Ουκρανία: Νύχτα τρόμου σε Κίεβο, Χάρκοβο, Χερσώνα και Μαριούπολη (live εικόνες)

Ημερομηνία:

Διαφήμιση

Οι κάτοικοι του Κιέβου είναι κυριολεκτικά τρομοκρατημένοι καθότι ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν προς την πρωτεύουσα της Ουκρανίας από τα βόρεια, ενώ την ίδια στιγμή η πόλη αντιμετωπίζει πολλαπλές επιθέσεις από αέρος. Η Μόσχα κάλεσε του κατοίκους του Κιέβου να εκκενώσουν την πόλη επειδή έχουν προγραμματιστεί αεροπορικές επιδρομές. Εξάλλου, συναγερμός για αεροπορικές επιδρομές έχει σημάνει σε ολόκληρη τη χώρα.

Το αεροδρόμιο του Hostomel στα όρια του Κιέβου έχει μετατραπεί σε πεδίο σκληρών μαχών, ενώ έχει χέρια πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν φτάσει κοντά στο Obolon στα περίχωρα του Κιέβου και αναφέρονται συγκρούσεις στο βορειοδυτικό Κίεβο. Μέχρι στιγμής, πάντως, στην πρωτεύουσα δεν έχουν δει ρωσικά τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα. Ταυτόχρονα, η ρωσική μέγγενη σφίγγει αφόρητα την πολιορκούμενη Μαριούπολη, η οποία φαντάζει έτοιμη να πέσει.

Παράλληλα, το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε σήμερα πως επιβεβαίωσε ότι 227 πολίτες σκοτώθηκαν και άλλοι 525 τραυματίστηκαν στη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, μέχρι χθες Τρίτη. Οι περισσότερες ανθρώπινες απώλειες προκλήθηκαν από οβίδες πυροβολικού, πυραύλους και αεροπορικές επιδρομές, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση στην οποία εκφράζονται φόβοι ότι ο απολογισμός ενδέχεται να είναι «σημαντικά μεγαλύτερος».

Στο ανελέητα σφυροκοπημένο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, φέρεται να βομβαρδίστηκε ακόμη και ο Καθεδρικός Ναός της Ορθόδοξης Κοιμήσεως.

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου, καθώς συνεχίζεται η ρωσική επίθεση.

Η έκρηξη που σημειώθηκε νωρίτερα απόψε κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου προκλήθηκε από συντρίμμια ρωσικού πυραύλου ο οποίος αναχαιτίστηκε από τον ουκρανικό στρατό, αναφέρει ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών Αντόν Χεραστσένκο σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, συντρίμμια του ρωσικού πυραύλου έπεσαν σε αγωγό θέρμανσης, προκαλώντας την έκρηξη. Επισημαίνει ότι η καταστροφή θα ήταν πολύ μεγαλύτερη εάν ο πύραυλος είχε βρει τον στόχο του, χωρίς να διευκρινίζει εάν υπάρχουν θύματα ή τραυματισμοί.

Στο Ενερχοντάρ (πόλη και δήμος στο βορειοδυτικό τμήμα της περιφέρειας Ζαπορίζια), σύμφωνα με βίντεο που δημοσίευσε το λευκορωσικό NEXTA, χρησιμοποιήθηκαν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης εναντίον πολιτών.

Εν τω μεταξύ, το τεράστιο ρωσικό κονβόι, μήκους 65 χιλιομέτρων, παραμένει ακριβώς στα βόρεια του Κιέβου.

Ρώσοι αλεξιπτωτιστές αποβιβάστηκαν στο Χάρκοβο

Στο Χάρκοβο, είναι σε πλήξη εξέλιξη σκληρή μάχη μεταξύ ουκρανών στρατιωτών και των ρωσικών αερομεταφερόμενων μονάδων που εισέβαλαν στην πόλη τις πρώτες πρωινές ώρες.

Χτυπήθηκε το ελληνικό κομβόι από τη Μαριούπολη

Σκηνικό θρίλερ βίωσαν οι Έλληνες που έφυγαν από τη Μαριούπολη για να σωθούν από τις μάχες που συγκλονίζουν τον πολιορκούμενη πόλη. Σύμφωνα με τον πολεμικό ανταποκριτή του τηλεοπτικού σταθμού ΟΡΕΝ, Σωτήρη Δανέζη, ο οποίος βρίσκεται στο εν λόγω κομβόι, σε κάποια στιγμή τα πρώτα αυτοκίνητα της φάλαγγας δέχθηκαν πυρά με αποτέλεσμα να κάνουν στροφή 180 μοιρών.

Κατά τον έγκριτο δημοσιογράφο, δύο αυτοκίνητα κατέληξαν με σκασμένα λάστιχα. Ευτυχώς δεν τραυματίστηκε κανείς, ενώ η αποστολή έφτασε στη Ζαπορίζια, έστω κι αν χρειάστηκε να περάσει κυριολεκτικά δια πυρός και σιδήρου. «Η διαδρομή προς τη Ζαπορίζια είναι εφιαλτική. Όποιος δεν την έχει κάνει, δεν μπορεί να καταλάβει τι τραβούν οι άνθρωποι που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να διασχήσουν αυτήν την εμπόλεμη ζώνη», τόνισε ο ίδιος.

Περιγράφοντας όσα έζησαν, ο κ. Δανέζης είπε ότι το κομβόι, κατά τη διάρκεια της πορείας του εντός του ανθρωπιστικού διαδρόμου που δημιουργήθηκε από τον ρωσικό στρατό για την έξοδο των πολιτών από τη Μαριούπολη προς τα δυτικά, έφτασε σε μια γέφυρα που είχε γκρεμιστεί κι έτσι δεν μπορούσε να περάσει απέναντι και να συνεχίσει την πορεία του μέσα στην προκαθορισμένη διαδρομή.

Γι’ αυτό, αναγκάστηκαν να λοξοδρομήσουν. Τα αυτοκίνητα μπήκαν σε κάτι χωματόδρομους και σε κάποια στιγμή υπήρξαν πυρά, ενδεχομένως προειδοποιητικά. Ένα αυτοκίνητο δέχτηκε σφαίρα στο λάστιχό του. Σε ένα άλλο σημείο, ένας ουλαμός από τανκς έστρεψε τις κάννες των αρμάτων προς τα πάνω τους, όπως προσέθεσε ο ρεπόρτερ.

«Μόλις περάσαμε την έξοδο της Μαριούπολης […] πέσαμε μπροστά σε ρωσικά άρματα μάχης και γύρισαν να πυροβόλα τους και σημάδευαν τα αυτοκίνητα. Αιφνιδιάστηκαν, άρχισαν τις διαπραγματεύσεις, και όλη αυτή την ώρα οι στρατιώτες μάς σημάδευαν με τα όπλα τους. Δεν συνέβη, ευτυχώς, το παραμικρό. Στην πρώτη πόλη ήταν ένα μεγάλο σοκ, γιατί μόλις είχε βομβαρδιστεί», είπε χαρακτηριστικά.

«Η Χερσώνα δεν κατελήφθη, οι οδομαχίες συνεχίζονται»

Νωρίτερα την Τετάρτη, ένας σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως η Ρωσία δεν έχει καταλάβει τη Χερσώνα, μια νότια πόλη-λιμάνι την οποία η Ρωσία ανακοίνωσε νωρίτερα ότι κατέλαβε.

Ο Ολέκσιι Αρέστοβιτς δήλωσε πως οι μάχες συνεχίζονται για την επαρχιακή πρωτεύουσα των περίπου 250.000 κατοίκων που βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Δνείπερου στη Μαύρη Θάλασσα.

Δείτε ζωντανά εικόνες από κάμερες σε διάφορα σημεία της Ουκρανίας:

*Από το ρεπορτάζ του Παναγιώτη Ζαφειρόπουλου στο ieidiseis.gr

Διαφήμιση

Κοινοποιήστε:

Διαφήμιση

Δημοφιλή

Διαφήμιση

Περισσότερα Νέα

Μητσοτάκης: Μετά το 3ήμερο της φθοράς στη Βουλή ανακοίνωσε κατώτατο μισθό 830 €, καθαρά 706

Στα 830 ευρώ μικτά από 780 σήμερα αυξάνεται από την 1η Απριλίου ο κατώτατος...

Υπόθεση Κολωνού: Ένοχος ο Μίχος για τα κακουργήματα – Αθώα η μητέρα της 12χρονης

Ένοχο για βιασμό κατά πλειοψηφία έκρινε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τον 55χρονο...

Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Τζαμπάλια και το Χαλέπι της Συρίας

Το Ισραήλ επεκτείνει τη «νεκρή ζώνη» στη Γάζα, παράλληλα με...

Βαθιά τραυματισμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τίποτα δεν είναι ίδιο πλέον όπως πριν

*Γράφει ο Βασίλης Σκουρής - Ερώτημα είναι πλέον ακόμα...
Διαφήμιση