμένεται να χτυπήσουν.

Πάνω από 100 άμαχοι έχουν τραυματιστεί στη Μαριούπολη

Την ίδια στιγμή, σφοδρές είναι οι μάχες και στην Μαριούπολη η οποία συνεχίζει να είναι στο στόχαστρο των Ρώσων. Πάνω από 100 κάτοικοι της Μαριούπολης (νοτιοανατολικά) έχουν τραυματιστεί εξαιτίας ρωσικών αεροπορικών επιδρομών, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, ο Βαντίμ Μποϊτσένκο.

«Ο αριθμός των τραυματισμένων αμάχων μεγαλώνει καθημερινή», δήλωσε ο Μποϊτσένκο στο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

*Πληροφορίες από το documentonews.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Απορρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού για τα Τέμπη – Θα απολογηθεί για το μπάζωμα

Το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας απέρριψε την προσφυγή του τέως...

Έρευνα Eteron: Εργασιακή εξουθένωση και χαμηλοί μισθοί για τους νέους εργαζόμενους

Στοιχεία που θα πρέπει να χτυπήσουν ηχηρό «καμπανάκι» στις αρμόδιες αρχές,...

Έγκλημα στα Τέμπη: Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο οικόπεδο που μεταφέρθηκαν τα μπάζα

Νέες εξελίξεις φέρνει στην υπόθεση του εγκλήματος στα Τέμπη η επιμονή των συγγενών των...

Δημ. Κωνσταντακόπουλος: Πώς η Ελλάδα μπορεί να εμπλακεί επικίνδυνα στην κρίση της Μέσης Ανατολής (ΒΙΝΤΕΟ)

*Συνέντευξη του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου στον Πάρι Καρβουνόπουλο - Ζούμε...
Διαφήμιση